"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Sunday, 27 July 2014

harapanku di bulan Ramadan 2014

Assalamualaikum..hi sume..

dh hmpir sebulan xsempat cek blog...sepatutuny entry ni dipost mse tgh bulan pose...but now, dh msk hr last pose dah..hahaha..tp xpela,sekadr nk merakam p'jlnn idup dlm blog jer..haha..

rseny,kbnykn org akn ad hrpn dlm bulan ramadan..besany,org akn psg hrpn utk 'menjadikn ramadan kli ni lbh baek dr thn2 lps'..hmm..ak pon salu meletakkn hrpn cmtu pd tiap kli Ramadan dtg..klo leh,nk dptkn kmbali smgt Ramadan yg ak pnah dpt mse zmn skolah dlu..but at d end,dat kind of wish is too abstract..kte xleh nk measure pun s/ada Ramadan yg sdg dilaui adlh lbh baek dr thn2 lps..atau,amalam yg kte wat pd Ramadan kli ni lbh baek dr Ramadan thn2 lps..so,ak dh xltk hrpn cmtu lg dh..hmm..

cume kli ni,ak lbh b'sikap realistik...dan cuba utk amik kre keadaan diri ak sblm meltak hrpn pd Ramadan kli ni..in fact,ak pon dh x m'hrpkn pape sgt dlm idup ak ni..aslkn dpt cr rezeki halal,dpt wat sume ibadah wajib,dpt tlg fmili ckit2 dan dpt idup kt dunia ni sbg insan Tuhan pon dh cukup bgus..alhamdulillah..hmm..

jadi,diringkaskn citer,ad beberapa hrpn yg ak pasang dlm bln Ramadan kli ni:-

1) Harapanku kli ni adlh utk tunaikn solat teraweh pd tiap2 mlm complete..sbnrny mse skolah dlu,mmg complete wat teraweh..tp start kt uni,ad la jugak yg t'tgl..aptah lg zmn kje..hmm..mmg pnah la tgl2 teraweh ni..hmm..bnyk temptation in real life yg akn cuba m'gagalkn kte utk wat ibadah2..huhu...

2) Serentak dgn teraweh,ak pon berhrp yg ak dpt wat solat witir tiap2 mlm..dan klo leh nk truskn witir lps bln ni w/pun 1 rakaat..sorg ust pnah bg tazkirah (mse solat teraweh) ttg solat witir..dia ckp,solat witir ni lbh afdal dr solat sunat yg laen sehinggakn dlm mazhab Hanafi, solat witir dianggap wajib..hmm..so,towards betterment,baek ak solat witir jugak kn..hehe..

3) Oh ye,since sakit ak dh lme xpose sunat sblm Ramadan..klo dlu,ad la gak wat pose sunat as preparation for Ramadan ..but 1 day in Rejab,ak pose,cume very week and sleepy..aptah lg ak ni bnyk kli tertdo mse ride moto...so,dlm blmn Ramadan kli ni,ak hrp sgt dpt pose smpai hbs mcm besa..alhamdulillah,stktk ni ok la..but tdo kt moto tu mmg bnyk kli la...ad 1 day,ak stop kt tepi plaza tol Duke n tdo kt ats moto jap...w/pun xlme n xlena,ak dpt gak lelap mata ckit2..hahaha..mmg lawak lak ble pikir blk..org len stop kt RnR klo g jaoh..ak lak stkt blk kje je pon,dh ngantuk bgai.muahaha...

4) ofkoz dlm setiap mse,kte kne ad niat dan hrpn utk m'jadi anak yg baek..so,ak pon msh be'hrp dpt jd anak yg baek..mgkin xsmpai tahap soleh coz ak pon bknny baek sgt..huhu..tp,klo dpt fulfill parents' wish pon dh ok dh kot..ntah la..haha..neway,mmg spjg bln ak bz setelkn hal preparation umah for raya..mklum la,ktorg br je wat ckit renovation...dan agak bersepah la...so,mak ak nk sgt setelkn sume yg sepah2 tu..nti tetamu raya pun selesa..for info,ini kli pertama ktorg beraya kt umah ktorg ni after renovation..so fhm2 la kn ati mak2...hahhaha...ade la ckit perbelanjaan ak di allocate utk deco umah yg xseberapa ni..hehe...smpai mak ak pun tertany: "bln ni ko bli ap jer?"..hmm..btw,sume tu dh siap pon..alhamdulillah,berkat rezeki utk mak..hehe...cume terkilan ckit ble ad stgh org yg xcuba bntu pon..in fact pecah amanah dlm urusan umah tangga...hmm..xptut cmtu..sian ibu kte.. :(

