"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Tuesday, 27 December 2016

Kesungguhan yang Pudar (Fading Passion)

Sedar tak sedar, dah nak habis dah 2016 ni. Tinggal few days maka tahun baru akan muncul...makin tua la aku ni haa...haha...

Lama jugak aku tak update blog ni ya. As I said dulu, mungkin sebab faktor usia and tak ada idea...kikiki... OR maybe sebab I've lost my passion nak menulis lagi kot...in other words, 'my passion is fading'....huhu...mesti korang ada certain minat yang dah start rasa tak best nk follow dah...baik ngaku cepatttt.... :p

Some times back, aku ada join talk pasal 'depression' (around 2 months past kot) anjuran NGO HIV kat KL ni. Menurut spekar talk tu, one of the initial depression symptoms is 'starting to lost passion on our interest'....cuak pulak aku dengar speaker tu cakap macam tu...haha...tapi, insyaAllah depress aku ni boleh dikawal lagi kot....or maybe ak tak tergolong dalam depress person pun..hehe....

Kalau dulu, ada la jugak few kesungguhan yang aku rasa seronok nak spend my time on...antaranya:-

Kesungguhan untuk join program-program NGO

Actually, since student lagi aku memang minat aktiviti ko-kurikulum....in fact since sekolah menengah...aku rasa a bit relieve and feel appreciated with those friends yang sama-sama settlekan event...

Dekat Uni pulak aku join program kelab kefasilitatoran and persatuan pelajar...tapi above all, aku cuba divide masa antara study and aktiviti-aktiviti luar kelas tuu...kalau tak, susah aku nanti..kikiki..

Kalau korang perasan, banyk plu-plu yang suka join event macam ini...tak tahu lah kenapa...mungkin sebab jiwa-jiwa plu ni a bit sensitif dengan isu semasa and isu masyarakat kot....but additionally, aku suka join aktiviti-aktiviti macam ni sebab aku boleh kenal ramai orang yang macam-macam perangai...sambil-sambil tu boleh cuci mata...hahahahhaahha....niat dah lari pulak ek.. :p

Habis Uni, aku still engage dengan aktiviti-aktiviti Uni aku (selagi junior-junior masih invite aku join la..)...plus, aku mula kenal dunia NGO kecik...antaranya, aku mula join program 'street feeding' anjuran sebuah NGO kat tengah bandar KL. Main activity is to feed the homeless around KL. Aku join because I feel it's a good opportunity to gain some experience and tak ada la buang masa hujung minggu sangat. For info, orang yang bawak aku join program tu pun plu...but he already gone from the NGO for what ever reason la...haha...aku yang masih lekat dengan aktiviti tu for almost 5 years weiiii.....walaupun volunteers bersilih ganti, aku masih cuba untuk stick dengan program..

Then, sejak aku disahkan poz, aku mula kenal NGO-NGO HIV yang jadi platform untuk orang macam aku ni berkumpul and buat program..tapi, kadang tak dapat nak ikut semua programnya sebab time constrain..

Cuma baru-baru ini, aku dah mula rasa hilang kesungguhan untuk join NGO-NGO lagi...especially NGO yang bagi makan homeless tu....maybe sebab dah agak lama aku join, jadi penat...but actually the main reason adalah salah seorang volunteer (baru join setahun jagung) a bit biadap dengan aku...umur dia muda, tapi mulut duk mengejek and membahan aku tak ingat dunia.....contoh paling mudah: most of the time this new volunteer with his group suka lepak sampai pagi buta (kat mamak ke..karoake ke...) after program 'street feeding' ni habis...and aku memang susah sikit nak ikut dorang melepak lama sebab dah start penat kerja siang hari..plus, pening makan ubat haart tu...dan bila aku refuse, mula dorang mengata; aku ni bosan la...anti sosial la....etc...that makes me down and feel a bit useless..sebab aku tak dapat join melepak sampai pagi buta...dan dorang takkan faham kondisi aku :(

Makin lama, aku makin terasa kalau dia duk bergurau-gurau dengan aku...sebab aku dah mula menyampah dengan dia...one day, it exploded...aku sound dia kat dalam group whatsapp (after he started it first)....to my surprise, ramai pulak yang back up dia...as always, aku jela jadi culprit..fuhh...i hate dat kind of moment because it triggers my past dark memories..huh!!!..lepas kejadian itu, aku still join program but memang sekadar join program then balik...tak bertegur pun dengan that guy...malas dah aku nak join..aku pun terasa dengan orang-orang yang back up dia as if he is the saint...sejak tu, aku realise yang my relationship and my repo with other members in past 5 years tu is not good enough to make me fit well as part of them..my passion in this is started to fade...

Kesungguhan untuk membantu/menghargai

Kalau korang perasan, aku pernah cerita pengalaman-pengalaman aku jumpa plu and plhiv....ada yang dalam bad condition, ada yang ok etc.

Niat aku jumpa plhiv-plhiv ni adalah nak bantu dorang dari segi bagi semangat..bagi basihat (ada jugak niat cari jodoh..eh...gurau2... haha :p )...tapi yang aku perasan, few of them, lepas aku bagi tips and share ilmu sikit, dorang terus lost contact...bila ada problem, baru cari aku...meroyan la..mengadu la..hmm
OR paling tak best adalah dorang masih continue dengan bad lifestyle dorang...hmm...i know, plu feeling tak boleh hilang..but at least, pakailah protection...kesian kat orang lain jugak..huhu...dan kesianlah kat diri sendiri....huhu...

Makin lama makin pudar semangat nak tolong orang lain...makin tak semangat nak jumpa and bagi tips2...huhu..

Tu baru plu/plhiv...kawan u aku pun lebih kurang jer; bila susah baru nak mesej aku...tanya khabar...tu pun aku tak jujur nak describe my condition; aku akan cakap "Alhamdulillah"...

Kalau dalam famili pulak, aku rasa benda yang sama; rasa tak dihargai bila aku tetap disalahkan..tetap bergaduh...despite of sacrifices yang aku dah buat..rasa macam kuli pun ada...haha...macam-macam haihh..

Oh ya, baru-baru ni aku pos kan kad hari jadi kat sorang kawan yang aku tak pernah jumpa..kenal dah hampir 3 tahun, tapi tak pernah jumpa...aku pernah cerita pasal dia kat korang..klo korang ingat lagi la...kikiki...dulu, dia rajin call aku..borak tak berhenti 2-3 jam straight...nowdays, dah lost contact...aku mesej pun tak reply...aku call, call tak masuk...the only thing I have is his friend's home address...tiap kali raya and hari jadi dia, aku akan hantar kad ucapan kat rumah kawan dia tu..then kawan dia akan pass kan kat dia...kad tu tanda aku hargai dia as friend...mugnkin dia dah ada anak sekarang..who knows right?...hmm, kalau la dia terbaca entry ni, I just want him to know that: aku masih ingat kat dia dan akan send those cards sebagai tanda terima kasih aku kat dia..tapi, kalau one day kad-kad tu dah tak sampai...harap dia fahamlah..hmm

Kesungguhan untuk menulis/berkarya/bermedia sosial

Dulu aku suka berkarya buat sajak..cerpen..lagu untuk release tension...ada la few karya aku pernah post kt blog aku ni...tapi, kurang dapat sambutan sebab ala-ala jiwang tak bertujuan...haha..

Same goes to this blog...kadang berjam-jam aku spend masa nak tulis satu entry..tapi tengok macam hidup segan mati tak mahu jer...haha....i know, blog aku tak hebat mana pun...and i am really bad in promoting my own blog..one day, blog ni pun akan 'secara tak lansung deactivate'...hahaha..because who knows whether I'm still here to update the entries..kan?...hehe

Cuma aku harap kalau ada entry-entry yang berguna kat blog ni, share-share kan lah..untuk jadi rujukan kat plhiv yang baru diagnosed tuu...

Kesungguhan untuk mencapai impian

Kita semua ada impian kan? So do I...kalau nak diikutkan antara impian utama aku adalah:-
a) Dimurahkan dan diberkati rezeki
b) Memberi inspirasi kepada orang lain
c) Menjadi someone yang bahagia dan berjaya dunia & akhirat

Alhamdulillah, rezeki aku dimurahkan dan aku rasa sangat diberkati..perjalanan aku dalam bidang kerjaya sangat mudah...Allah yang bagi..tapi di saat aku mula merasai nikmat rezeki yang luas tu, aku mula perasan yang mesti ada something yang akan ditarik sebagai ganti...meaning: being human, we will always have to bear some flaws and imperfection....kalau rezeki kita murah, mesti ada another part of life yang akan ditarik..and it's true....aku ditakdirkan seperti sekarang ni...memikul status sebagai plu and plhiv...berattttt ujian ni...I know, some of you pun struggle nak buang the plu feeling kan?hmm...dari segi survival sekarang, aku bekerja sekadar nak teruskan hidup je..tak tahu sampai bila company akan keep aku dengan dorang...kalau nak tukar company yang sama bidang, a bit challenging sebab takut-takut ada companies yang akan buat hiv test untuk pre-emplyment medical check up..huhu...takpelah, lagipun aku kerja sekarang sebab nak bayar hutang aku and hutang famili...tak fikir sangat nak allocate somne money untuk aku bercuti ke, makan mahal ke...tengoklah keadaan...
Ada jugak buat Uber..meniaga kerepek untuk cari duit lebih..penat jugak sebenarnya..tapi better buat something yang elok daripada buang masa kan?...hmm...

My other dream adalah untuk memberi inspirasi kat orang..cumanya, aku rasa useless sebab I'm not born with charismatic and big heart/soul...kadang cepat putus asa sebab penat...kadang hangat-hangat tahi ayam je...above all, aku try fokus kat progran-program NGO aku tu...entahlahh...aku rasa, better follow the folow je kot..huhu..

Selain tu, aku pun teringin jugak nak happy macam kawan-kawan aku yang lain; ada someone yang sayang aku unconditionally because to me, kalau someone said: "kau ni baik, TAPI"..."kau ni handsome, TAPI"....."kau ni ada dah shape badan, TAPI"...that means, that person doesn't really care for and love you..hmm...in other words, it is an insult to me...tak boleh ke someone just accept me the way I am? :( ..so please, janganlah assume aku ni perfect...sebab aku tak pernah mengaku sempurna...dan aku belum jumpa that unconditional love lagi..apatah lagi dengan status aku ni..lagilah rasa rendah diri and tak laku..hmm

Semalam (26/12/2016), aku mimpi pelik...latar masa mimpi tu adalah time sekolah menengah form 4-5..aku ada sekumpulan kawan..dan masa tu aku tengah membebel (pasal apa pun aku tak tahu..haha)..tiba-tiba salah sorang kawan aku tu tenangkan aku..kononnya dalam mimpi tu dia bf aku...rasa seronok pulak...tiba-tiba, at the end of the dream, aku tengah makan kat meja pengantin...yeah..aku kahwin dengan someone..tapi tak sure siapa pengantinnya; laki ke perempuan ke...sebab tak nampak muka...

hmm...banyak kali dah aku mimpi benda macam ni tapi tu sekadar mimpi la...haha..aku tak sebertuah korang yang kenal bf accidentally..yang tiba-tiba bump into kat jalan then exchange hp number...yang selalu stalk korang secretly...yang parking motor/kereta sebelah-sebelah...yang terlanggar time kat selekoh...yang tiba-tiba bayarkan bil makan kat restoran...dan macam-macam 'kebetulan' lah..hahaha...

