"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Tuesday, 10 May 2016

Tentang Mereka (2); Telan air mani berisiko mendapat HIV?

Emel reader:-

Assalamualaikum.

Saya Az, umur baru 20 tahun. Saya salah seorang silent reader blog warkah kembara. Hopefully abang sihat dan sentiasa dalam rahmat Allah. :)

Saya nak buat pengakuan, sebenarnya saya punya naluri sama macam abang dan sekitar bulan December (2015) - January (2016) saya ada melakukan aktiviti berisiko iaitu telan air mani pasangan saya.
(Adakah kemungkinan saya mendapat HIV) sebab saya ada baca baca penyakit ni akan timbul lepas kita lakukan aktiviti berisiko selepas 3-6 bulan. Saya telan air mani pasangan saya sebanyak dua kali (sekitar tempoh itu). So far tiada tanda2 yang merunsingkan.
=====================================================
Saya ada menyuruh pasangan saya melakukan ujian saringan di klinik kesihatan kerajaan dan hasil nya adalah negative.

Pasangan (lelaki) saya ada menunjukkan surat pengesahan dari klinik kesihatan bahawa dia telah menjalani ujian saring. Tapi saya musykil dengan keputusan tersebut, sebab kat surat klinik tersebut tak tertera keputusan tersebut. Hanya cop dan tanda tangan doktor sahaja.

Pasangan saya memberitahu bahawa keputusan adalah sulit dan ianya tidak dicetak di atas surat tersebut. sebaliknya diberitahu secara lisan.

Saya nak tahu pendapat abang mengenai perkara ini berdasarkan pengalaman abang. Betul ke keputusan positive atau negative tidak dicetak untuk melindungi privasi?
Mohon pencerahan. 

Emel balasan:-

Waalaikumussalam..

Terima kasih sebab sudi baca blog tu...tak ada apa sangat pon situ..

Masa Az telan air mani tu...ada tak buat anal sex tanpa kondom?

Ujian saringan kat hospital kerajaan tu saya tak pasti..yang saya tau kalau borang saringan untuk nikah, memang tak tulis apa-apa status...nanti saya akan tanya pada kawan-kawan saya. Tapi kalau private clinic, ada tulis (keputusan) ujian tu s.ama ada reactive (positif) atau non-reactive (negative).

Emel reader:- 

Saya hanya melakukan seks oral sahaja tidak melibatkan anal. Kalau ikutkan memang saya tak berani dan tak akan telan air mani. Tapi lepas partner saya menunjukkan keputusan ujian saringan saya jadi kurang rasa takut dan tergerak untuk mencuba.

Partner saya lakukan ujian saringan HIV untuk nikah. Katanya result akan dihantar dan disimpan dalam sistem pejabat agama (urusan pendaftaran perkahwinan) sebab tu tak ditulis di atas kertas.

Kalau private clinic nak buat kat mana ye? berapa kos dan jangka masa untuk tahu keputusan? So far dah lebih 3 bulan dari peristiwa tersebut. Tiada tanda apa-apa cuma saya nak ambil langkah berjaga-jaga.

Saya selalu doakan semoga abang sentiasa sihat dan bahagia dalam rahmat allah. Amin.

Emel balasan:-
Apa yang saya tau, ujian saringan untuk nikah memang tak rekod apa-apa nama kat result. Setahu saya jugak, ia takkan dihantar ke man-mana pejabat agama.

Berbalik pada soalan Az, risiko untuk HIV merebak melalui oral sangat rendah...memang susah. Setahu saya, setakat telan air mani bukan faktor HIV berjangkit..rasanya tak perlu risau sangat dah tentang ni.

Tapi kalau nak buat test, silakan..boleh pergi ke Klinik Kesihatan (klinik government) atau klinik swasta. Kat swasta RM30 pon boleh buat dah.

Pesan sy; hati-hatilah..ok?

Thank you sebab doakan..amin.. :)
*Content soal jawab kat atas dah ditapis sebab takut-takut ada yang kurang selesa nanti.
*Info tambahan: HIV akan mudah tersebar melalui sex berat (tanpa protection), perkongsian jarum dadah, anak yang dlm kandungan, susu ibu yang diberi kepada bayi dan pemindahan darah. 

nah..dengar lagu yang di'sumbang'kan aku...kikiki 



6 comments:

  1. xjmpe emel wk. hmm. nk tye. boleh x plhiv gain muscle balik selepas terkena jangkitan?cntohnya pergi gym. snng citer nk jd sado la

    ReplyDelete
    Replies
    1. klik je pic or nama blog kt 'About Me' section tu...then akn ad 'User Profile'....klink URL 'EMAIL' tu..jmpe x?

      blh je klo nk sado...rmai je plhiv yg sado2 n hot2...haha....in fact brt bdn ak xde la drop bnyk mne pon..maintain btwn 72-76kg..mmg dr dlu cmtu....hrp mnjwb soklan.. :)

      Delete
  2. Replies
    1. hahaha..sore fefeeling artis...next ak akn post lg bnyk lgu2 yg ak sumbangkan..kikiki

      Delete
  3. Firstly, nak dapat HIV melalui oral sex tu sangat sangatlah jarang. Dan secara theory, kalau seseorang telan air mani pasangan, boleh je nak dapat HIV. Ye, secara teorinya la. Tu pun, kalau yang menelan tu, ada ulser mulut ke, gusi berdarah ataupun sexually transmitted disease yg lain sbb mendedahkan laluan utk Hiv masuk ke dlm darah.


    Hiv tak dapat spread melalui salive atau air liur.

    Nasihat saya, klu nak buat ujian saringan, pergi sekali dgn pasangan. Bukan tak percaya, tapi waspada. Klu dah mendapat, susah diri sendiri gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih 'dokter'..hehe...haa, ni br komen yg valid...kikiki...

      Delete