"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Thursday, 30 July 2015

...pengajaran...(2)

salam semua...pekabar?hrp sehat dan dlm rahmat Allah hendaknya..

entry ni spatutny ditulis lbh awal..kesinambungan pd entry yg lps...sori la sbb xsmpat nk updet..kikiki... (mcm la ad yg follow all the entries..kikiki)..

kisah ni berlaku btul2 slps ak blk dr PD...mse tu ak online fb..sje tgk status org n like..as usual,ak xde bnyk msj kt inbox..dan xde bnyk komen kt post2 ak...ak ltk half naked pic pon xde yg komen..nmpk sgt x laku..kikiki..gurau jer..haha..

tp kli ni,ad org msj n tany psl hiv...dia dpt fb ak pon dr grup kt fb..grup support utk hiv...mamat yg inbox ak ni,nmeny Arul...dia tny mcm2 psl hiv..last2 ak tny dia...s/ada dia pon plhiv ke...dia ckp,dia xde hiv..tp ad Hep B...ble diselidik..rupe2 ny dia dpt sakit tu dr awek dia..erkk..terkjut gak ak..ad gak bdk str8 bce blog ak ni..hahahaa... (ak post blog ak kt page support grup tu gak)...

dia kate,dia join support grup tu sbb mule2 sakit n check drh,dia jngkakn dia kne hiv..so, dia msk grup utk dptkn info..dia sgt2 keliru ttg virus2 ni sume..blh diakatakn agak paranoid..tkot2 klo dia ad tnda2 hiv plak..plus, dia msh xfhm mcm mne hiv merebak..hmm...tp alhamdulillah,dia xde hiv..dia pon rse sdeh sbb t'lps interview kje gara2 dia sakit tu..hmm...

pd ahir chat..ade la ak citer hal2 ak plak..dan dia fhm cmne perasaan sorg plu...w/pun dia bkn plu,tp dia xkesah pon utk berkwn..atau chat dgn plu mcm ak ni ha..hmm..alhamdulillah..

drpd chat tu la ak bljr yg sbnrny bkn plu jer yg wat salah...bkn plhiv jer prlukn support..sume org ptut m'beri support pd org laen..cuba bntu org laen...sbb bala Allah  xdtg pd seseorang scr spesifik..huhu...ak dh merepek dh niii..cume ak nk katekn..yg str8 ppl pon akn lemah hadapi mslh2 cmni..dan kte sume same sje...baek yg sehat..baek yg sakit..ilmu ttg pnyakit2 juga msh kurg..baek di klgn plu,atau di klgn str8..hmm..jd hrp sgt sape2 yg salu bce blog2 plhiv,tlg lah bljr skali ttg pnyakit2 cmni..so dat,ilang la ckit persepsi negatif tu..huhu

P/S: hrp ad yg fhm entry ni..kikiki..selamat hari raya 2015 btw.... :)


14 comments:

  1. Selamat hari raya~~

    ReplyDelete
  2. Salam... awak dah mengambil haart ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam..belum lg..soon maybe..:)

      Delete
    2. Latest cd4 awak berapa ye? Setakat ni awak ade amalkan ape2 tak tuk cd4?

      Delete
    3. latest cd4 420++....amalkn senaman...mkn pon jgn bnyk sgt..jgn ckit sgt..klo sakit ckit,trus mkn unat..g klinik..xde ap rahsia..coz cd4 akn drop or naek any time...:)

      Delete
  3. Selamat hari raya Warkah Kembara....

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hr raya..sori ye lmbt reply...huhu

      Delete
  4. Salam lebaran bro...

    Amir harap Warkah Kembara akan terus berkongsi info-info tetang HIV especially nie...coz in reality kat malaysia nie still ramai PLU yang tak sayang kan diri masing-masing dengan melakukan unprotected sex...well, education is really important...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam lebaran gak Amir..tq bro..ak pon bljr2 lg..limited gak ilmu ak...hmm....klo x,xde la ak pon terkena..:(

      Delete
  5. Salam warkah kembara
    selamat hari raya
    be strong & brave like abg ah pie!!

    hm.. hepatitis B or C kot..
    sebab hepatitis A is self limiting macam diarrhea jer..
    and its a food borne disease, not thru sexual intercourse

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis Amira..btul tu...slh info hr tu..dh btulkn dh..tq sbb tegur ye..:)..slmt hr raya juga..tq sbb singgah cni..arwah abg Pie lg hbt .sy kerdil je..hmm...inspired most of us...wish to be like him too...:)

      Delete
  6. Saya pun pembawa HIV. Teringin untuk berkongsi cerita kisah dan pengalaman.. Tp tak tau nak mulakan mcmaner..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro Harlizan blh htr emel ke sy...af_bro88@yahoo.com....atau komen je kt cni....sy akn tapis dlu sblm apruv..dun worry k.

      Delete