Apa yang aku tahu, dunia plu ni perit..sakit..racun...tapi malangnya aku tak pernah tahu how to get out of it.. :( ....

P/S: Oklah guys, aku tak nak lama-lama update entry ni...cuma nak ucapkan terima kasih kat korang yang sudi baca blog aku...akhir kata, sedikit pesanan untuk korang kalau-kalau ia nya bermanfaat..haha:-
*kalau rasa hidup korang miserable, ada lagi yang worse..dont worry, u guys are luckier...kita sama-sama belajar bersyukur...
*tak perlu sorok kesusahan/kesengsaraan kita daripada orang lain..kerana mungkin akan ada yang berdoa untuk kita tanpa pengetahuan kita..
*LIFE is not only about yourself but it's about how you care for and fit in with others too...
*hagailah orang yang sudi hargai kita sebelum kita pulak yang menagih simpati/penghargaan...

Video bawah tu khas untuk korang..muahahaha...pandai-pandailah korang sumbat kan telinga tu bagi tak pecah gegendang telinga..kikiki...
Selamat tinggal 2016...semoga masa depan lebih baik untuk kita semua..amin.. :)












 
"Segala apa yang telah ku berikan, masih lagi tak memadai.."

Monday, 19 December 2016

PENGURUSAN JENAZAH PLHIV, ANTARA MITOS DAN REALITI.

Hari ini, aku baru terlibat membantu menguruskan jenazah Makcik aku siang tadi..sambil-sambil membelek FB, aku terjumpa artikel tentang pengurusan jenazah PLHIV..aku dapat artikel ini dari FB: Pertubuhan Positive Warriors Malaysia..meh sama-sama baca:-

"Sebelum saya menulis, haruslah kita ingat bahawa HIV bukanlah penyakit, dan ianya tidak akan menjadi penyebab kematian secara lansung. Dan pada masa kini, kematian akibat AIDS adalah hampir kepada sifar. Itu pun bergantung kepada banyak faktor.

Namun kematian adalah pasti bagi setiap makhluk yang bernyawa di muka bumi ini, walau sesihat mana pun seorang manusia itu. Seorang yang hidup dengan HIV boleh meninggal dunia dengan pelbagai sebab. Sama seperti orang lain. Kemalangan, kanser, Tibi, denggi, sakit jantung, stroke, paru-paru berair atau apa sahaja sebab kepada setiap kematian.

Sekiranya kematian seorang PLHIV berlaku di rumah, jenazah boleh diuruskan seperti biasa, kerana apabila telah mati seorang anak adam itu, matilah virus HIV di dalam badannya. Dan menjaga aib jenazah adalah tanggungjawab individu yang menguruskan kematian tersebut.

Bayangan jenazah PLHIV yang bernanah, berkudis, dan sebagainya adalah tidak benar. Kes sedemikian selalu berlaku pada waktu dahulu adalah akibat AIDS, AIDS adalah tahap terakhir sekiranya seorang individu HIV tidak pernah mendapatkan rawatan. Pada masa sekarang amat jarang PLHIV sampai ke tahap AIDS.

Sekiranya seorang PLHIV meninggal dunia di hospital di mana beliau mendapatkan rawatan HAART, pihak hospital akan memberi pilihan kepada keluarga sama ada bawa pulang dan menguruskannnya di rumah atau menyerahkan pengurusan kepada pihak hospital.

Di bilik mayat, di mana jenazah diuruskan, petugas akan menggunakan S.O.P yang biasa digunakan kepada semua JENAZAH BERISIKO. Berisiko di sini adalah meliputi jenazah yang meninggal akibat kemalangan, Tibi, kanser dan sebagainya. Bukan bermaksud hanya jenazah PLHIV sahaja adalah jenazah berisiko.

Hanya jenazah yang sewaktu meninggal masih mempunyai luka-luka, kudis, masih berair walaupun setelah dimandikan dan perlu dipakaikan pampers, kain kafannya akan diselang selikan dengan plastik putih. Dan kondisi ini kini amat jarang dan hampir tidak lagi berlaku kecuali kepada pengidap AIDS (diulang, AIDS hanya berlaku kepada PLHIV yang tidak mendapat rawatan lansung, dan kini AIDS mencapai angka sifar, iaitu hampir tidak berlaku).

Namun kematian dengan luka-luka, keluar cecair badan, dan sebagainya juga boleh berlaku kepada pesakit kanser dan kematian akibat kemalangan, mayat reput, terbakar atau pembunuhan .

Pelbagai jangkitan lain melalui sentuhan, udara, dan pathogen adalah perlu lebih diambil perhatian. HIV tidak berjangkit dengan cara tersebut.

Jenazah akan dikafankan dan kemudiannya akan diserahkan kepada waris untuk urusan pengkebumian. PLHIV yang mendapat rawatan HAART, kebiasaannya kondisi jenazahnya sama seperti jenazah lain, yang boleh ditatap dan dicium wajahnya oleh sanak saudara.

Setakat ini yang diketahui dari dua sumber iaitu hospital di Johor Bharu dan di Kuala Lumpur, kos pengurusan jenazah iaitu, mandi, mengkafan ialah RM700 di Johor Bharu dan RM600 di Kuala Lumpur.

Harus diingat, kos ini adalah upah personal yang diminta dan atas budi bicara oleh pihak pengurus jenazah, bukannya caj dari pihak hospital atau KKM.

Setelah dikafan, iaitu keluar dari bilik mayat, waris bolehlah membawa jenazah ke masjid dan sebagainya untuk solat jenazah dan seterusnya dibawa ke kariah yang telah diuruskan keluarga. Sebaik sahaja keluar dari bilik mayat, adalah tidak perlu dimaklumkan bahawa individu tersebut adalah PLHIV.

Jika waris meminta pihak hospital menguruskan jenazah PLHIV, pihak hospital juga biasanya menjemput ahli (pengurus jenazah sekitar) yang biasa menguruskan jenazah dan menguruskannya dari bilik mayat dan solat jenazah. Pengkebumian pula, bergantung pada kehendak pihak waris untuk menguruskan sendiri atau menyerahkan kepada pihak hospital untuk menghantar jenazah ke kariah yang dikehendaki.

Di sini kos pengangkutan akan dikenakan mengikut jarak / kariah sesuatu tempat.

Menguruskan jenazah adalah tanggungjawab kepada yang masih hidup, ianya adalah fardhu kifayah.

NOTA:

1. Perlu difahami BEZA dan PERSAMAAN antara Pengurusan Jenazah Berisiko dan Jenazah PLHIV.

2. Setiap pengurus jenazah sesebuah kariah sepatutnya telah terlatih (atau sekurang-kurangnya seorang wakil) telah didedahkan dengan kursus sedemikian. Mereka juga telah faham S.O.P tersebut.

Sebenarnya jika sekadar menguruskan jenazah PLHIV biasa, penggunaan basic Personal Protective Equipment (PPE) seperti boots dan gloves sudah memadai. Prosedur ini memang standard dan sepatutnya digunakan semasa menguruskan mana-mana jenazah pun."


Monday, 24 October 2016

Jealous

Apa maksud jealous bagi korang? Maybe ada yang translate pperkataan tu as 'dengki'...maybe some will trnaslate that as 'cemburu'...or maybe ada maksud lain..so, apa maksudnya bangi korang? Before korang bagi jawapan, meh aku nak share my own opinion sikit...haha.

Bagi aku, jealous tu maksudnya cemburu...bukan dengki tau...sbb kalau dengki, mungkin the appropriate word will be 'envy'....then, apa beza cemburu dengan dengki ni?

Haa...kalau ikut kefahaman aku, cemburu ni adalah bila kita nakkan something yang bukan milik kita by our own way...in another word, that feeling timbul bila kta kagum dengan orang yang lebih bagus dari kita dan kita mula nak ada something or jadi sebagus dia...or even better than he is/have....tapi dengan cara yang tak affect that person la...meaning, kita usaha sendiri..tak menjatuhkan orang lain tuuu..

Kalau dengki pulak, bila kita nakkan something tapi dengan cara kasar...contohnya, rampas that something dari orang lain...lebih kurang la..hahaha...yang penting, the point is, there are differences between those two...hmm

For info, aku ni ada jugak rasa jealous...in fact, aku pernah cerita dulu bibit-bibit aku sedar perasaan plu aku ni adalah bila aku tengok kawan-kawan sekolah satu batch aku ada abang angkat...boleh lepak sama-sama...belanja makan..caring...siap ada yang back up bila kena buli..hahaha..tu cerita zaman sekolah la....

Tak dinafikan, aku sendiri tak suka feeling ni..tap nak buat macam mana...memang manusia tak sempurna kan?..at least, aku tak pernah aniaya orang lain. From this feeling lah aku start develop rasa low self esteem bila aku tak dapat apa yang aku rasa teringin...apa tak nya, mula la terfikir yang aku ni not good enough ke for those good things?hmm...

Kalau kat sekolah dulu aku rasa down sebab aku ni tak la kaya mana..baju seluar semua biasa-biasa je and most of the time, yuran sekolah tak berbayar menyebabkan aku rasa malu gila kat sekolah, especially bila cikgu mention nama aku yang tak bayar yuran tu...hahaha....

That feeling accumulate pulak dengan diri aku yang tak ada langsung ciri-ciri karismatik nya..haha....masa kat sekolah menengah ada seorang cikgu pernah cakap: "Saya tak boleh bayang kalau awak kerja dengan sektor korporat,"...haha..siot punya cikgu...bukan masalah tak cerdik, tapi more on my own appearance..hmm...

So, yes aku memang jealous dengan korang semua yang ada banyak kawan....yang ada someone special...yang kaya-raya...yang nampak baik...yang berkarisma...yang selalu dapat hadiah hari jadi..etc..haha...

Mana tak jealousnya, blog aku yang dah bertahun usia ni pun cuma ada beberapa orang followers and komen jer....in fact, most of my followers kat social media pun suam-suam jer....tak macam orang-orang hot staff tu, post emoji smiley kat fb je pun boleh dapat beratus komen...hahaha...huntongla hot staff...

Tu baru cerita pasal networking kat alam maya..belum lagi aku cerita pasal my friends kat real world...sama la: sekadar buat kawan....susah senang aku tak pernah cerita and diorang tak pernah ambik tau...kalau diorang nampak aku tengah marah, lagi la diorang kutuk 'sentap'....tak ada rasa nak hormat aku yang tengah bengang seperti diorang hormat sesama diorang kalau kawan diorang tu mengamuk and bengan...hmm....

Antara perkara yang boleh buat aku jelous nowadays adalah bila aku ajak siapa-siapa jumpa, susah sangat nak agree..tapi, boleh pulak jumpa and lepak dengan orang lain..haha...jealous woo..tau la aku tak sempurna...berkawan je pun..bukan nak buat apa...haha...ni kira contoh situasi ye..tak ada kena-mengena dengan yang hidup atau mati..kikiki...and this also applies among my NGO friends...so, makin down aku rasa...haha...

Tapi, disebabkan asyik direject/tereject/tak dapat apa yang aku nak ni la, aku mula tanamkan rasa 'tak kisah'....sampai satu tahap, aku dah tak kisah dengan apa yang pernah aku minat dulu...sebab aku tau, aku takkan dapat those things yang aku nak tu despite my effort...and kalau orang tak sudi nak jumpa, kenal-kenal aku, tak kisah dah...buat apa nak menangguk di air keruh...haha...

