"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Sunday, 6 August 2017

Tentang Mereka (6); DILEMA DOKTOR POSITIF HIV

Assalamualaikum..semoga sihat sejahtera semua...amin...

Kali ni, aku tak sempat nak karang entry panjang-panjang....cuma nak share satu post yang aku dapat dari link FB:- DILEMA DOKTOR POSITIF HIV ...
Cerita yang touching and some sort of penghargaan kepada yang senasib...

Aku dah minta izin dari empunya post FB untuk share..so, meh sama-sama baca:-

============================================

Ini adalah kisah benar, penceritaan semula adalah dengan kebenaran individu terbabit.
Hamdan (bukan nama sebenar) adalah seorang pegawai perubatan di sebuah hospital di ibu negara. Personalitinya yang ramah dan mudah mesra dengan orang lain amat disukai oleh pesakit-pesakit dan juga rakan sekerjanya. Beliau baru sahaja berkahwin, belum lagi dikurniakan rezeki cahaya mata. Isterinya juga seorang doktor.

Kerjaya sebagai seorang doktor mendedahkan beliau kepada pelbagai risiko. Salah satunya adalah risiko jangkitan yang serius seperti HIV dan hepatitis B. Oleh sebab itu, petugas kesihatan digalakkan menjalani ujian saringan HIV dan hepatitis sekurang-kurangnya 6 bulan sekali.

Bekerja di Jabatan Pesakit Luar, Hamdan mempunyai risiko yang rendah untuk dijangkiti penyakit-penyakit sedemikian, berbanding dengan doktor yang bekerja di Jabatan Kecemasan atau di dalam wad penyakit berjangkit. Namun sekali dua, Hamdan tetap akan merawat pesakit yang positif HIV atau hepatitis. Bagi melindungi dirinya dari risiko jangkitan, Hamdan akan mematuhi prosedur yang ditetapkan dalam pengambilan darah. Nasib beliau baik, beliau tidak pernah kena 'needle stick injury' sewaktu bertugas.

Pada April lepas, beliau sekali lagi menjalani ujian saringan HIV dan hepatitis B, atas dasar pemeriksaan rutin. Darah beliau diambil dan dihantar ke makmal, keputusan ujian akan siap dalam masa 1 minggu. Tidak terlintas dalam fikiran beliau, ini permulaan titik hitam hidupnya.

Tiga hari selepas sampel darah beliau dihantar, beliau mendapat panggilan dari nombor hospital.
"Assalamualaikum Dr Hamdan, saya Rostini dari MMB (makmal mikrobiologi). Doktor ada hantar sampel darah doktor untuk ujian saringan HIV kan minggu lepas?"
"Ya, saya. Ada apa-apa masalah kah?"
"Doktor, maafkan saya tapi saya rasa elok doktor jumpa Klinik Penyakit Berjangkit. HIV 'rapid test' doktor negatif, tapi 'combo test' doktor positif. Walaupun 'titre' nya kecil, kami akan uji semula dengan 'Particle agglutination'. Oleh yang demikian, saya dah rujuk kes kepada Pakar ID (infectious disease), saya harap doktor boleh buat temujanji di klinik beliau"

Berderau darah Hamdan apabila mendengar berita tersebut. Tak semena-mena air matanya menitis. Perkara pertama terlintas diingatannya adalah isterinya dan kemungkinan untuk mendapatkan zuriat kelak. Kemudian terlintas impiannya untuk menjadi seorang pakar. Bagaimana boleh beliau menyambung pelajaran jika beliau positif HIV! Sudah tentu akan ada stigma dari masyarakat dan rakan sekerja. Beliau juga perlu kerap ke Klinik Penyakit Berjangkit, makan ubat sehari-hari, dan rutin ini akan kekal seumur hidup! Bagaimana boleh dirahsiakan perkara ini!

Seminggu beliau diberi cuti oleh Pakar Penyakit Berjangkit. Pertemuannya dengan pakar tersebut tidak melegakan perasaan beliau, walaupun pakar tersebut cuba menenangkan fikiran beliau.
"Kes biasa je ni Hamdan. Besar kemungkinan 'false positif je'. Kita tunggu keputusan 'Particle Agglutination'. Dan untuk pastikan kita tak terlepas apa-apa, nanti saya ambil darah untuk HIV RNA.
Awak jangan risau."

Hamdan hanya tunduk sepanjang konsultasi tersebut. Malu, apa lah yang bermain di fikiran pakar tersebut. Hamdan malu untuk bertentang mata dengan pakar tersebut, beliau takut dipandang serong. Ya lah, HIV selalu dikaitkan dengan hubungan seks rambang. Dan sebagai lelaki, walau beliau sebaik malaikat pun, jika ada HIV, sudah tentu orang ramai akan memandang serong.

Seumur hidup beliau, hanya pernah bersama isteri yang dicintai. Tidak pernah beliau 'makan luar'. Apatah lagi mempunyai perempuan simpanan. Beliau sekarang dalam dilema, undang-undang memerlukan beliau memberitahu isterinya jika betul-betul positif. Apakah penerimaan isterinya? Patutkah beliau mendiamkan diri sahaja sampai keputusan 'Particle agglutination' dan HIV RNA siap? Mampukah beliau menahan perasaan kesunyian dan kegusaran itu seorang diri? Boleh gila dibuatnya! Kemudian, jika isterinya sudah tahu, apa langkah seterusnya? Mereka belum ada anak, takkan mahu ambil anak angkat. Berjujuran air mata Hamdan memikirkan masa depan mereka.

