"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Monday, 24 April 2017

...bahagia...

Assalamualaikum semua...apa khabar kali ni?
hmm...makin lama aku tengok blog-blog yang aku follow tu makin tak berapa meriah dengan komen-komen dah? Apa jadi weh?huhu...mungkin sebab sekarang ni dah banyak medium internet untuk kenal-kenal and chatting kot...in fact, those mediums are lot better than blogger...hmm..

Tak apalah korang, jangan putus asa untuk berblog..kalau dah tak ada idea, rest la kejap...jangan delete please....aku dulu pun pernah rasa malas nak berblog lagi..tapi, aku biarkan je blog ni...sebab one day lepas tu, aku menulis balik..haha....

Dan perasaan yang paling best is bila blog aku ni dah lebih 5 tahun usianya...tak sangka banyak benda aku pernah karutkan..kikiki...ada jugak few entries yang aku baca balik and bagi aku semangat balik...above all, aku harap sangat ada info-info yang berguna untuk 'golongan-golongan tak clean' macam aku ni haaa...huhu...

Ok, back to this entry, aku nak cerita pasal perkara-perkara yang buat aku bahagia (happy) nowadays...tak ada la banyak, but at least ada kan?hehe

Firstly: Tak disangkal lagi, sekarang ni duit buat aku happy..sebab apa? Dengan duit aku boleh bayar komitmen aku, hutang family, belanja adik-adik etc. Mungkin ramai yang selalu cakap, duit tak memberi kebahagiaan kan kan kan?haha...tapi bagi aku, duit lah something yang tak kecewakan aku...tak sakitkan hati aku..huhu...

Semuanya bermula sejak kecil lagi sebenarnya...masa tu, famili aku ni bukanlah berada sangat...so, banyak benda yang tak mampu aku nak dapat pun. Ada jugak few interests aku terpaksa aku lupakan sebab aku tau, aku tak mampu nak follow and fulfill interest tu...

In fact, bila dah besar dan rasa sunyi ni, aku prefer cari duit lebih dari buat perkara yang bukan-bukan. Lama-lama, aku tanamkan dalam diri aku (especially bila teringin nak manja-manja and nak teman): "better aku cari duit,".....even sekarang ni aku buat Uber part time just untuk kurangkan aktiviti yang tak patut aku buat..huhu...pathetic kan :( ?  

Secondly: Harta benda pun buat aku happy...contohnya; pakaian, motor, kereta dll...actually harta ni selalu berkait rapat dengan duit kan? Kalau ada duit, baru boleh beli harta...betul tak?hehehe...

Tapi, sebanyak mana pun aku cuba kumpul duit or harta, aku sedar yang dua-dua tu takkan kekal...dan dua-dua tu ada bahagian orang lain....insyaAllah, selagi ada kemampuan, aku cuba untuk salurkan kat tempat yang memerlukan...

In conclusion, benda yang tak bernyawa makes me happier than living creatures agaknya..haha...bukan nak kutuk ke apa..tapi jujur aku cakap, manusia mudah lupa....even pada sahabat or famili nya sendiri....apatah lagi untuk orang yang selalu kena reject ni, mesti lama-lama akan rasa putus asa and penat nak cari someone special kan?haha...tak apalah, bukan bahagian aku untuk bahagia dengan cara itu agaknya....

Cuma mungkin aku boleh selitkan kat sini yang ada sedikit rasa happy bila aku dapat settlekan satu persatu masalah famili and friends aku walaupun sekadar tolong belanja makan..haha...(again, it's about money..money..money)...

Oh ya, baru-baru ni aku ada kenal sorang anggota unit beruniform kat area tempat aku kerja...kisahnya macam ni:
25 Mac 2017 hari tu, aku hantar orang ke airport pagi-pagi buta (Uber)..then, singgah kat salah satu IPD kat KL, nak solat Subuh. Tiba-tiba ada sorang anggota handsome and fit tengah solat..aku sepdia  jadi makmum..
Habis solat,aku borak-borak dengan dia dekat 30 minit...masa tu, dia tengah tunggu nak kawad sempena Hari Polis yang ke-210 hr tu..macam-macam pulak yang kitorang borakkan...haha..😂
Last perbualan:
Abam polis handsome: ok la..saya nak siap-siap ni..jumpa lagi..
Aku: ok bang..jumpa lagi (sengih-sengih)
Abam polis handsome (sambil-sambil jabat tangan): saya Zul..
Aku (sambil hulur tangan): saya A***...
Abam polis handsome: ohh.. A*** apa?...nama sama macam adik saya...
Aku: oh yeke?hehe...A*** je...hehe..