5) spjg Ramadan,maybe rmai yg akn dgr imam teraweh bce doa slps solat..tp,mgkin xrmai yg fhm isi kndungan doa tu..huhu...klo korg fhm doa tu,msti korg akn tadah tgn btul2 dan hrp sgt Tuhan makbulkn doa yg dibaca imam tu sambil merasa sebak dlm dada..huhu...tp ad gak stgh org yg mgkin tau mksudny but wat bodoh je sblm ni tnpa cuba nk hayati mksud doa2 tu (mcm ak la)..huhu...ntah cmne dlm Ramdan kli ni,ad satu perasaan timbul ble imam tmpt ak bce kn doa2 tu..in fact doa slps isyak yg dia bce pon dh cukup sayu..huhu..(pd hal bnyk kli ak dgr dia bce doa2 tu sblm ni)..agkny ak makin lbh sensitif sjk ad sakit tu..haha..who knows kn...kte xdpt pastikn ap akn b'laku pd hr2 seterusny..aptah lg nk tau ap yg akn b'laku mse Ramdan akn dtg..hmm..atau,agkny mngkin ini kli pertama Ramadan ak stlh disahkn positif dan mgkin ini Ramadan terahir ak sblm amik HAART..hehe..(eager plak menghitung hari..haha..).. so, hrpn ak dlm bln ni dan seterusny agar ak diselamatkn dr azab kt akhirat nti..huhu sbb azabny sgt berat x t'byg wei..na'uzubillah..hmm,smpai dikatakn mse kt mahsyar nti,org2 yg diazab akn mntk pd Allah: agar dicptkn proses perhitungan, xkesah la msk neraka ke syurga..sbb t'lalu pedih azab di mahsyar..huhu...

kt bwh ni doa2 yg imam tmpt ak bce utk korg refer:-






6) ok..last but not least,ming last dlm July 2014 hr tu,ak g wat blood test lg..klo ikutkn schedule,ak akn start amik HAART dlm bln Ogos 2014..huhu..tp,xsure la cmne..nk tgk result dlu..frankly speaking,alhamdulillah ak msh rse sehat la..pening2 pale blk kje tu besa la kot..haha..so,tgk la cmne nti..hehe..so,my becoming bday Ogos nti mgkin ak akn ditemani HAART la kot..hahaha..xpela..kne mkn gak ubat tu one day nti kn..hehe..jd,hrpn ak adlh agar dpt terima kenyataan yg ak bkn lg mcm org len..haha..mmg brt,but dat is d fact kn...klo nk deny jerk,ssh la..btul x..cume kdg2 ak salu rse kekok klo g HSB tu w/pun dh bnyk kli g,msti akn timbul rse x percaya: "btul ke ak g  HSB ni?"hahha...mklum la,ble dh lonly2 pstu g plak HSB sorg2 mse awal2 ni...mmg terasa la..one day ak lepak dgn plhiv gak yg ak knal kt fb,dia tnjukkn kad appointment dia kt ak dan dia ckp: "Nov 2011,tarikh keramat ak"..sayu ak dgr wei...dia terkenang mse mula2 dia disahkn positif..agkny 3-4 thn lg ak pun akn ckp cmtu plak..huhu..ak cume mmpu pegang tgn dia tnpa berkata pape coz mse tu mata ak berkaca2 dh..haha..(sensitip bebenor ak ni..haha)..

k la guys,ak pon nk siap beraya gak ni..ingt korg ajer beraya?..kikiki...kt cni,ak pon nk ucapkn selamat hari raya Aidilfitri 2014...mntk maaf slh silap dlm penulisan ak dan komen2 ak,..bkn ape,kdg2 ak t'pksa tulis kasar ckit to explain s/things..believe me,ak ni klo marah ke,majuk ke..kjap jer...xlme..kikkiki..xmcm stgh org,bajet strong la sgt..last2 emo lg lme dr ak..muahaha


Wassalamualaikum..