Oh ya, korang pernah tgk tak reality show yang baru kt US? Show tentang mencari someone special for plu..tajuknya: Finding Prince Charming....hehe...antara contestant yang aku berkenan sangat adalah Paul Hollowell...sebab based on my reading, dia ni charming sebenarnya...kikiki...and sometimes, he reminds me of myself who is perfectionist (sometimes la) even though I am not perfect..huhu...plus, dia adalah contestant yang paling tinggi dalam show tu..like me, always be the tallest person in a group of people...(orang pernah reject aku sebab tinggi sangat...haha...pathetic kan?)....si Prince Charming dah reject mamat Paul ni by saying: "You don't have to be perfect to be loveable..."..perhh, yang perfect pun kena reject weiiiii...kikiki...
Dalam episod lain pulak, salah seorang contestant yang direject oleh Prince Charming ni bagi komen dia (lebih kurang): "people always say that they love and like me, but they see me as their friend, not more...."...so, aku pun banyak kali rasa macam tu..haha...selalu kena friendzone cepat sangat... :p

 

Anyway, ini sekadar share my own feeling je ok? I bet mesti ramai yang ada this feeling...but jgn la aniaya orang lain...sekadar jeoulous dalam hati tu, tak apa lagi...cuma janganlah sedih sangat kalau tak dapat apa yang dihajati...doa banyak-banyak...semoga Allah makbulkan permintaan yang baik-baik..semoga kita semua diberkati Allah..amin...

P/S: Kadang-kadang aku jealous jugak kat korang yang 'clean' tu...ye lah, tak payah susah-susah fikir pasal ubat...pasal masa depan kerjaya...etc...hehe..

*Mungkin aku tidak dianugerahkan teman istimewa kerana Dia tahu aku masih mampu bersendirian...
*Mungkin aku tidak dikurniakan kemewahan kerana Dia tahu aku masih mampu hidup dalam kesenangan...
*Mungkin aku tidak dilahirkan sempurna kerana Dia tahu aku masih mampu bertahan dalam penghinaan...
*Mungkin aku tidak dijadikan kebal kerana Dia tahu aku masih mampu mencari kekuatan...     

I may be disturbed but won’t you concede
Even heroes have the right to dream
And it's not easy to be me
I'm only a man in a funny red sheet
Looking for special things inside of me
*My dream is to be appreciated while I'm still alive and when I'm already "left"
*I wish I could be inspiring

Friday, 26 August 2016

Public Property

Assalamualaikum..semoga seihat berbahagia bersama yang tercinta.. :)

Sebelum cerita panjang lebar, aku nak cakap yang aku rasa a bit tension since Isnin lepas (22/8/2016) sebab gaduh dengan 'ketua keluarga' paling cemerlang di abad ini.....masalahnya masih sama..naik muak aku nak bagi faham especially kat orang yang tak pernah ada rasa kesian kat orang lain...huh...

Tak ada apa benda bagus tentang aku yang nak aku ceritakan...cuma tak nak biarkan kisah-kisah aku lenyap masa aku dah tak ada nanti...haha...dan mungkin untuk tolong aku cari kekuatan balik bila aku baca entry-entry lepas aku...

Oh ya, untuk ke sekian kalinya, meh aku nak cakap yang aku sebenarnya pesakit HIV...dah 2 tahun diagnosed dan Alhamdulillah, aku diberi kekuatan, kesihatan untuk hadapi pelbagai ujian Tuhan ni...hmm...banyak kali aku bagi tahu kat fb through my blog post and aku tak nak misrep siapa-siapa...huhu..

Networking

Back to the story line, aku nak cerita pasal 'public property'...korang mesti tau kan apa tu public property: something yang mungkin kadang-kadang penting untuk kegunaan orang..yang boleh dishare and sama-sama guna...atau something yang kadang-kadang dirosakkan or dibuang lepas diguna..hmm..so, pilihlah mana yang korang rasa sesuai untuk define kan..hehe...

But to me (in a good way), aku rasa aku dah tak mampu nak simpan rasa lonely ni lama-lama...sebab makin lama aku tunggu someone special or 'Teman Baik' (yang pernah aku cerita kat entry lepas-lepas), semakin aku rasa that someone takkan wujud pun dalam hidup aku..haha...cuma ilusi je kot..dan sebab tu aku rasa penat la nak tunggu-tunggu lagi...malas pun ada...haha..sebab setiap kali aku nak kenal someone, aku kne start from scratch...letih woo..hmm...

On the other hand, kadang-kadang aku rasa macam dipergunakan..haha..mostly, orang akan say hi or ajak jumpa time dorang nak bantuan (sometimes when they need some fun)...kadang-kadang terasa jugak dengan kawan uni aku...or kawan-kawan fb aku...haha...macam orang tua pulak nak touching-touching kan...kikiki...maybe sebab aku rindu member-member kot..haa...time ni la aku terasa macam public property; guna bila perlu, ignore bila rasa tak penting...rasanya korang pun penah ada terasa macam ini kan?..haha...

Tapi tak apa, sebab apa yang aku fikirkan sekarang adalah untuk cuba tolong orang lain yang tak tahu mana nak pergi once they got diagnosed. Kadang-kadang aku referkan few people ke klinik-klinik yang hiv friendly and sometimes aku cuba jawab soalan-soalan orang tentang hiv ni with true facts yang aku dapat dari member-member sama status macam aku or from NGO activities...biarlah tak dapat nak tolong dari segi duit or apa-apa yag berharga, asalkan hidup tak susahkan orang lain and orang lain boleh dapat manfaat dari kita (walaupun sikit)...cewah, macam pakar motivasi pulak..kikiki...

In conclusion, aku nak cakap yang aku sekarang anggap semua abang as my abang and semua adik as my adik..no string attached la orang katakan...kikiki...terima kasih sebab sudi nak layan chat and baca blog aku...walaupun most of you aku tak pernah jumpa, tapi it is really appreciated..maybe better that way supaya tak ada lagi sakit hati or terasa hati...hmm..entahlah...we'll see about that later... :)

Newly Diagnosed

Baru-baru ini ada seorang kawan fb ajak jumpa, sebelum ni pun pernah jumpa lepak minum...then masa jumpa 1st time dulu tu aku bagi tahu status aku directly...maybe dia terkejut agaknya time tu....

Then recently, dia mesej and cakap pasal bf dia (baru tau dia ada bf...kikiki) suspected std..oleh sebab bf dia wat test kat klinik private, kosnya agak mahal la...so dia nak cari tempat yang murah sikit...aku pun suggest pergi Klinik Kesihatan (Kerajaan) Cheras...kat situ memang boleh buat std test dengan harga murah (maybe RM 1.00 - RM 2.00 kot)....ada seorang doktor yang in charge std kat situ....orang panggil dia Dr. Diana Lai...dengar-dengarnya dia sangat friendly..tak tahulah..but really hope I can meet her and greet her someday. Previously, aku dah pernah attend talk by Dr. Nurul dari Klinik Kesihatan Tangling..dia pun sangat bagus and baik...hehe

One day, kawan fb tu inbox kat fb, ajak jumpa...tak tau kenapa..but bila jumpa, dia cakap yang dia dah pergi Klinik yang aku recommend tu and barulah aku tahu dia ajak jumpa sebab dia nak cerita yang dia pun dah disahkan positif.. :( ..kesian jugak aku tengok dia..ada la few questions dia tanya...macam aku mula diagnosed dulu lah..blur-blur lagi..but at least, dia ada someone to talk to..hmm..masa tu dia tak bagi tahu bf dia lagi...tiba-tiba dia cakap yang dia kesian kat bf dia kalau-kalau bf dia pun positif disebabkan dia...and dia risau kalau bf dia tinggalkan dia...huhu...terus aku cakap yang paling penting sekarang ini adalah bawak bf pergi cek and ikut proper treatment...jangan pikir yang lain-lain...

So, our meeting ended lebih kurang dekat maghrib...dan harap dia dah bagi tahu bf dia dah by now..hmm...

Uber dan Motor


Baru-baru ni aku dah start jadi uber driver...hehe....bukan apa, nak cari duit lebih sikit..maklum la, kadang rasa rugi pulak kalau tak buat apa time lapang...

Actually, aku ada terfikir nak nak stop kerja office awal...maybe lagi 10 tahun aku nk berhenti ke...sebab bidang kerja aku ni susah sikit nak lompat-lompat...plus, aku takut kemungkinan aku tak lepas medical check up company-company tu nanti...so, I am preparing to shift my work field la kalau apa-apa jadi...huhuhu..

Aku pun dah tak ada apa high aim dah...cuma nak tolong family aku sikit-sikit...then, dapat tampung sisa-sisa hidup aku je dah cukup bagus dah..hehe....tak fikir lah nak kahwin ke...apa tah lagi nak fikir ada anak....haha...kalau ditakdirkan sebegitu, aku follow jelah..kan kan kan...hehe..

Diringkaskan cerita pasal uber ni, experience yang best la jugak...aku tak buat full time pun..cuma buat part time and tak ada la target nak pick up banyak trips pun..hehe..Alhamdulillah...harap-harap dimudahkan urusan aku yang ini....now, kereta aku pun dah jadi public property ek?...kikikiki...
*entah-entah lepas-lepsa ini korang pun jadi passenger aku..hehehe...

Sabtu 20/8/2016 lepas, (sebelum tengok Badminton Olimpik 2016: Lee Chong Wei) aku sempat pergi swim kat area rumah...masa on the way balik, nampak sepasang pak cik, mak cik tengah tolak motor diorang kat tengah jalan...aku tak thau nak buat apa...then aku tumpangkan mak cik tu balik ke rumah dia.

Pak cik tu tolak motor dia dengan mat motor lain...mak cik tu ckp diorang dari KL..then dia cakap "Alhamdulillah, dah sampai dekat-dekat rumah baru rosak,"....terkesima kejap aku...positif sungguh mak cik tu...hmm...kesian kan orang-orang lain yang susah tu..terasa aku yang kadang tak bersyukur ni..huhu

Usia Baru Aku 

Ok guys, sebelum aku end my entry kali ni, aku nak wish selamat hari lahir kat diri sendiri....haha...actually it falls on 26 Ogos...so, as usual la tak ada celeberation apa pun...hadiah pun tak ada..haha...siap tengah gaduh dengan one of my family members pulak tuh..huh..

Aku notice jugak yang since few years back, aku tak berapa syok nak wish birthday kat kawan-kawan fb..tak tahulah kenapa...maybe sebab aku rasa yang dorang tu mostly dah ada sepcial person/s yang akan celeberate or wish kat dorang (huntong lah dorang..kikiki)....so, no point la kot picisan macam aku ni nak wish lagi..haha...

Oh ya, aku sempat beli beg untuk biker motor yang (bagi aku) boleh tahan la harganya..dah lama usha beg tu since tahun lepas...baru tahun ni dapat beli..hmm...then bulan ni jugak aku baru habis bayar hp aku secara ansuran...haha...nak beli hp pun aku terpaksa bayar ansur-ansur kat officemate aku weih...semoga Allah murahkan rezeki dia lagi..amin.. :)

Few weeks lepas, ada hal kematian kat area rumah aku...ayah kepada jiran aku meninggal dunia...aku kenal jiran aku tu..muda few years dari aku kot....(kerja askar...handsome :p ) ...ayah dia pun aku kenal..so, aku pun pergi ziarah and sempat solatkan jenazah dia...