Lepas tu, aku pun berlalu pergi..tak mintak no hp or fb pun...sedih jugak la...rasa menyesal pulak..kikiki...

Then, hasil usaha aku...dapat jugak no abam polis tu..kikiki...how?hehe
Ok macam ni; kan dia cakap dia ada adik yang sama nama mcm aku kan?so,aku search la nama tu kat internet...then,aku inbox and tanya orang tu: "ada tak abang nama sekian-sekian kerjeapolis?
Dia cakap "ada"...lepas tu, terus la aku ambik ID FB abang dia tu..kikiki..
Bila dah add FB abam polis tu,aku inbox pulak dia..and dia cakap tengah warded kat hospital sebab denggi..(alololo cian 😂) ..apa lag, terus la aku offer nak visit dia...gigih ak tunggu hujan reda semata nka visit dia masa tu...haha...

Setakat entry ni ditulis, dah few times jumpa dia...kitorang lepak makan and movie je...aku rasa dia bukan plu pun..tapi jenis friendly...dan aku selesa lepak dengan dia..hehe...

Anyway, last but not least, awal bulan April 2017 hari tu, genap 3 tahun aku diagnosed HIV..it's not something worth it to be remembered but at least, it is something to start over with or even restarts banyak kali...kikiki..jujur aku cakap, aku sendiri tak sempurna mana..walau banyak mana aktiviti aku buat untuk divert nonsense things, tetap ada jugak masanya yang aku kecundang...cuma, aku kena lebih berazam and berusaha lagi untuk pastikan hidup aku diberkati...korang pun tolong doakan aku ok?...

Nah, dengar lagu aku 'sumbangkan'..haha




11 comments:

  1. Salam en WK...betul tu duit tu penting...lagi-lagi dalam dunia yg everything needs money nie...tapi yg penting jangan kita ber Tuhan kan duit sudah...;-)

    Wah...dah kenal abang polis....its ok...boleh jer berkawan...kan...;-)

    PS : Memang betul lah...Amir pun dah lama tak menulis kat blog...1. sebab takde masa...2. Idea pun kureng....3. kemalasan dtg melanda...huhuhu...;-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..btul..jgn bertuhankn duit..solat..pose kne jge..hehe..duit pun cr yg halal..

      Mmg niat nk brkwn dgn polis tu..tp klo tbe2 dia nk lbh..besar tapak tgn ditadahkn..kikiki..gurau2 je..haha..

      Ak bnyk idea..tp xde mse..haha

      Delete
  2. Hai abang WK, duit amat penting buat masa sekarang ni, biarlah orang nak kata apa pasal duit ni, asalkan kita rasa happy dengan duit. Hehehe.

    Yang pasal kisah abang uniform tu dah baca kat fb, kalau rajin ceritalah secara details kat blog k..hehehe.

    Take care.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xyah la detail sgt..nti korg meluat lak..kikiki..

      Delete
  3. Biasa la tu WK, bila tengah hangat bercinta..blog letak tepi. Aku perati yang single mingle je rajin update...ekekeke

    Hebat betul penangan abam polis ensem, resah gelisah jiwa WK dibuatnya...ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa...resah kan?kikiki..my lucky day..haha

      Delete
  4. First of all, kagum dgn kesungguhan abg WK nk dptkan contact nmber abg polis tu. Hehe. Gigih gila kut.

    Setuju gak dgn pendapat duit tu bole buat kita happy. Sebab sekarang ni duit Penji tinggal sikit, and I can feel that I'm not happy. Hahahaha.

    Anyway, hope dpt dgr lg bnyak pasal abg polis tu. Hehe 👉👈

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..klo dh jodoh..x ke mne..ehh😂...dh start kje kn?insyaAllah ad duit nti..hehe

      Delete
  5. gua support lu bro :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi...sape gua ni?haha...tq bro...support bnyk2 k..😂

      Delete
  6. Sgt down bila thu diri ini adalah plhiv .

    ReplyDelete