Akhirnya, Hamdan membuat keputusan, isterinya perlu tahu, Dan beliau nekad, jika betul-betul keputusan itu positif, beliau akan ceraikan isterinya. Perceraian itu akan dilindungi alasan lain, kononnya Hamdan dah berubah hati, tidak lagi rasa sayang pada isterinya. Biarlah keluarga memandang beliau sebagai lelaki jahat, ceraikan isteri kerana berubah hati. Namun beliau tak sanggup membebankan isteri yang dicintai dengan stigma HIV, dan mendapat pandangan serong dari keluarga sekiranya mereka tahu hal sebenar. Beliau nekad, malam itu rancangan nya akan diberitahu kepada isterinya.

Malam itu, kebetulan Hamdan mengambil isterinya dari tempat kerja. Perjalanan pulang mereka diterangi lampu lebuh raya yang suram dan malap. Hujan rintik-rintik. Isterinya yang masih tidak tahu perkara sebenar, terus-menerus bercerita tentang penatnya kerja hari itu.
"Abang ada benda nak cakap ni. Harap Fizah jangan terkejut"
"Apa dia bang?" berkerut muka Hafizah, suaminya selalunya banyak cakap dan suka membebel. Kenapa malam itu lain pula perangainya.
"Baru ni abang buat 'blood test', 'routine check' untuk HIV. Makmal telefon abang, dia kata abang positif HIV" kelat mulut Hamdan cuba mengeluarkan perkataan pahit positif HIV itu.
Hafizah terdiam. Hamdan dengar esakan perlahan dari wanita yang amat dicintainya. Hamdan menguatkan hati, beliau memberitahu tentang keputusan itu belum pasti dan perlu ditunggu lagi dua ujian. Hamdan teruskan dengan perancangan beliau, untuk bercerai jika betul-betul positif, namun Hamdan pinta, biarlah status HIV itu menjadi rahsia mereka berdua sehidup semati.

Hafizah hanya diam dan teresak-esak. Air matanya berjujuran, tak berhenti-henti. Setelah beliau dapat menenangkan diri, beliau bersuara.
"Fizah 'sure' keputusan tu 'false positive' je. Abang tak ada 'risk factor'. Fizah percaya abang. Tapi kalau betul abang positif, Fizah tak nak bercerai, biar Fizah kena sama dengan abang, kita pergi klinik sama-sama, 'follow up' sama-sama. Bab anak, tak apa, kita ambil anak angkat je. Kita simpan rahsia ni sampai bila-bila, tapi Fizah tak nak bercerai sebab ni."

Mendengar ketulusan hati isterinya, air mata Hamdan yang berjaya ditahan tadi mengalir lagi bak empangan pecah. Bersyukur sungguh atas kehadiran teman hidup yang amat menyayanginya. Namun jauh disudut hatinya tetap berharap bahawa keputusan ujian itu hanyalah 'false positive'.

Setelah seminggu bercuti, Hamdan kembali bekerja. Setiap hari beliau menghubungi makmal bagi mengetahui keputusan ujian tersebut. Namun masih lagi dalam proses. Hari ini, telah habis cutinya, Hamdan kembali menyambung tugas, biarpun hatinya masih tidak mampu untuk fokus.

Ironinya, pesakit pertamanya adalah seorang lelaki yang datang membuat ujian HIV kerana terlibat dalam seks rambang. Lelaki tersebut kerap ke selatan Thailand bagi melanggan pelacur. Oleh yang demikian, dia kerap menjalani ujian HIV.
"Encik, saya ada berita baik untuk encik, keputusan ujian HIV encik semuanya negatif"
"Wahhh, baguslah doktor. Saya ada plan lagi nak ke Danok minggu depan. Syok ooo. Tapi saya selalu pakai kondom. Sebab tu tak kena lagi sekarang ni"

Berasap telinga Hamdan mendengar kata-kata lelaki itu. Merah padam mukanya menahan amarah. Terlintas di fikirannya tentang ketidak adilan dunia. Kenapa beliau yang langsung tidak pernah bersama mana-mana wanita selain isterinya positif HIV tetapi lelaki keparat ini negatif pula! Cepat-cepat beliau menyudahkan konsultasi tersebut, takut terlepas kata-kata tidak manis kepada lelaki ini. Kliniknya diteruskan, walau hati langsung tidak fokus.

Kring, kring. Nada telefon bimbit 'oldschool' nya berdering.
"Dr Hamdan, saya Rostini dari MMB. Result PA dah keluar. HIV RNA pun sama. Alhamdulillah, kedua-duanya negatif. Jadi 'combo test' yang positif tempoh hari adalah 'false positif' sahaja. Doktor jangan risau lagi ya."

Hati Hamdan melonjak gembira. Beban positif HIV yang dipikulnya selama dua minggu terangkat dari pundaknya. Impiannya yang dulu kelam kini bersinar semula. Tak sabar rasanya mahu memberitahu isterinya. Namun beliau sedar, beliau perlu memanjatkan syukur pada yang Esa. Perlahan beliau melangkah ke surau untuk sujud syukur. Dalam doanya, tenang beliau bermuhasabah diri.