Kesian aku tengok jiran aku tu..maybe dia pun terkejut agaknya sebab ayah dia meninggal tiba-tiba malam tuu..hmm...aku pulak tiba-tiba terasa yang diri kita ni kerdil sangat...bila-bila masa je Dia akan panggil kita..and aku harap sangat ada secebis kebaikan yang boleh bantu aku kat Sana nanti...amin...huhu..

Social Media

Hehe..korang tahu tak yang aku ni suka melalak? Mesti la korang tau kan..sebab aku dah paksa korang suh dengar lalakan aku kat blog ni...haha..ada yang cedera telinga tak tuu? Kalau ada, lepas ini pergi jumpa doktor lah yer...kikiki...ada yang menusuk kalbu tak? Kalau ada, kena pergi jumpa yang pakar la macam mana nak tolong ubatkan..sebab aku tak tahu..hahhaha...

Saje je nak promote few media aku kat sini:-
a) Youtube Channel: https://www.youtube.com/channel/UC1iYQoHqDTnOJvXZbTq5xvQ
b) Smule Profile: http://www.smule.com/WarkahKembara
c) FB and Wechat boleh minta secara private ye...hehe...

Since aku dah lama tak promote video melalak aku, nah aku letak kat bawah ni..ambek kaw..hahhaa

Acah-acah ada orang menuggu dan menanti...kikiki

Saje try lagu klasik..hehe


Di kesempatan ini, nak ucapkan selamat bercuti Hari Kebangsaan nanti..yeay.. :p

 

Monday, 8 August 2016

Tentang Mereka (4): Pernah Sebilik Dengan Gay Di Asrama, Ini 4 Cara Bagaimana Untuk Tangani Mereka

Assalamualaikum...harap semua sihat ye..

Kali ni cuma nak share satu artikel yang aku dapat dari group Whatsapp...artikel tu ditulis oleh Doktor Taufiq Razif.

Mungkin ada sebahagian view Doktor ni yang aku or korang tak setuju...but, tak salah kan, kalau kita membaca...?hehe...

Artikel asal boleh tengok kat SINI ...

===================================================

Beberapa hari lepas saya agak terkejut sebenarnya dengan penyebaran gambar pasangan ‘romantis’ yang katanya pasangan gay (homoseksual).

Saya cuba cari tuan empunya gambar yang menggunakan nama samaran Manja LV tu tapi dia macam dah deactivate dah akaun Facebooknya.

Sebagai orang yang pernah berhadapan dengan individu gay ni saya tak mampu nak berasa jijik sebenarnya dengan perbuatan dia orang ni.

Memang perasaan tak suka tu ada tapi sebenarnya saya kasihan sangat dengan mereka yang mengamalkan gaya hidup homoseksual ni.

Secara peribadi saya pernah handle seorang individu gay ni. Ditakdirkan individu gay ni pernah tinggal seasrama dengan saya masa belajar kat Uitm Shah Alam dulu.

Orangnya sangat cerdik, sangat pakar dalam subjek matematik dan sangat peramah orangnya. Masa mula kenal tak tahu pun dia ni gay. Yela, muka dah la handsome.

Dengan gaya percakapan yang sangat petah dan meyakinkan saya tak rasa ada perempuan yang akan menolak.

Sangkaan saya meleset, pada suatu hari tu dia luah kat saya sesuatu yang bagi saya sangat memeranjatkan. Dia bagitahu dia tak ada nafsu pada perempuan dan terseksa tinggal sebilik dengan kawan-kawan lelaki nye.

Yela, bayangkan kalau kita yang lelaki ni terpaksa tinggal dalam bilik yang penuh wanita. Memang sangat-sangat tersiksa la kan.

Mulanya saya macam nak marah pun ada. Rasa naik jijik pun ada tapi perasaan untuk bantu dia masa tu lebih kuat. Jadi saya pendamkan je la perasaan tu.

Macam yang kita tahu individu gay ni sebenarnya macam kita juga. Dia makan macam kita. Tidur macam kita. Cuma yang membezakan dia dengan kita adalah dia ada perasaan pada jantina sejenis. Tu je.

Walaupun pada mulanya American Psychiatric Assosiation mengkategorikan homoseksualiti ni sebagai penyakit mental pada tahun 1952 dan akhirnya kategori ini dihilangkan pada tahun 1973 tapi tetap pada budaya dan agama kita ianya tetap satu kesalahan dan penyimpangan yang amat besar kan.

Cuma secara peribadi saya rasa cara kita respon dengan golongan gay ni sangat la tak betul.

Bayangkan kalau seorang doktor pakar tulang rasa jijik dengan kaki pesakit kencing manis (diabetes) yang dah hitam dan berulat. Dengan bau nanah dan bau tisu kaki yang dah mati (necrosis).
Saya jamin doktor pakar tu takkan mampu buat pembedahan untuk buang tisu mati tu ataupun pembedahan untuk potong keseluruhan kaki tu untuk menyelamatkan nyawa pesakit tu.
Seorang doktor hanya mampu membuat prosedurnya kalau dia mampu buang rasa jijik pada apa pun keadaan pesakitnya.

Seorang cikgu Pendidikan Khas tak boleh merasa jijik dengan perangai korek hidung pelajar autismenya kalau dia nak pastikan emosi dan mental pelajar autisme tu berkembang dengan baik.

Macam tu la juga kita sebagai orang yang normal ni. Kita tak boleh pandang jijik orang gay ni. Kita kena anggap mereka macam pesakit dan pelajar kita. Mereka tak perlukan cacian dan makian.

Cacian dan makian cuma akan membuat mereka makin rosak sepertimana rosaknya kesihatan pesakit diabetes jika doktor pakar tu hanya mampu memandang dengan jijik tanpa rawatan yang betul. Mereka perlukan sokongan dalaman dan nasihat yang membina.

Safiey Ilias, jutawan kosmetik yang popular dengan produk Perlaking pun cerita benda yang sama. Dia bagitahu dia sangat tertekan dengan mulut orang kita yang suka mengata dan mengeji.
Padahal dia dah berubah daripada gaya seorang makyah (transwomen) yang penuh implan silikon di dada dan di dagu kepada gaya seorang lelaki sejati. Orang masih mengeji dan memperlekeh beliau.

cara-tangani-gay-1

Jadi kalau korang nak bantu golongan gay, korang boleh bag itahu fakta ni pada golongan gay ni supaya mereka berfikir sendiri:-

1. Tanamkan dalam minda mereka bahawa kita faham penderitaan mereka dan tujuan kita menasihati bukan untuk menunjukkan kita lebih baik tetapi kita memang berniat untuk membantu mereka.

2. Yakinkan mereka bahawa homoseksualiti ni adalah ujian keimanan kepada mereka. Bukan bala dari Tuhan. Ada yang diuji dengan kemiskinan. Ada yang diuji dengan kemewahan. Masing-masing ada jenis ujian yang tersendiri.

3. Bagi tahu mereka bahawa homoseksualiti ni boleh diubati. Walaupun ada kajian yang menyalahkan hormon androgen sebagai penyebab homoseksualiti tetapi teori ni belum 100% valid. Mulakan dengan mencari tujuan sebenar kehidupan dan mencari gaya hidup yang sihat sebab memang dah terbukti populasi gay ni 20 kali ganda lebih berisiko untuk kena HIV kalau nak dibandingkan dengan orang normal.

4. Contoh rawatan yang boleh dilakukan adalah hipnoterapi. Walaupun terapi sebenar yang paling berkesan adalah tekad individu tu sendiri tapi hipnoterapi ni boleh dijadikan sebagai terapi sampingan.
Saya sempat bertanya pada pakar hipnoterapi Malaysia , Master Rey tentang rawatan pada golongan gay ni. Beliau bagitahu dalam sesi hipnoterapi ni yang biasanya dibuat sampai 6 kali, beliau akan gali dulu akar masalah golongan gay ni.

Mereka jadi gay biasanya bersebab. Boleh jadi sebab trauma masa lampau, boleh jadi sebab pernah diliwat pada masa kanak-kanak, boleh jadi sebab terpengaruh dengan persekitaran tempat mereka membesar.

Lepas tu beliau akan bina mindset yang baru dan insyaAllah sedikit demi sedikit perasan suka pada kaum sejenis boleh dihilangkan walaupun bukan 100% berhasil kalau tanpa tekad yang kuat dari dalam untuk berubah.

Bila saya pandang golongan gay ni dan tiba-tiba rasa nak maki saya akan pandang dulu diri sendiri. Saya nampak baik ni pun bukan sebab saya baik tapi sebab Allah yang tutup aib saya.

Jadi kepada masyarakat di luar sana, jom kita jadi masyarakat yang penyanyang. Baru la komuniti kita akan kembali sihat. Kebencian dan caci maki hanya akan membuatkan komuniti kita makin tenat.

Saya Taufiq Razif hanya doktor perubatan biasa. Bukan ustaz dan bukan juga pakar psikologi. Saya cuma rasa bertanggungjawab untuk berkongsi ilmu dan kasih sayang.
Sila tegur jika ada info di dalam yang bertentangan dengan disiplin ilmu psikologi. Melalui kefahaman yang saya ada, insyaAllah tak ada.

===================================================

Sunday, 24 July 2016

'Teman Baik'

Assalamualaikum...salam Aidilfitri 2016..
Baru ada masa nak wish kat semua orang..haha..

Sebelum aku berceloteh panjang kat sini, aku dapat tau baru-baru ini ada kenalan group hiv yang terlepas peluang kerja dengan government...dia dah lepas stage pertama kalau tak salah but then untuk stage seterusnya, semua candidate disuruh declare status kesihatan..kalau tipu, akan didenda berpuluh rbiu ringgit...finally dia ngaku status dia...and he was disqualified for the next stage on that ground (informed via sms kot)...sedih dapat tau tu..huhu..kesian kat budak-budak baru grad yang berstatus macam kami ni...terus tergugat niat aku untuk fikir-fikir kerja kat tempat lain..hmm

Ok, back to the real matter, aku cuma nak sharekan enrty yang ada kaitan dengan 'Teman Baik'..hehe..tak kisah la apa tafsiran korang kat term 'Teman Baik' ni ye... :p

Mungkin maksudnya luas..boleh jadi kawan sekolah..universiti...kawan gym etc...mugkin juga maksudnya adalah somebody yang boleh faham hati budi temannya...haha..ok..cukuplah pendefinian aku..kikiki...

Kalau siapa-siapa perasan kat blog ni, sejak dulu lagi aku cari someone yang boleh teman aku time suka-duka...yang boleh faham isi hati aku time aku memerlukan kawan borak/lepak....yang boleh terima baik buruk aku seadanya...or mungkin relationship with someone...which unfortunately with those who are same gender as me...huhu...

Bukan apa, niat asalnya, sebab bila dah ada someone special, tak ada lah meliar tak tentu pasal..huhu..and end up, merata cari cinta, tapi benda lain yang dapat..haha..cerita lama..(Huntonglah korang semua, ada orang special...kikiki)

But nowadays, even though rasa macam mustahil nak jumpa orang special, aku cuma harap dapat kenal dengan someone yang boleh diajak chat..lepak...or kalau lebih bertuah, dapat kenal dengan someone yang boleh jaga satu sama lain....seseorang yang boleh terima status aku..dan aku boleh terima status dia...plus, someone yang matang, tau menjaga kehormatan aku dan pandai menjaga tanggungjawab agama...hmm because to me, sejahat mana pun, kita tetap kena solat, puasa etc...