Dua minggu ini mengajarnya banyak perkara:-
  • Betapa peritnya menjadi seorang yang menghidap HIV. Stigma masyarakat, walaupun tidak lagi beliau hadapi, tetapi andaian demi andaian berkenaan stigma masyarakat cukup untuk membunuh hatinya. Sesungguhnya penghidap HIV yang mampu menjalani kehidupan seharian seperti biasa amatlah hebat dan kuat. Apatah lagi mereka yang bersifat terbuka dalam status mereka.
  • Hamdan faham, dilema dan beban menunggu keputusan sebenar. Oleh itu beliau sedar betapa pentingnya memberi kaunseling dahulu sebelum memulakan ujian. Perlu diberitahu, jika ujian pertama positif, tidak bermakna terus ada HIV. Masih perlu ujian untuk pengesahan. Maka 'pretest counseling' amatlah penting sebelum membuat ujian.
  • HIV bukan penghujung nyawa. Dua minggu Hamdan bertarung dengan beban tersebut, beliau rajin membaca berkenaan HIV. Beliau sedar, dengan ubat-ubatan dan disiplin yang baik, penghidap HIV boleh hidup seperti orang lain, menjalin hubungan dengan isteri tanpa kerisauan, malah mendapatkan zuriat yang bebas HIV! Betapa jumudnya pemikiran Hamdan sebelum ini.
Benar, Allah menguji Hamdan bagi membuka mata beliau, dan menjadikan pengalaman ini satu aset dalam kerjaya beliau. Syukur Alhamdulillah.
----------------------------------------------------------------------------------------
Fakta penting berkaitan HIV:-
  1. HIV dan AIDS adalah dua perkara berbeza. HIV adalah virus yang menjangkiti manusia dan menyebabkan kelemahan imuniti badan. Apabila imun terlalu lemah akibat tidak dirawat, ia menuju ke arah AIDS 'Acquired Immune Deficiency Syndrome' dan pelbagai jangkitan yang kebiasaannya tidak menjangkiti manusia akan berlaku kepada penghidap AIDS
  2. Ujian untuk HIV dibahagikan kepada SARINGAN dan PENGESAHAN. Ketepatan ujian HIV bukanlah 100%. Walaupun ketepatan dan kejituan ujian saringan pada masa sekarang melebihi 90%, masih ada kes 'false positive' seperti Dr Hamdan. Oleh yang demikian, perlunya seseorang yang menjalani ujian ini diberi 'pretest counseling' dan memahami bahawa perlu ujian lanjut bagi mengesahkan jangkitan biarpun ujian pertama adalah positif. Di Malaysia, SOP ujian HIV amat ketat bagi mengelakkan kes salah diagnosis HIV.
  3. HIV bukanlah hukuman mati. Dengan kemajuan perubatan moden, telah wujud pelbagai ubat bagi merawat HIV. Seorang penghidap HIV boleh hidup sepenuh usia seperti masyarakat normal, melahirkan anak yang normal dan berkeluarga, asalkan patuh dengan rawatan dan berdisiplin dalam pengambilan ubat.
  4. Tiada rawatan untuk MENYEMBUHKAN HIV. Walaupun virus HIV boleh dikawal sehingga tiada penghidap boleh hidup sama seperti orang normal, tiada penawar yang boleh menyembuhkan HIV sehingga kini. Seringkali kita dimomokkan dengan produk-produk ajaib yang boleh menyembuhkan virus HIV, natijahnya ianya tidak lebih dari sekadar penipuan. Mohon jangan terperdaya dan teruskan disiplin anda dalam mengambil ubat yang telah dipreskripsi kan oleh doktor anda
  5. Risiko menjangkiti HIV termasuklah hubungan seks songsang (terutama lelaki dan lelaki), seks rambang, dan melanggani pelacur. Walaupun penggunaan kondom juga mengurangkan risiko jangkitan HIV, HIV juga boleh berjangkit melalui seks oral (peratusan risiko lebih rendah berbanding seks 'penetrative'). Oleh itu, elakkan membuat seks bebas dan songsang.
  6. Satu lagi risiko jangkitan adalah penularan dari ibu kepada kandungan. Oleh itu setiap wanita mengandung perlu mendapatkan pemeriksaan di klinik atau hospital bagi memastikan negatif HIV. Jika positif, langkah perubatan akan diambil bagi memastikan bayi yang dilahirkan bebas HIV. Pokoknya kelahiran di rumah tidak membantu dalam kes sebegini.
  7. Terdapat sejenis protokol pencegah yang dikenali sebagai 'Post exposure prophylaxis' khas bagi mereka yang membuat hubungan seks dengan seseorang yang disyaki positif HIV. Protokol ini hanya berkesan jika diambil dalam masa 72jam. Oleh itu, jika anda mengesyaki diri anda terdedah kepada jangkitan ini, sila ke premis kesihatan berdekatan dan bertanya berkenaan 'Post exposure prophylaxis'. Situasi yang sama diaplikasikan kepada petugas kesihatan yang terkena 'needle stick injury'.
  8. HIV tidak berjangkit melalui air liur, peluh ataupun sentuhan kulit. Oleh itu, masyarakat perlu membuang jauh-jauh stigma terhadap penghidap HIV dan berinteraksi secara normal dengan mereka. Boleh jadi jangkitan HIV pada mereka bukanlah salah mereka, jadi kita tidak berhak menghukum mereka. Hentikan stigma kepada pesakit HIV.
  9. Kebanyakan masyarakat jumud mengatakan ubat HIV yang diambil itulah yang membunuh pesakit HIV. Ini tuduhan berat yang salah sama sekali. Pada tahun 1980-1990, tanpa pengenalan ubat anti HIV, mereka yang disahkan menghidap HIV umpama diberi status hukuman mati mandatori. Namun sekarang, dengan ubat-ubatan yang dikenalkan (kebanyakannya disubsidi kerajaan), penghidap HIV boleh hidup seperti masyarakat normal malah boleh berkeluarga.
Edited addendum: Kes dr Hamdan adalah kes istimewa dan tidak mengambarkan sepenuhnya SOP hospital kerajaan dalam proses memberitahu pesakit tentang status HIVnya. Status HIV pesakit hanya boleh diberitahu melalui konsultasi secara berdepan dan tidak boleh dilakukan melalui telefon. Ia seharusnya dilakukan oleh doktor yang memesan ujian tersebut. Oleh sebab itu, kaunseling sebelum ujian dan selepas ujian saringan amat penting.

Semoga lakaran kisah ini memberi pedoman dan informasi kepada anda semua.
Dr Amirul Amzar

============================================

Saturday, 10 June 2017

Bukan Milikku

Assalamualaikum...

Rasanya, belum terlambat untuk aku ucapkan selamat menunaikan ibadah dalam bulan Ramdan..semoga kali ini lebih baik dari yang lepas-lepas.

Actually, banyak cerita aku simpan dalam kepala otak...tapi sebab tak ada masa sangat nak update, so tergendala je niat tu..haha...tiba-tiba ada few peminat (peminat ker???cewah... 😝) yang tanya pasal entry baru...tu yang semangat nak publish satu entry untuk bulan ni. Jujur cakap, tahun ni, hambar sikit blog aku sebab baru dua entries yang published kan?kikiki..bila ada orang komen and hantar emel, baru aku ada semangat nak update lg..hahaha....your support is truly important guys...thanks...!!😉

Ok, straight to the point, entry ini aku dapat ilham masa aku tengah dengar tazkirah lepas teraweh kat surau rumah aku...dicombine pulak dengan lagu 'Alhamdulillah - Wani ft Juuzzthin' and 'Pesan - Irfan Haris' yang comel ehh...hahhaa...

Tazkirah tu disampaikan oleh Pencetus Umah (PU) Merico Achenk Abdullah..(baru aku perasan, handsome sungguh PU ni..berkarisma pulak tuh...hahhaa...blink-blink mata aku duk tengok..hahha..)

Banyak benda yang PU ni cerita...tapi something yang aku agak terasa bila dia cakap tentang nikmat. Semua orang tahu yang segala rezeki and apa yang kita ada ni Allah yang bagi...dari kita bangun tidur sampai kita tdur balik, even masa tengah tidur pun nikmat dari Allah...betul tak? Tapi, betapa ramai yang kadang-kadang terlupa benda ni? Aku pun termasuk golongan yang terlupa nak sentiasa ingat kat Tuhan...terlupa bahawa nikmat-nikmat tu semua bukan milik kita...

Dan betapa ramai yang sedar diri kita ni manusia, tapi tak sedar bahawa kita ni hamba Tuhan. Contohnya; kalau someone tu sekadar tahu dia seorang manusia, dia akan cakap yang minum air boleh hilangkan haus...tapi kalau someone tu sedar diri sebagai hamba, dia akan cakap bahawa Allah lah yang boleh hilangkan haus....haa...korang yang mana?huhu...

Rezeki:

For now, aku rasa macam dah cukup complaisance dengan apa yang aku ada..terasa bangga dengan pencapaian setakat ini...tapi aku lupa yang bila-bila masa semua nikmat boleh ditarik balik sekelip mata jer...mulalah aku risau fikir masa depan..tentang kerja aku..tentang perkara yang berkaitan dengan survival aku....sampaikan kalau boleh nak kumpul harta/duit banyak-banyak untuk tampung hidup aku one day nanti...huhu...

Sebelum Ramadan baru-baru ini, aku ada kenal someone yang newly diagnosed....(kenal kat program NGO HIV)...dia nampak risau and kesian tengk dia (tapi comel and handsome..hahahahahhaha..) bila aku duk borak-borak..rupanya dia baru diberhentikan bila company (multi national company) dia dapat tahu yang dia poz 😓 ...hmm...3 bulan lebih dia menganggur..sedangkan sebelum itu, dia dah lama kerja dalam bidang dia tu...sungguh Allah maha besar..bila-bila masa dia boleh tarik balik apa yang Dia bagi kat kita..huhu...sekarang ni, dia dah start ubat..dia ada cerita kat aku yang dia rasa lemah sangat lepas start HAART tu..rasa pening-pening..kesian kat dia weh...teringat masa aku mula-mula start dulu....cuak, takut semua ada....tapi aku just mintak dia tahan sikit...I said: "sekejap je effect tuu...insyaAllah nanti lama-lama akan biasa.."..pada hal aku pun rasa kesian kat dia..hmm

Dari kisah dia ni pun aku dah terfikir 'macam mana aku nak tukar kerja lain kali? Semua kawan aku dah tukar kerja....tinggal aku je weh... 😔 ' macam-macam orang akan mengata kat aku nanti...dah la tak kahwin-kahwin...kerja pun setakat tu jer..hmm.....