Cumanya, sejak mak aku tau plu n hiv status aku, dia harap sangat aku tinggalkan dunia plu ini..dan kalau boleh, kahwin..huhu..again, things yang a bit membingungkan aku..huhu...nak lawan tak boleh, nak turutkan, tak mampu...haih...apatah lagi memang selama ini pun rasa bersalah jer hidup diuji dengan plu feeling ini.

End up, aku dengki dengan orang lain yang boleh bertemu sesorang secara natural (bukan dari internet/alam maya) dan boleh hidup sama-sama untuk tempoh yang lama sambil jaga sesama sendiri bukan untuk sex semata...soo sweet...eh..hahha...huntongnya mereka itu...sebab ada antara dorang yang sudah mampu menyekat plu feeling at some point and boleh jadi macam anak angkat dalam famili masing-masing..huhu..i wish to have that kind of relationship...hahaha....tak dinafikan, memang ada yang baik-baik aku kenal..tapi it's either sekadar di alam maya, sudah berpunya atau jauh...haha... 

Ak cuma terfikir untuk kenal dengan seseorang yang boleh menenangkan aku time aku tengah emo..dan someone yang boleh aku sharekan kegembiraan aku....someone real and always near to me..but I know, korang semua mesti akan cakap: tak perlu teman baik ni...bergantunglah kepada Allah..
Ya, memang betul pun..tapi kena ingat, Allah takkan galakkan manusia berkahwin kalau Dia cukup sebagai teman di dunia...even orang straight pun perlukan teman...apatah lagi plu dan plhiv yang sedikit lain emosinya ini?huhu..this is just my opinion la..hmm..above all, kita tetap salah jugak..kan... :(

Oklah, ini jer yang aku teringat at this moment...kalau ada point tambahan, aku akan edit kemudian lah ye..maklumlah, kadang terlupa..sebab simpan idea lama sangat..huhu..

Nah dengar aku melalak lagi...hehe....kalau sakit telinga, jangan salahkan aku tau.. :p

Relaku menungguMu
seribu tahun lama lagi
Tapi benarkah hidup
aku kan selama ini
Biar berputar utara selatan
Ku tak putus harapan
Sedia setia...

Relaku mengejarMu
seribu batu jauh lagi
Tapi benar kah kaki
ku kan tahan sepanjang jalan ini
Biar membisu burung bersiulan
Tenang lah gelombang lautan
Ku masih setia





Wednesday, 15 June 2016

....demi sebuah kenyataan...

Assalamualaikum...salam Ramadan Al-Mubarak kepada semua reader...semoga Ramadan kali ini lebih baik dari sebelumnya...

For info, kali ini adalah Ramadan pertama since aku makan ubat HIV (HAART)...alhamdulillah, so far sooo good... :) ...tak ada apa yang berbeza sangat because aku masih boleh berpuasa...inilah yang aku targetkan sejak mula-mula aku diagnosed dulu...

Tapi weekend baru-baru ini, ada sedikit peristiwa mengejutkan yang berlaku kat aku...hmm...susah aku nak ceritakan detailed..cuma yang pasti mak and ayah aku dah tahu aku seorang plu..huhu...

...dan ia bermula bila mak aku curi-curi tengok hp and curi-curi tengok barang-barang dalam almari aku...tengah hari sabtu tu (11/6/2016) lepas, mak aku panggil senyap-senyap ajak bincang something...serius jugak tengok muka mak aku time tuu...dalam kepala aku, biasanya kalau dia panggil macam tu, dia nak mengadu sikit-sikit or worse, aku dah kantoi dengan dia..so, ak bingung kejap sampailah dia bukak mulut bertanya....

Aku dapat baca first impression dia kat aku daripada soalan-soalan yang keluar dari mulut dia: yang aku buat maksiat dengan lelaki...dan macam-macam nasihatlah keluar dari mulut dia suruh taubat..suruh stop buat maksiat ..etc....siap salahkan kawan-kawan NGO yang aku kenal tu, kononnya dorang pengaruh tak elok kat aku..huhu....YA, memang itulah persepsi seorang muslim...pantang dengar orang buat perkara-perkara tak elok terus melatah tanpa bertanya betul-betul apa hal yang sebenar...

Aku memang dah agak dah yang perkara macam itu akan berlaku...tapi sikit-sikit aku terangkan time tu...semua cerita aku bongkar...tentang plu feeling yang terlalu lama aku pendamkan dari orang lain and tentang status aku yang tak clean ini... :( ....barulah dia start faham sikit-sikit...

Perasaan aku bertukar dari cuak ke pissed off..marah..geram pun ada...huhu..."kenapalah duk tengok hp aku at the first place?"..."kenapalah kacau privacy aku?"...hakikatnya, aku belum ready nak disclose apa-apa tentang ini...biarlah jadi secret sampai bila-bila....huhu....tapi nak buat macam mana...inilah takdirNya..mungkin ada hikmah....which again I don't know what it is...hmm

One thing for sure, time ini lah aku nampak mak aku nangis sebab aku.."Mak bangga dengan kau...kau dari kecik jarang susahkan mak...belajar pandai...sekarang pun kerja ok...suruh solat pun senang jer...tak pernah tinggalkan solat..mak bangga..."...sedih aku dengar dia cakap macam tu...dia kecewa wei...aku tahu... :(

Sedikit pengalaman aku dalam dunia plu ini aku ceritakan...antaranya cerita yang pernah aku share kat entry dulu-dulu: i wish i cud say d special word (entry yang aku tak sanggup nak continue..huhu).. dan end up dia cakap: "kenapa tak bagi tahu mak dulu? Mak ingat kau ok je semua..tapi rupanya kau menderita lama....KUATnya kau hadapi sorang-sorang..." tersenyum sinis aku dengar..."huh"...baru lah mak aku tahu apa hal sebenar...

Selama ini, aku tak bagi tahu hal-hal aku yang ini sebab banyak benda lagi mak aku nak fikir...aku sekadar tolong apa yang mampu je lah...takkan aku nak bagi tahu benca-benda macam ini?..huhu...dan sedikit terkilan bila aku rasa macam dah terlambat dia cakap macam itu..mungkin kalau awal-awal dulu aku boleh juigak 'cair' dengar...tapi kali ini tak ada apa-apa perasaan pun....sebab aku dah penat nak meraih apa-apa rasa dihargai..didengari...apa tah lagi nak rasa bahagia macam orang lain tu..entah lahh..susah nak explain.. :(

hmm..above all, dia cuba nak terima berita ini...dan masih cuba untuk meredhainya...cuma, aku tak berapa suka bila dia nangis (time solat, time mengaji) disebabkan aku....susah payah aku berusaha menerima dua kondisi aku (iaitu sebagai plu dan sebagai HIV poz) untuk tempoh yang lama dulu, tapi sekarang macam aku terpaksa hadapi semula kesusahan dan perasaan itu...haihh...semoga Allah mudahkan urusan kami...amin...

"Demi sebuah kenyataan yang amat menyakitkan...
Aku yang tidak berdaya hanya berserah padaNya..."


 



Tuesday, 17 May 2016

Tentang Mereka (3); ...oh Tuhan, ku mahu yang terbaik!!!

Chat Reader:- 

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُُ 
 
Aku baru ni buat HIV test sebab my wife at last found out about 'aktiviti' aku (dengan plu). Jangan soal macam mana dia tahu. Obviously die check hp and i get caught finally. 

Banyak la yang berlaku dan dia memang marah. On top of all, dia sangat kecewa.

Tapi syukur, isteri aku sangat mulia, sangat agung sebab dia masih memberi ruang dan peluang untuk aku berubah.

As for now, aku kena baiki hubungan aku dgn Tuhan and fix back our marriage. 1 Ramadan ni dia akan beri kata putus.

Aku mengerti dia dah banyak bersabar dan berkorban. Selama ini aku ambil mudah segala usaha dan pengorbanan dia.

Aku sekarang sesungguhnya dalam usaha untuk berubah. Harap dapat ditemui apa yang aku cari.

Kindly share any activities yang berkaitan untuk aku berubah. Harap ada sinar utk aku berubah

Chat balasan:- 

Waalaikumussalam

Sayu saya baca :( ...

First:: hope your HIV test is ok...hmm

Second: Alhamdulillah, wife abang masih boleh sabar dengan abang..tapi memang kena banyakkan doa supaya Allah bukak kan hati dia untuk terima abang semula dan memang kena consider (kebajikan) anak-anak time macam ni...huhu...I've seen a lot of anak-anak yang kecewa (dalam famili yang berpecah belah).

Third, ada banyak aktiviti (yang boleh abang join) untuk berubah.I can suggest program NGO untuk orang-orang yang nak berubah...but it includes various people..Eg: Homeless (people), Transgender, Ibu tunggal etc.

Hopefully abang tabah dan sabar ya..I know its not easy...
 
*personal view aku: memang banyak dugaan untuk berubah dan buang perasaan plu tu. Aku sendiri pun tak pernah berjaya to get rid of it. In fact, aku macam sceptical sikit pada kejayaan-kejayaan plu yang berjaya membuang plu feeling sepenuhnya tu (kononnya). Mungkin betul ada yang berjaya, tapi secebis feeling tu tetap ada I believe. Cuma apa yang aku boleh katakan, plu feeling dan setiap nafsu tu boleh dikurangkan. Dapat mengurangkan feeling-feeling seperti itu pun sudah membuktikan kejayaan kita bergelar plu. Mungkin boleh start to avoid meet up with plu. As for me, selagi tiada penetration (heavy sex) tu pon dah bagus as a start...semoga Allah mudahkan urusan kita semua...amin..
 
*Content chat kat atas dah ditapis sebab takut-takut ada yang kurang selesa nanti. 
 
=====================================================
 
hmm..sebelum aku berbalas chat dengan kawan internet aku tu, aku dapat tau yang seorang junior perempuan tengah merisik-risik 'availability' aku..huhu..
 
Aku sekadar memberi respon yang aku tak fikir lagi tentang hal kahwin ni..hmm, bukan senang nak explain hal-hal macam ni kat mana-mana perempuan pun...lagipun, aku tak kenal sangat junior aku tu...jarang sangat berborak time sekolah dulu...entah macam mana pulak tiba-tiba je bertanya-tanya aku...haha..
 
Plus, kalau korang ingat, aku pernah cerita kat entry lepas-lepas yang few school mates cuba nak matchkan aku dengan salah seorang class mate aku jugak...dan aku lebih selesa berborak dengan class mate aku yang ini...oleh sebab aku pun duk terfikir-fikir hal status aku ni, tak ada la aku duk 'ngorat-ngorat' dia...hahaha...
 
Cuma, baru-baru ni, aku terus terang cerita kat dia tentang plan few school mates aku tu dan dia pun tahu pasal hal tu. Finally, aku cakap yang aku 'sakit'...sebab tu aku tak fikir sangat pasal kahwin and ada anak bagai. Dia insist nak tau aku sakit apa...tapi, aku tetap tak bagi tahu...as usual, orang akan cakap: "tak apa, kau boleh share apa-apa kalau nak,"...dan as always, aku consider that as 'acceptance in rejection'...haha...pathetic dow...  
 
 
Oh Tuhan, ku mahu yang terbaik
Terbaik buatku
Insan kerdil ini 

 
"You, such an inspiration to me, I dont know. 
Every time I tengok your blog or I dengar You nyanyi, I sentiase menitiskan air mata.  
I rasa dekat dan ringan je nak membaca Quran.  
I hope you ditempatkan dengan orang-orang yang soleh nanti,  
In sha Allah," - kawan Facebook



Tuesday, 10 May 2016

Tentang Mereka (2); Telan air mani berisiko mendapat HIV?