Sungguh, rezeki itu Allah yang bagi...

Jodoh:

Bab ini, aku tak pandai nak kupas banyak...kalau ikut kefahaman orang ramai, jodoh adalah termasuk perkara yang hanya Allah je tahu...

Tapi, makin aku belajar and selidik tentang hal ini, ada yang berhujah bahawa taraf 'jodoh' tak same macam 'rezeki'...meaning, dalam Quran terang-terang mention yang rezeki tu Allah yang akan tentukan dan cukupkan..tapi bab jodoh, semuanya Allah bagi pilihan untuk "kahwin sesiapa je yang kita pilih"...so, it is a choice to get married or not..(boleh baca artikel Apakah Jodoh di Tangan Allah atau Manusia? and Antara Rezeki, Jodoh dan Ajal )...but in my case, mungkin aku sendiri yang pilih tak nak kahwin kot sebab banyak benda aku kena fikir; dengan naluri lagi...my status lagi...entah lah...takut menzalimi isteri pulak nanti...dan takut kalau isteri jadi jemu lama-lama dengan situasi aku..huhu..

huntong la dorang yang dah kahwin tu...at least ada someone yang boleh jaga dorang bila dah tua nanti...kan kan kan...

Jujur aku cakap, perasaan plu tu tak hilang dari diri aku...even aku dah tak fikir sangat and nak move on, tetap akan ada rasa nak someone special who can appreciate me as I am...accept me for my status...and maybe to guide me to a better life...who knows right?...haha..entah lah..mustahil lah...aku tunggu jelah siapa-siapa kat alam 'Sana' nanti...tu pun kalau aku masuk syurga la...haha...

Speaking of syurga, ada jugak aku terfikir, mungkin kat syurga nanti akan ada jodoh untuk plu-plu..sebab apa yang dilarang di dunia, semuanya halal kat syurga kan?so, I guess it should include gay thingy la kan?ke bukan?hmm...malah, aku pernah dengar ceramah seorang Ustaz, dia cakap perasaan kita akan sama je kat syurga nanti...maybe kalau kita ni ada naluri suka kat lelaki, kat syruga pun still sama la kot?aku tak nak kupas banyak..haha...

Sungguh, jodoh itu belum milikku.... 

Ajal:

Kalau tak salah, kat psot sebelum ni aku ada cakap yang tahun ni masuk tahun ke-3 ak disahkan poz...and initial calculation dari doktor, ada 7 tahun before aids....since aku dah start HAART, kiraan tu mungkin dah tak valid lagi..tapi still akan kurang dari orang yang tak poz..

Cuba tengok gambar kat bawah ni..aku snap masa tengah dengar talk psl hiv:-

Apa-apa pun, ajal maut tu Tuhan yang tentukan..betul tak? Cuma aku kena prepare for any possibilities la...kalau setakat on-off buat amal soleh,hmm belum prepare lagi namanya ni...huhu

Kalau boleh, aku tak nak susahkan siapa-siapa masa ajal aku datang nanti...mungkin ini salah satu hikmah aku tak kahwin-kahwin lagi kot..haha...

Kadang-kadang terfikir; lebih baik aku yang 'pergi' dulu so that my famili tak payah susah-susah jaga bujang terlajak ni..haha dan tak payah lah aku duk fikir pasal masa depan sangat sebab a bit risau kalau dah tua duduk sorang-sorang...kikiki..tapi on the other hand, aku terfikir, lebih baik my parents yang 'pergi' dulu so that dorang tak tengok aku hidup sepi sorang-sorang...entah lah ...indeed, Allah knows best...hmm...

Sungguh, ajal itu hanya Tuhan yang tahu...

Apa-apa pun, antara tiga perkara kat atas tu: antara Rezeki, Jodoh dan Ajal, mana datang dulu, aku kena grab and kena prepare...Disebabkan jodoh tak datang-datang, aku rebut dulu rezeki..macam-macam aku buat untuk saving...kadang penat tapi I have to..untuk masa depan yang tak menentu... 😓 dan kalau ajal yang datang dulu, aku kena siap-siap untuk bertemu Pemilik kita...and I know I am haven't prepared for that yet😓

Oklah, see you guys another time..pesan aku kat diri sendiri/korang: jangan skip puasa and teraweh...walau sejahat mana pun kita, suruhanNya tetap kena buat..huhu. Memang susah nak maintain ingat kat Tuhan and bersyukur..kadang hari ni rasa nak wat ibadat..lepas tu esok buat dosa balik...haih...sehinggakan waktu turunnya wahyu tentang istiqamah ni, terkeluar uban kat rambut Nabi kita dulu sebab dia terfikir macam mana umatnya nak istiqamah...aku pun harap sangat yang aku terus-terusan buat amal soleh..amin...huhu...


 "Nanti di akhir nafasku
Lihatlah ku buat kali yang terakhir
Doa-doakanlah aku
Di saat aku menghadapNya"




Monday, 24 April 2017

...bahagia...

Assalamualaikum semua...apa khabar kali ni?
hmm...makin lama aku tengok blog-blog yang aku follow tu makin tak berapa meriah dengan komen-komen dah? Apa jadi weh?huhu...mungkin sebab sekarang ni dah banyak medium internet untuk kenal-kenal and chatting kot...in fact, those mediums are lot better than blogger...hmm..

Tak apalah korang, jangan putus asa untuk berblog..kalau dah tak ada idea, rest la kejap...jangan delete please....aku dulu pun pernah rasa malas nak berblog lagi..tapi, aku biarkan je blog ni...sebab one day lepas tu, aku menulis balik..haha....

Dan perasaan yang paling best is bila blog aku ni dah lebih 5 tahun usianya...tak sangka banyak benda aku pernah karutkan..kikiki...ada jugak few entries yang aku baca balik and bagi aku semangat balik...above all, aku harap sangat ada info-info yang berguna untuk 'golongan-golongan tak clean' macam aku ni haaa...huhu...

Ok, back to this entry, aku nak cerita pasal perkara-perkara yang buat aku bahagia (happy) nowadays...tak ada la banyak, but at least ada kan?hehe

Firstly: Tak disangkal lagi, sekarang ni duit buat aku happy..sebab apa? Dengan duit aku boleh bayar komitmen aku, hutang family, belanja adik-adik etc. Mungkin ramai yang selalu cakap, duit tak memberi kebahagiaan kan kan kan?haha...tapi bagi aku, duit lah something yang tak kecewakan aku...tak sakitkan hati aku..huhu...

Semuanya bermula sejak kecil lagi sebenarnya...masa tu, famili aku ni bukanlah berada sangat...so, banyak benda yang tak mampu aku nak dapat pun. Ada jugak few interests aku terpaksa aku lupakan sebab aku tau, aku tak mampu nak follow and fulfill interest tu...

In fact, bila dah besar dan rasa sunyi ni, aku prefer cari duit lebih dari buat perkara yang bukan-bukan. Lama-lama, aku tanamkan dalam diri aku (especially bila teringin nak manja-manja and nak teman): "better aku cari duit,".....even sekarang ni aku buat Uber part time just untuk kurangkan aktiviti yang tak patut aku buat..huhu...pathetic kan :( ?  

Secondly: Harta benda pun buat aku happy...contohnya; pakaian, motor, kereta dll...actually harta ni selalu berkait rapat dengan duit kan? Kalau ada duit, baru boleh beli harta...betul tak?hehehe...

Tapi, sebanyak mana pun aku cuba kumpul duit or harta, aku sedar yang dua-dua tu takkan kekal...dan dua-dua tu ada bahagian orang lain....insyaAllah, selagi ada kemampuan, aku cuba untuk salurkan kat tempat yang memerlukan...

In conclusion, benda yang tak bernyawa makes me happier than living creatures agaknya..haha...bukan nak kutuk ke apa..tapi jujur aku cakap, manusia mudah lupa....even pada sahabat or famili nya sendiri....apatah lagi untuk orang yang selalu kena reject ni, mesti lama-lama akan rasa putus asa and penat nak cari someone special kan?haha...tak apalah, bukan bahagian aku untuk bahagia dengan cara itu agaknya....

Cuma mungkin aku boleh selitkan kat sini yang ada sedikit rasa happy bila aku dapat settlekan satu persatu masalah famili and friends aku walaupun sekadar tolong belanja makan..haha...(again, it's about money..money..money)...

Oh ya, baru-baru ni aku ada kenal sorang anggota unit beruniform kat area tempat aku kerja...kisahnya macam ni:
25 Mac 2017 hari tu, aku hantar orang ke airport pagi-pagi buta (Uber)..then, singgah kat salah satu IPD kat KL, nak solat Subuh. Tiba-tiba ada sorang anggota handsome and fit tengah solat..aku sepdia  jadi makmum..
Habis solat,aku borak-borak dengan dia dekat 30 minit...masa tu, dia tengah tunggu nak kawad sempena Hari Polis yang ke-210 hr tu..macam-macam pulak yang kitorang borakkan...haha..😂
Last perbualan:
Abam polis handsome: ok la..saya nak siap-siap ni..jumpa lagi..
Aku: ok bang..jumpa lagi (sengih-sengih)
Abam polis handsome (sambil-sambil jabat tangan): saya Zul..
Aku (sambil hulur tangan): saya A***...
Abam polis handsome: ohh.. A*** apa?...nama sama macam adik saya...
Aku: oh yeke?hehe...A*** je...hehe..

Lepas tu, aku pun berlalu pergi..tak mintak no hp or fb pun...sedih jugak la...rasa menyesal pulak..kikiki...

Then, hasil usaha aku...dapat jugak no abam polis tu..kikiki...how?hehe
Ok macam ni; kan dia cakap dia ada adik yang sama nama mcm aku kan?so,aku search la nama tu kat internet...then,aku inbox and tanya orang tu: "ada tak abang nama sekian-sekian kerjeapolis?
Dia cakap "ada"...lepas tu, terus la aku ambik ID FB abang dia tu..kikiki..
Bila dah add FB abam polis tu,aku inbox pulak dia..and dia cakap tengah warded kat hospital sebab denggi..(alololo cian 😂) ..apa lag, terus la aku offer nak visit dia...gigih ak tunggu hujan reda semata nka visit dia masa tu...haha...

Setakat entry ni ditulis, dah few times jumpa dia...kitorang lepak makan and movie je...aku rasa dia bukan plu pun..tapi jenis friendly...dan aku selesa lepak dengan dia..hehe...