Emel reader:-

Assalamualaikum.

Saya Az, umur baru 20 tahun. Saya salah seorang silent reader blog warkah kembara. Hopefully abang sihat dan sentiasa dalam rahmat Allah. :)

Saya nak buat pengakuan, sebenarnya saya punya naluri sama macam abang dan sekitar bulan December (2015) - January (2016) saya ada melakukan aktiviti berisiko iaitu telan air mani pasangan saya.
(Adakah kemungkinan saya mendapat HIV) sebab saya ada baca baca penyakit ni akan timbul lepas kita lakukan aktiviti berisiko selepas 3-6 bulan. Saya telan air mani pasangan saya sebanyak dua kali (sekitar tempoh itu). So far tiada tanda2 yang merunsingkan.
=====================================================
Saya ada menyuruh pasangan saya melakukan ujian saringan di klinik kesihatan kerajaan dan hasil nya adalah negative.

Pasangan (lelaki) saya ada menunjukkan surat pengesahan dari klinik kesihatan bahawa dia telah menjalani ujian saring. Tapi saya musykil dengan keputusan tersebut, sebab kat surat klinik tersebut tak tertera keputusan tersebut. Hanya cop dan tanda tangan doktor sahaja.

Pasangan saya memberitahu bahawa keputusan adalah sulit dan ianya tidak dicetak di atas surat tersebut. sebaliknya diberitahu secara lisan.

Saya nak tahu pendapat abang mengenai perkara ini berdasarkan pengalaman abang. Betul ke keputusan positive atau negative tidak dicetak untuk melindungi privasi?
Mohon pencerahan. 

Emel balasan:-

Waalaikumussalam..

Terima kasih sebab sudi baca blog tu...tak ada apa sangat pon situ..

Masa Az telan air mani tu...ada tak buat anal sex tanpa kondom?

Ujian saringan kat hospital kerajaan tu saya tak pasti..yang saya tau kalau borang saringan untuk nikah, memang tak tulis apa-apa status...nanti saya akan tanya pada kawan-kawan saya. Tapi kalau private clinic, ada tulis (keputusan) ujian tu s.ama ada reactive (positif) atau non-reactive (negative).

Emel reader:- 

Saya hanya melakukan seks oral sahaja tidak melibatkan anal. Kalau ikutkan memang saya tak berani dan tak akan telan air mani. Tapi lepas partner saya menunjukkan keputusan ujian saringan saya jadi kurang rasa takut dan tergerak untuk mencuba.

Partner saya lakukan ujian saringan HIV untuk nikah. Katanya result akan dihantar dan disimpan dalam sistem pejabat agama (urusan pendaftaran perkahwinan) sebab tu tak ditulis di atas kertas.

Kalau private clinic nak buat kat mana ye? berapa kos dan jangka masa untuk tahu keputusan? So far dah lebih 3 bulan dari peristiwa tersebut. Tiada tanda apa-apa cuma saya nak ambil langkah berjaga-jaga.

Saya selalu doakan semoga abang sentiasa sihat dan bahagia dalam rahmat allah. Amin.

Emel balasan:-
Apa yang saya tau, ujian saringan untuk nikah memang tak rekod apa-apa nama kat result. Setahu saya jugak, ia takkan dihantar ke man-mana pejabat agama.

Berbalik pada soalan Az, risiko untuk HIV merebak melalui oral sangat rendah...memang susah. Setahu saya, setakat telan air mani bukan faktor HIV berjangkit..rasanya tak perlu risau sangat dah tentang ni.

Tapi kalau nak buat test, silakan..boleh pergi ke Klinik Kesihatan (klinik government) atau klinik swasta. Kat swasta RM30 pon boleh buat dah.

Pesan sy; hati-hatilah..ok?

Thank you sebab doakan..amin.. :)
*Content soal jawab kat atas dah ditapis sebab takut-takut ada yang kurang selesa nanti.
*Info tambahan: HIV akan mudah tersebar melalui sex berat (tanpa protection), perkongsian jarum dadah, anak yang dlm kandungan, susu ibu yang diberi kepada bayi dan pemindahan darah. 

nah..dengar lagu yang di'sumbang'kan aku...kikiki 



Thursday, 7 April 2016

...di sebalik 'sempurna'...

Assalamualaikum semua....
semoga berbahagia di samping skandal-skandal...ehh.. :p

Cuba baca tajuk tu...agk-agakya aku nak cerita pasal apa ni?haaa...ada yang boleh teka tak?haha...meh aku nak bagi kiss sikit..:p...

Famili

Sabtu (2 April 2016) lepas, majlis kenduri perkahwinan adik laki aku bare je selesai..Alhamdulillah, berjalan lancar dan dah setel pon...inilah event paling besar famili aku yang ditunggu-tunggu sejak 2-3 tahun lepas... acah-acah 'lifegoal' la..haha... kesian aku tengok mak aku bersusah-payah kumpul duit, pergi jemput orang datang kenduri etc...hmm...

...dan memang aku tak ajak siapa-siapa datang pun...sekadar berwatsapp and wechat mana-mana member plu yang pernah aku jumpa plus kawanpkawan sekolah, uni and office mates aku...yelah, ini kan majlis adik aku, bukan aku punya pon..takkan nak lebih-lebih over shadow pulak..huhu...

hmm...kalau korang pernah baca entry-entry sebelum ni,korang mesti ada terbaca tentang kisah masalah-maslah fmili aku yang bertemakan keegoan, ketidak bertanggungjawaban, etc...as always, benda-benda ni berlaku pada setiap kali ada keputusan besar yang perlu dibuat, termasuklah majis kenduri adik aku ni...

Kalau orang lain boleh pikir nak bercuti pergi manea-mana pada tiap kali dapat gaji..dapat bonus, belum lah aku mmpu lagi nak berpoya-poya macam tu...yela, anak sulong...memang lumrah menjadi vigilante famili time famili susah kan..(aku kan superman..haha)...so, diringkaskn cerita, niat aku mamang tak nak masuk campur urusan kenduri-kendara ni..because ini bukan mjlis aku..cukuplah sekadar aku bagi sedikit sumbangan tenaga atau wang..tapi akibat keegoan dan kurang rasa tanggungjawab terhadap fmili, aku terpksa firm and take charge dalam majlis ni..

As certain people may expect what will it be when there are 2 heroes saving the world, it actually happened (macam superman vs batman tu...haha)..so, again aku dipersalahkan..kononnya aku buat 'batman' seperti tak ada maruah sebab tak percaya apa keputusan yang dia buat..hmm...memang bertengkar habis la antara kami...sambil aku terpksa ungkit segala perkara yang aku kana korbankn dan menyatakan perasaan sedih aku bila tak dihargai macam tu disertai pulak kata-kata yang sangat menyentak ati ak: "lantak kau lah nak sedih ke ape!!!,"

Kesimpulannya, kalau korang dah ada anak, bini and famili...jagalah dorang baik-baik sebab setiap apa yang famili korang buat akan dipertanggungjwbkan kat korang dan kalau ada yang sudi nak bantu, tak payah la ego...sehebat mana amalan korang, pergi surau/masjid siap jadi imam/bilal and dengar ceramah bagai, takkan manjamin syurga tu untuk korang selagi tak seimbang dengan perkara-perkara penting yang lain...

Allah berfirman (Surah At-Tahrim ayat 6):

 ...يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا
Maksud: Wahai orang-orang beriman, jagalah dirimu dan ahlimu (keluargamu) daripada api neraka...

Nabi bersabda:

كُلُّكُمْ رَاعٍ وَكُلُّكُمْ مَسْؤُوْلٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ 
Maksud: Kamu semua adalah pemimpin dan kamu semua akan ditanya tentang tanggungjawabnya

Kawan

As I said kat atas tadi, aku takde la beria-ia ajak semua member time kenduri adik aku tu sebab ni bukan event aku...sekadar ajak kawan-kawan sekolah, uni and office mates. Tapi sedikit terkilan bila kawan-kawan yang aku pernah hadir kenduri dorang dulu tu, semua tak muncul masa kenduri adik aku ni...bukan aku mengharap sangat, tapi respect la kat mak ayah aku yang menjamu dorang time sama-sama study dulu...but thanks to someone (blogger friend) yang datang hari tu..haha

Bila aku tak buat open house raya, korang mintak-mintak suruh buat..bila aku buat open house, tak pernah muncul dah sekarang ni...time event besar aku ajak pon tak mau datang...haih...bukan nak berkira sangat, tapi aku dulu tak miss kenduri kahwin korang...yang kat Kelantan, kat Perak, kat Melaka, kat Negeri Sembilan, semua aku pergi walaupun tak berapa ada bajet time tu...haih..come on la..common sense..

Mugkin aku kena beranggapan yang dorang tak datang sebab busy..sebab bukan event aku..tapi jujur aku cakap, entah bila la kenduri aku ni..huhu...entah ada entah takde...sampaikan aku terfikir: agakny majlis aku nanti adalah majlis pengebumian aku..mungkin time tu baru dorang nak datang 'berjumpa' atau mungkin takde seorang pon member aku yang akan hadir....sedih...so, in case apa-apa jadi, aku ajak la korang semua (termasuk plu, blog reader) yang mengenali aku datang pengebumian aku in future ok....doa korang jela yang aku ada because belum tentu aku ada anak untuk doakan aku nanti...huhu.. :( miss my friends a bit..hhahhaha

Kesihatan

Oh ya, kebetulan, awal April pada setiap tahun adalah hari ulang tahun aki didiagnose dengan 'peneman setia' ak ni: HIV...ya, for those yang masih tak tau, aku declare skali lg, "ak HIV patient since 2014..huhu" ..so sekarang dah 2 tahun. Kalau ikut kiraan doktor masa mula-mula pergi HSB dulu, doktor cakap aku ada 10 tahun lagi kalau tak ambik ubat...so, tinggal 8 tahun la..haha..hebat tak??? :p Tapi since aku dah start HAART, kiraannya mungkin berubah..in other words, PLHIV yang dah makan HAART secara konsisten tanpa skip akan mula mendapat sakit tua (diabetis,sakit jantung etc) 10 tahun lebih awal dari orang normal..contoh: kalau orang normal dapat sakit jantung umur 60 tahun, PLHIV akan dapat sakit jantung sekitar umur 50 tahun..apa-apa pun, ni hanya kiraan dan ramalan je..korang faham tak ni?hahaha...

Alhamdulillah, sampai sekarang aku masih sihat macam biasa..cuma banyak orang cakap (time kenduri), aku kurus sikit..huhu..sampai bila la aku boleh sado ni..huhu...for info, sejak diagnosed, aku tak makan apa-apa supliment dah...protein shake pon tak ambik sebab takut effect kat kidney aku..maklumlah, HAART tu high dose dan amat memerlukn kidney yang sihat untuk memproses ubat tu....tapi, ada jugak member PLHIV yg ambik supliment dan dorang ok....ikut la ketahanan badan masing-masing..hmm....

Rasanya, ini jela kot celoteh aku..hahaha..so korang dah tau belum apa yang aku nak sampaikan?hmm...secara kesimpulanny, orang yang pernah berjumpa aku mesti tak perasan apa-apa problems kat aku...semuanya nampak sempurna je...tapi hakikatnya macam-macam aku sorokkan...aku tak ada member rapat yang boleh aku ceritakan semua hal aku...in fact, semua member ak tak pernah tau hal kehidupan aku...maklumlah, aku kan dididik untuk berpura-pura...huhu...