Anyway, last but not least, awal bulan April 2017 hari tu, genap 3 tahun aku diagnosed HIV..it's not something worth it to be remembered but at least, it is something to start over with or even restarts banyak kali...kikiki..jujur aku cakap, aku sendiri tak sempurna mana..walau banyak mana aktiviti aku buat untuk divert nonsense things, tetap ada jugak masanya yang aku kecundang...cuma, aku kena lebih berazam and berusaha lagi untuk pastikan hidup aku diberkati...korang pun tolong doakan aku ok?...

Nah, dengar lagu aku 'sumbangkan'..haha




Thursday, 9 February 2017

Tentang Mereka (5); Bertuah

Assalamualaikum kat blogger, reader dan kawan-kawan alam maya semua...
Sebelum cerita panjang dalam entry kali ni, aku nak bagi tau yang kawan blogger aku a.k.a pemilik blog: Sebalik Topeng Pelangi sudah kembali ke Rahmatullah 3 Januari 2017 hari tu...

Aku dapat info dari seorang member...pernah la chat dengan arwah sebelum dia sakit...dan banyak cerita dia pasal someone yang dia panggil 'Dr R' (kalau tak salah..)...

Last thing yang aku dapat tahu adalah arwah sakit kanser...sejak tu, memang jaaarang sangat dia reply mesej...for info, arwah study sama Uni dengan aku, tapi lain kampus and lain course...tapi arwah ni junior aku la...tak sangka arwah pergi dulu sebelum aku..huhu..."korang janganlah pergi dulu....patutnya aku yang pergi dulu...huhu.."

"Allahummaghfirlahu Warhamhu Wa 'aafihi Wa'fu 'anhu...amin"...semoga rohmu dicucuri rahmat...sama-sama kita doakan arwah ye guys.. :(

Ok, berbalik pada entry ni..as I mentioned kat entry2 sebelum ni, kalau aku letak tajuk 'Tentang Mereka', tu maksudnya bukan cerita aku lahh..cerita pasal orang lain yang aku dengar dan hayati sendiri daripada pemilik cerita...hehe..

So, untuk kali ni, ada beberapa kisah aku nak share yang berkaitan dengan 'Bertuah'....to recap, aku pernah tulis entry yang lebih kurang sama tajuknya i.e: Keinginan & Tuah  ..cuma kali ni, aku nak cerita pasal kisah orang lain yang berlaku kat sekeliling aku...


Kisah 1

Kisah ni adalah daripada salah seorang reader blog aku nih...

Emel pembaca:-


Salam..

Saya sudah diagnosed hiv positif pertengahan tahun ni (2016). Mula-mula saya 'agak' boleh menerima (status saya) tapi sangkaan saya meleset.

Sejak 2-3 minggu ni saya berasa sangat tertekan..sampai hilang fokus pada kerja..bos sering bertanya: tiap-tiap bulan mesti ambik cuti..

Bukan itu sahaja, tiap-tiap malam sukar saya nak tidur sebab terlalu fikirkan masa depan yang mungkin suram..

Pada pandangan awak, macam mana saya nak uruskan masalah ni? Saya bukan jenis yang suka bertukar pasangan melainkan ex-bf saya. Saya dapat (hiv) pun daripada dia sebab dia disahkan positif sebelum perkenalan kami lagi. Mungkin ini jugak salah satu punca tekanan (stress) saya.

Bagaimana saya nak uruskan tekanan (stress) ni? Apa saya perlu buat pada ex-bf saya memandangkan dia masih aktif bertukar pasangan walaupon dia tahu dia positif Harap awak boleh membantu sedikit sebanyak. Tq.

Emel balasan:-


Wassalam

Saudara ni kerja shift ke? Boleh tau nature kerja saudara ni macam mana?

Memang normal rasa stress untuk terima perkara-perkara besar macam ni..saya pernah tulis artikel tentang ni..boleh klik link: Acceptance-Rejection?

Kalau banyak sangat aktiviti yang saudara join time macam ni pun boleh buat stress..jadi mungkin boleh kurangkn sikitkit aktiviti yang berat..tapi maintainkan kesihatan..

Berkenaan dengan ex-bf, it is the least priority for you to take care off...saudara perlu settlekan hal saudara dlu...dapatkan rawatan dari doktor dan jaga jadual apopinment. 
Apa yang dah jadi, tak boleh nak patah balik.Tak perlu fikir siapa yang menyebabkan hiv pada saudara..saya sendiri pun tak tau siapa dan malas nak fikir.
Saudara boleh nasihatkn ex-bf supaya jangan aktif lagi atau suruh dia pakai kondom. Kesan org poz yang belum makan ubat tapi tetap aktif tanpa kondom adalah lebih teruk pada diri yang poz tu sendiri. Boleh tengok kat google: 'superinfection' or klik link ni untuk brief info: http://www.hivplusmag.com/treatment/2014/04/10/what-hiv-superinfection-and-how-do-i-prevent-it

Now, cari perkara yang boleh buat saudara happy or busy. Macam saya, saya cuba untuk kumpul duit sebanyak yang boleh untuk tolong famili and smpanan saya. Jadi, jarang ada masa nak bersedih or merintih. Kalau suka lepak dengan kawan office, ajak diorang lepak. Kalau suka gym, boleh kekalkan gym, tapi jangan sampai over sgt...

Saya pun ada join NGO hiv untuk dapatkan maklumat and pengalaman dari plhiv..So, (saudara) maybe boleh join NGO-NGO ni..

Harap sangat dapat bantu (saudara)..huhu..saya pun bukannya pandai nasihat. Kadang saya pun masih a bit stress..