Perwatakan aku

Sebagai penutup entry kali ni, better aku cerita sikit tentang perwatakan aku...tujuannya adalah untuk bagi sedikit gambran kat semua orang tentang my habit, my personal etc...

Jujur aku cakap, aku ni tak la sempurna mana..bukan hot stuff pun..haha...aku tak kisah berkawan..tapi bagi aku, setiap orang kan ada batasannya...takkan la baru kenal aku nak cerita segala benda kat orang tu..at least aku ada blog ni yang boleh direfer orang kalau nak tau pasal aku in and out..huhu...in fact, aku ni jarang online...semua blogger yang tau blog ni pun dah boleh nampak betapa inefficient nya aku reply komen-komen dorang..haha....private mesej kat social media tu pun kadang aku balas..kadang ak lambat balas...tengok la pada urgency nya..hmm...bukan la maksudnya aku tak hargai korang...tapi kadang-kadang aku perlukan masa yang sesuai untuk aku reply dengan tenang..kang aku reply time aku tengah stress/emotional kang, lagi susah....

Cuma, ada sebahagian kawan-kawan di alam maya ni yang mungkin tak dapat terima character aku ni dan mula lah assume aku ni tak sudi berkawan la..sombong la...etc...yaa..memang aku tak layak buat kawan pun...sebab tu la aku tak ada ramai kawan...but bear in mind, aku ni jenis mudah step out of problems and not competitor type of person...meaning, kalau member alam maya tu dah ada kapel, aku tak ada la nak kacau-kacau sangat...dan kalau aku tak pernah jumpa member alam maya tu, tak ada la aku nak ajak join event NGO-NGO yang aku follow...apatah lagi kalau event famili macam kenduri adik aku tu haaa....hmm...yela, takut jugak kalau tiba-tiba that friend yang tak pernah aku jumpa, tapi duduk sembang-sembang dengan famili aku out of nowhere....but tengok keadaan la..again aku cakap, aku tak pernah sempurna....please don't assume me perfect..kalau aku perfect, aku takkan 'tercemar' macam ni kan..huhu  

..slmt berblog semua... :) wassalam...

cuba-cuba guna Smule pulak..tapi lagi hauk suara..haha...

Wednesday, 2 March 2016

Tentang Mereka (1); ...dilemaku jua...

Salam semua...apa kabar? Semoga berbahagia di samping yang tersayang lah ye...hehe :)

Kali ni, aku nak perkenalkan slot baru kat blog ak nih..(cewah, macam channel tv pulak..kikiki)...slot yang aku maksudkan ni adalah ruang untuk share cerita-cerita or luahan orang lain...tak kisah la, orang tu share through emel aku atau aku sendiri yang ambik kat mana-mana..tapi, of course la mintak izin empunya cerita kan..haha...bukan apa, saje nak share, kot-kot la bermanfaat..hmm..

1) New Person

Hmm, luahan kat bawah ni, aku dapat dari salah seorang yang 'seperti aku'...masa tu, dia baru je didiagnosed and warded untuk few days...dalam bulan Disember 2015 hari tu, aku dengan kawan-kawan sempatlah visit dia ni sebelum dia discharged...tapi kalau tak salah dia warded semula kat hospital lain pulak...try la baca:-

"...semalam adalah hari yang paling sedih dalam hidupku...aku duduk di wad selama 11 hari tanpa pengetahuan Mama & Papa. Hanya adik lelaki yang setia melawatku setiap petang setelah kantoi org Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memghubungi adikku untuk ujian TB. Aku ugut adik lelakiku agar tak bagi tau sesiapa di mana aku berada & bagi tau papa & mama yang aku berkursus di Melaka. 

Tapi Allah Maha besar, minggu ni aku diberi ujian yang sangat berat. Kesan ubat TB yang aku ambil menyebabkan aku asyik muntah & sangat tidak bermaya. Adik lelakiku menangis & meminta kebenaran untuk bagi tau Mama & Papa..tapi aku menjerit kalau dia bagi tau, dia bukan adik aku lagi. Selepas adik aku balik, Doktor datang bagi tau akan stop kan ubat TB sebab affect liver aku. 

Malam tu, aku tak sangka mama & papa datang lawat aku sebab adik aku dh bagi tau mereka. Mama & Papa menangis sebab aku tipu & tak nak share kesakitan yang aku alami. Mereka peluk aku & cium aku dengan penuh kasih sayang. Aku menangis sebab banyak dosa aku kat Mama & Papa masa aku sihat dulu. 

Dulu time sihat aku jarang balik rumah, sebaliknya aku duduk rumah bf & scandal aku yang tak guna. Time cuti semester Uni, aku selalu minta duit lebih, cakap nak beli buku tapi sebenarnya aku nak pergi clubbing. Sekarang baru aku sedar pembalasan Allah atas kiffarah dosa-dosa aku terhadap Mama & Papa. Aku disahkan menghidap HIV, Toxoplasmosis & TB....

Tapi yang penting sekarang, aku kena kuatkan semangat sebab aku nak sihat and nak jaga Mama & Papa sampai mereka meninggal. Tiada lagi impian nak tukar kereta, pergi melancong, beli rumah dalam kamus hidup aku...kecuali aku nak bantu family aku. Dulu masa bercouple memang aku tak ingat dunia, tapi Alhamdulillah bila sakit baru aku ingat Allah. 

Apapun aku takkan bagi tau status HIV aku kerana rakan HIV aku kata walaupun family boleh terima, tapi kesedihan akan sentiasa di hati mereka. Harap rakan-rakan di sini dapat membantu aku untuk terus cekal & tabah meneruskan hidup ini..."

YA, inilah jugak dilema aku....banyak kisah-kisah macam ni yang aku terbaca dan alami...memang sentiasa rasa bersalah kat famili..especially kat Tuhan...cuma kadang-kadang banyak kali tergelincir jugak....huhu...aku ni pun manusia biasa...in fact, pada saat aku menulis penyesalan-penyesalan seperti ini, mungkin aku sedang melakukan dosa...hakikatnya, aku pun sama macam korang jugak..huhu

Nota: ini gambar kitorang yang melawat member tu..tak semua dalam pic ni berstatus 'seperti aku'...kalau terer, mana satu pic aku?haha..siapa betul aku bagi hadiah...:)

2) Ingin seperti mereka

Luahan yang kedua ni pulak adalah perasaan gembira bercampur sedih bila attend wedding member-member...mana tak nya: satu persatu member aku mengecapi kebahagiaan..dan setiap kali attend tu, ada semacam perasaan terharu and sebak..."kawin dah member aku ni..."..hehe..tu lah...antara kisah-kisah aku attended my friend's wedding ada kat link-link bawah ni...I wish,ingin seperti mereka jugak..huhu:-

mampukah aku....?

Keabadian Cinta???

sendiri

Kembara Cinta

aku tak nak jadi bebanan

lapuk = lajak = lanjut

'Struggle' for Life / Love

Saksi Cinta

hati dan perasaan (Tak ada kaitan dengan perkahwinan member-member aku...sekadar share sebab terbelek entry-entry lama..haha)

Then, yang kat bawah ni pulak adalah luahan hati someone yang aku terbaca kat alam maya ni...cukup untuk menyimpulkan perasaan yang aku selalu alami tentang attending majlis kahwin member-member aku tu:-

"Setiap kali hadiri majlis kahwin sahabat baik, jiwa ni pasti sedih, dalam perjalanan pulang sambil memandu atau bawa motor mesti mengelamun, kenapa aku begini? Kenapa aku songsang? Sedih hanya jiwa dan Allah yg tahu. Aku juga impikan persandingan pelamin indah, tidur malam memeluk isteri, tapi tidak dihadirkan rasa cinta dan sayang untuk wanita, aku berjiwa songsang dan aku tak okay. Solat 5 waktu aku jaga, mengaji aku tak lupa tapi kenapa aku kalah pada nafsu? Allahu sedih hanya diri yg menanggung..." 


 Nota: video ni mengeluarkan suara sumbang...kalau ada yang tak mampu menahan sakit telinga, jangan klik ye...haha



Thursday, 4 February 2016

Acceptance=Rejection?

Assalamualaikum..

Seriously, aku takde mood nak menulis, sedangkan ada la sikit idea...agaknya inilah tanda-tanda penuaan..haha..hari Isnin lepas, aku baru je pergi HSB untuk follow up my 1st result after HAART...alhamdulillah, CD4 aku masih dalam 500 lebih (walaupun ada sedikit penurunan)...dan viral load (VL) count aku memang turun mendadak: dari 91000 (sebelum HAART) ke 67 per beberapa ml darah sekarang ni...syukur sangat..

Ok, straight to the point, aku nak cerita tentang suatu perasaan...perasaan menerima (acceptance) dan diterima...tak kisah lah sama ada menerima suatu ketentuan dalam kehidupan atau menerima keadaan seseorang seadanya..

Banyak contoh yang boleh dikaitkan dalam hidup korang kan? Cuba fikir kejap..kot-kot la korang teringat something..hehe....

1) Menerima Suatu Ketentuan

Bulan lepas ak sempat join support group anjuran salah satu NGO hiv kat KL...kali ini, sharing moment nya adalah berkaitan degan 'loss/grief/bereavement'...setelah dekat 2 bulan lebih tak join, barulah aku ada masa nak pergi jenguk-jenguk kjap..haha

Macam biasalah, kalau aku join support group ini, memang ramai muka-muka baru...(yg jambu-jambu and ensem-ensem pun ada..kikiki)...dan macam biasa...aku cuma datang, dengar talk secara diam seribu bahasa...aku kan pendiam :p

Banyak benda yang dikongsi oleh speaker..dan yang paling menarik perhatian aku adalah suatu kajian ahli psikologi Kubler-Ross tentang tahap-tahap penerimaan (acceptance) yang biasanya dilalui oleh seseorang bila mendapat suatu musibah..

secara kesimpulannya, tahap-tahap acceptance tu adlh:-

a) Denial: People's first reaction to news of a terminal diagnosis is disbelief
b) Anger: Once the diagnosis is accepted as real, individuals become angry
c) Bargaining: Anger and stress are managed by thinking of the situation in terms of exchanges (e.g. If I take my medicine, I will live longer; if I pray hard enough, God will heal me)
d) Depression: Feeling of despair follow when the disease advances despite the individual's compliance with medical and other advice
e) Acceptance: Grieving for the losses associated with one's death results in acceptance

Ramai yang datang masa itu pun sempat share pengalaman dorang masa mula-mula diagnose dulu..dan most of them memang melalui stage-stage ini (termasuk aku)...cuma tempoh masa setiap individu untuk berada dalam satu-satu stage itu berbeza..mungkin ada yang masih di tahap denial walaupun dah bertahun didiagnose penyakit...atau mungkin baru beberapa jam je dah boleh accept diri sendiri...atau mungkin sebahagian orang akan berubah-ubah perasaannya...(hari ni deny..esok accept...lusa depress)

Untuk kes aku (and most of us), memang perasaan-perasaan itu silih berganti...dan selalunya tengok pada keadaan emosi ak...sama ada happy ke..risau ke..sedih ke..down ke...etc..hmm..mugkin aku sendiri pernah berada dalam stage depression...manalah tau kan..hmm..depress being a plu...depress being a plhiv..dan mungkin aku kerap dalam situasi bargaining...in a way bagi aku, konsepnya sama macam REDHA atas takdir Tuhan...dan dalam bargaining stage tu, mungkin kita lebih cenderung untuk menyatakan: Mungkin ada hikmahnya...huhu...ntah la

But the best part is, aku tau la yang perasaan-perasaan itu adalah lumrah manusia...it's normal to have those feelings..cuma kadang terfikir, bilalah agaknya aku betul-betul boleh terima kondisi ini..mungkin aku boleh terima 100% kalau fmili aku dah tau dan boleh terima ak jugak..tapi untuk sampai ke pengetahuan dorang tu, hmm,memang ada cabarannya...so,aku memilih untuk beridiam diri dulu..sampai bila? aku pun tak tau..huhu

Oh ye, selain info kat atas itu, speaker pun ada kongsikan hasil kajian yang menunjukkan bahawa; kalau someone itu makin depress, makin menurun lah T-Cell (cd4/cd8) dalam badan pesakit hiv/aids...sama jugak kalau someone itu menerima suatu ketentuan dalam keadaan kaku terdiam (stoic) tanpa menunjukkan apa-apa reaksi..sebabnya, orang yang stoic ni memendamkan segala maslah dia dalam jiwa..sampaikan air mata pun tak kuar dah kott...hmm..na'uzubillah...

p/s: aku sempat jumpa dengan speaker tu at the end of session and mintak nota dia sikit..too bad, speaker tu perepmpuan..kikiki...kalau laki-laki,aku dah mintak no hp dah..ehh :p ...gurau je kak ye...haha..thanks for the notes...:)

2) Menerima Keadaan Seseorang

One thing to ponder: apa yang korang terfikir tentang menerima keadaan seseorang? contohnya: apa agaknya reaksi korang kalau nampak budak autism or OKU berdekatan dengan korang? agk-agakya korang avoid tak bdk tu? ada rasa cuak..rimas..takut?

hmm...dan apa agaknya reaksi korang kalau dapat tau yang kawan baik or bf or partner korang ada hiv? haha..entah-entah ramai yang nak lari tingglkan partner korang tu kan?hehe....aku tak judge siapa-siapa...cuma biasanya itulah 1st reaction manusia iaitu: to avoid..huhu...tapi setakat ni, alhamdulillah, kawan-kawan alam maya (blogger/fb) semua ok je berkawan dengn aku..in fact, ak lebih selesa kalau korang tau aku ni plhiv...tak ada lah aku nak sorok-sorok..dan tak ada lah apa-apa perasaan suka/cintan-cintun/crush tu timbul pulak nanti..huhu...

Pernah jugak aku borak-borak dengan kawna-kawan internet...dan macam biasalah, banyak benda diborakkn...gaya borak macam dah nak ajak couple..nak ajak fun..haha...tapi bila aku cakap, ak hiv+, terus dia cakap: "takpe, kita still kawan..."..hmm ada jugak yang dah tak chat dah...
so, dari situ, aku taulah apa maksudnya...'the moment a person utter the acceptance towards one side of me, that's the moment the rejection towards my other side'..huhu..aku sedar diri..takkan nak mengendeng-ngendeng suka kat orang yang anggap aku sebagai 'kawan' kan...hehe...in one part, dia accept aku sebagai kawan...in one part yang lain, dia reject aku untuk kenal lebih lanjut lagi...haha...takpelah..aku pun fhm...

Tapi,tak dinafikn jugak ada yang boleh terima aku seadanya..cuma mungkin aku tak berapa yakin yang dia boleh terima kondisi aku; yang kadang-kadang meroyan..yang kadang-kadang down...hmm last-last belum apa-apa lagi orang tu pun hilang..haha..

Kalau di kalangan plu pun dah kene reject macam tu, apa tah lagi la dengan fmili sendiri nanti..apa tah lagi la dengan mana-mana perempuan nanti...haha...itulah scary moment yang aku tak berapa kuat nak hadap...entah..aku memang tak kuat pun.. :(


Maka, mungkin betul jugak; in order to embrace and accept myself, I have done a lot of rejection and sacrifice...aku mungkin cuba accept kondisi aku seadanya...tapi dalam masa yang sama, aku terpaksa me reject other part of me...me reject other things dalam hidup aku...

p/s: cuba dengar lagu ni, best gilerrr....hmm...banyak maksud tersirat and daouble meaning:-

Lakaran lukisan tak berwajah
Meromta ku di dalam kesunyian
Tak rela ku mengejar cinta yang hampir kelam
Sendiri ku di sini pilu....

....Jangan diucap sesalmu berkali
Tiada erti hidup ini
Ku terima suratan takdir
Biarkan aku sendiri, HIDUP DALAM MATI....





Tuesday, 26 January 2016

"Memang Benar..."

Assalamualaikum kpd sume pembaca...semoga sihat dan bahagia selaluu...

Saat aku tulis entry kli ni,tgh tgk AJL 30 kt umah...dan smlm mak ak br kuar hospital setelah hmpir seminggu msk High Dependency Unit (HDU) dan wad biasa...

1) Memang Benar Aku Mencintaimu...

Mse mak ak msk hospital hr isnin lps (18/1/2016), ak uruskn registration sume...sblm gi hospital,mak ak x larat nk bgn..terduduk kt tepi katil..merayu2 xlarat nk bgn...haih...ak wat2 steady n tenang..xnk bg mak ak pikir mcm2....

1st nite kt wad biasa,ak bwk adik2 ak dtg jenguk..mak ak tdo jer kt wad tuu..mmg x larat..then esk pginy ak dpt tau yg mak ak kne transfer ke HDU...rse cuak pon ade...hmm...

mmg terasa jgak kelam kabut nya mse mak ak msk hospital ni..especially hal mkn adik2 ak...sungguh,jasa soerang ibu ni sgt bsr...especially utk fmili ak yg mmg bnyk bergantung kt mak ak ni..huhu...

tiap2 hri ak jmpe dokter nk tau perkmbangan..dan br lah dpt tau yg mak ak ad infection kt liver...Ya Allah..sian sgt..suhu bdn pon tngi around 38'-41'...

oleh sbb ak tkot ap2 jdi,ak mntk dokter wat HIV test...ak tkot klo ape2 jd kt dia...na'uzubillah..huhu...w/pon ak tau possibility utk seseorang tu dijangkiti HIV aaaamat lemah klo xde seksual intercourse, tp ak ter over thinking...risaw..cuak...huhu...end up,ak confess kt dokter yg ak ni PLHIV.. :( ..dokter tu very professional dan dia ckp,xperlu buat test tu sbb mak ak sehat dr segi yg laen,kecuali hati jer...alhamdulillah..ak lega ckit...huhu...

pg ahad (24/1/2016), ak trdgr dia nanges mse bce doa lps subuh...ak wat2 xdgr..ntah ap la agkny dia nanges kn tu?ak pon xtau...ak tkot klo dokter bg tau status ak kt dia..w/pun ak dh mntk dokter suh rahsiakan,tp kte mne la tau kn..hmm

2) Memang Benar Aku Teringin...

Petang 24/1/2016, ak sempat gi swim pool..biasalah rutin yg x menentu,sje nk wat cardio ckit..mklum la,nk jge kesehatan..di samping mnjaga susuk tubuh..ehh :p ...hehe..gurau2 je geng..kikiki...

spjg cuti weekend yg pjg ni,mmg ak x gi mne2 sbb mak pon br kuar hospital..plus ak kne berjimat sbb bnyk faktor (klo korg pnah bce entry2 yg lps,korg akn fhm)...so,xpnah pon ak gi bercuti sorg2 sjk aku mula bekerja smpai skrg...

kdg2 terasa gak nk lari kjap dr pelbagai mslh....gi tmpt2 menarik..jmpe kenalan2 bru..ataupon bercuti dgn s/one spesel...haha..tp,jujur ak ckp,ak perlu berjimat...plus,mne ad s/one spesel ponn :p

disbbkn dh lme x berjln,ak stress ckit especially end year 2015 hr tu..rse nk ngamuk je kt opis mate sume...
so,ak sekadar bercuti di rumah..dan pergilah ke area2 dkt umah...hehe...cthny mcm ni la..gi stadium renang...blh release tension ckit..jadi lah kan..hahhaa...jeles tgk org len gi merayau tmpt2 best...jaoh2...haha...xpelah..lum rezeki ak lg tuu... :)

3) Memang Benar Aku pun ada Ego...

Rasenye bnyk kli ak pnah citer yg klo ak gduh dgn famili members ak,mcm2 perkataan keluar..kdg pnah gak naik tgn..kaki..

dan itulah perangai ak yg ak xsuke..diwarisi dr bapak ak agkny..hmm...klo gduh dgn famili members tu,dah biasa..dan ahirnya akn berbaik jgakk...bak kata pepatah org2 tua: air dicincang takkan putus...

tp klo gduh dgn mmber di alam realiti mahupon alam maya,mmg ssh la nk kate...kdg2 skdr menegur,dikata ak mencerca...sdgkn takde kata2 kesat ak lontarkan...terus dikata ak menghina plakk...haih...se ego2 ak ni pon,ak tau gak mntk maaf dan xkesah klo org dh mntk maaf kt ak...

itu lah bezanya org yg sentiasa di puncak kejayaan...sentiasa dipuja-puji...sedikit teguran pon xnk terima...sdgkn ak dlm dunia ni...especially dlm dunia plu,bnyk kli berasa terhina ny...klo terasa pon,ak xpnah kacau org...skdr meroyan kt blog dan fb jelahh...plg pnting,ak cuba utk tidak 'cakap tak serupa bikin'.....'mengata org,dia yg lbh'...kononnya dia jelah yg btul...org laen salah...(dan ak ni golongan yg negatif n salah aje lahh)...

sekadar peringatan utk diri ak s'diri gak: Hidup ni ibarat roda, kdg2 kte slh..kdg2 kte btul....klo ad yg menegur aku, terima ksh bnyk sbb itu tnda korg perihatin kt ak...mcm tu la ak kt opis pon,ak buat slh,org tgur...org buat slh,ak tgur...hmm..

4) Memang Benar Ada yang Ingin Menyatukan....

Ada few class mates yg cuba nk match kn ak dgn slh sorg kwn dorg (class mate jgak)...lme dh lost contact dgn sume class mates ni,tp bru2 ni ktorg disatukn dlm grup watsapp n fb...

ak mmg knal class mate tu sjk skolah form 4 lg..orgny blh thn laa..nk kate lawa or buruk sgt, xde la...ak ni pon bknny hot setaff nk memilih n judge org plakk..kikiki..

tp ak duk ngelat ble class mates yg lain tu ckp psl hal ni...mcm2 ak bg alasan..cth: xreti nk cintan cintun...haha...tp sbnrny,ak risaw bnda laen:-
a) status ak sbg plhiv
b) kondisi sbg plu
c) mslh famili yg ak kne setelkan dan beri keutamaan

sume pkr yg ak risawkn tu,ak tkot x dpt nk bahagiakn seorang wanita bergelar bini...cewah..haha..tp btul lah,utk org yg xpnah bercinta ni...ssh ckit nk decide..aptah lg ad naluri yg x same mcm hetero guys yg laen...hmm...dan adakah dia akn terima ak ni poz...berkemungkinan utk ad anak pon lum tntuuu...hahha...jaoh ny ak pikir kannn...kikiki

*Ok lah..jom dgr lagu ni: Kekal Bahagia

Memang benar aku mencintaimu
Memang benar rasa menyayangimu
Setulusnya rasa hati ini
Hanyalah padamu

Ku harapkan engkau yang terakhir
Dalam hidup ini
Setia bersamamu
Hingga hujung waktuku
Kekal bahagia selamanya