Terima kasih sebab baca blog saya ye..

*kalau korang baca betul-betul emel tu, korang akan perasan yang dia tetap fikirkan pasal ex-bf dia tu walaupun si ex-bf tu tak pernah nak fikir orang lain...betapa bertuahnya ex-bf tu ada someone yang masih caring...hmm..

Kisah 2

Aku ada kenal seorang abang yang sama status macam aku sejak 2-3 tahun lepas...abang tu (Abang S) nampak matured la..memang boleh menjadi pilihan hangat adik-adik plu la..kikiki...

Alkisahnya, dia ni dah pernah berkahwin and ada anak seorang sekarang...tapi dah bercerai lama dengan ex-bini dia....punca cerai (katanya) sebab ex-bini macam tak pandai ambik hati dia sepanjang kahwin..kadang-kadang, makan pun dia beli..hmm...

Then, entah macam mana, dia kata, dia  lebih rasa dihargai bila bergaul dengan seorang kawan plu lembut yang dia pernah kenal dulu...end up, dia kenal dunia plu dan selesa untuk bercouple dgn plu..hmm..hebat kan penangan plu?boleh bengkokkan apa yang lurus pulak tu...hahaha...

Now, dia dah berapa kali couple pun aku tak sure...dan latest bf dia pun sama status macam dia setelah disahkan poz oleh seorang doktor kilinik swasta yang plu friendly (aku referkan)..huhu..

Sampai sekarang, diorang masih bersama...dan Abang S saaaangat caring kat bf dia nih...siap tanggung belanja belajar pun ada..haha...anyway, bf dia baru grad kalau tak salah and aku tak pernah jumpa bf dia..kikiki...

For those yang tak tahu lagi, aku sekarang ada buat part time jadi Uber driver time weekend...(part time je...cukup2 buat minyak seminggu je..hehe)...

So bulan lepas, Abang S contact aku and mintak tolong hantar dia somewhere....masa tengah pick up tu, nampak dia salam tangan mak dia..sweet la sangat..kikiki..then, on the way to destination tu, aku tanya la: nak pergi mana ni? Sebab setahu aku, dia kena pergi offshore esoknya...bukan pada hari aku hantar dia soemwhere tuuu...dia ckp: kenalah jumpa 'bini' dulu spend time sebelum pergi jauh...hahahha...comellll...sweet weh....

Bertuah 'bini' dia...ada orang yang boleh jaga time sakit nanti...hmm...bertabahlah wahai hati aku...kikiki...

Kisah 3

Kisah yang ketiga ni pulak adalah kisah yang agak general...kadang berlaku among our surrounding...ceritanya cliche..tapi it may gives some hope to those yang rasa kecewa dengan cinta..cewahh...haha.. :p

"Ceritanya tentang X, Y dan Z...

X suruh Y kenal degan Z sebab X tak suka Z..tapi Z suka sangat kat X...sanggup bergadai harta dan nyawa untuk X..sampaikan X pernah tumbuk Z (sebab annoyying sgt) pun Z relakan aje...

Now, Z macam dah win over hati X..yang X ni sebenarnya mahu, tapi malu-malu agaknya..sbb tu dia bajet poyo, jual mahal dan suruh Y kenal dengan Z secara sembunyi-sembunyi..

Y pulak sejak mula lagi dah menaruh harapan kat Z..

So pada awalnya, Y rasa tersepit dan makan hati sendiri...rasa macam dipermainkan...tapi, lama-lama, Y pun sedar diri yang dia bukan siapa-siapa pun especially pada pandangan Z dan Y mula rasa terharu dengan usaha si Z untuk dapatkan X tu sebab Y tak pernah ada pengalaman macam tu...

And actually Y dah start nak close his heart...but bila dia sendiri terjebak dalam situasi ni, dia mula rasa yang ada lagi sincere person dlm dunia ni..hmm...akhirnya Y tak nak keruhkan keadaan dan biarkan Z win over hati X sampai berjaya....(sekarang dah berjaya pun..kikiki)....

Y teringat kata-kata seorang kawan yang bagi nasihat masa Y tengah tersepit dalam situasi tu: ada banyak lagi perkara and cara yang boleh buat kita happy...move on dan jangan toleh belakang...biar kita kecewa tapi kita happy... :)

Y itu adalah aku...ya...AKU...

Kalau kita tengok sekeliling, how lucky some people surrounding us kan? But, kadang kita tak terlupa to those yg unlucky...betapa banyak manusia yang saat ni masih struggle untuk sesuap nasi...betapa ramai yang lagi yang masih sesat tak sebelum bertemu Tuhan..

Tapi malangnya, kadang kita gagal nak tengok benda-benda ni..huhu...termasuklah aku...aku sendiri pun leka...

Jadi, to X, my advices to you (quoting from previous entry):-
*kalau rasa hidup korang miserable, ada lagi yang worse..dont worry, u guys are luckier...kita sama-sama belajar bersyukur...
*LIFE is not only about yourself but it's about how you care for and fit in with others too...
*hagailah orang yang sudi hargai kita sebelum kita pulak yang menagih simpati/penghargaan...


Post Script

Oklah guys..dah malam..ngantuk, nak tidur..selamat malam sayang...ehh :p ..
Meh dengar lagu ni, khas aku melalak untuk korang yang rasa terguris or kecewa tuhh..kikiki