"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Thursday, 4 February 2016

Acceptance=Rejection?

Assalamualaikum..

Seriously, aku takde mood nak menulis, sedangkan ada la sikit idea...agaknya inilah tanda-tanda penuaan..haha..hari Isnin lepas, aku baru je pergi HSB untuk follow up my 1st result after HAART...alhamdulillah, CD4 aku masih dalam 500 lebih (walaupun ada sedikit penurunan)...dan viral load (VL) count aku memang turun mendadak: dari 91000 (sebelum HAART) ke 67 per beberapa ml darah sekarang ni...syukur sangat..

Ok, straight to the point, aku nak cerita tentang suatu perasaan...perasaan menerima (acceptance) dan diterima...tak kisah lah sama ada menerima suatu ketentuan dalam kehidupan atau menerima keadaan seseorang seadanya..

Banyak contoh yang boleh dikaitkan dalam hidup korang kan? Cuba fikir kejap..kot-kot la korang teringat something..hehe....

1) Menerima Suatu Ketentuan

Bulan lepas ak sempat join support group anjuran salah satu NGO hiv kat KL...kali ini, sharing moment nya adalah berkaitan degan 'loss/grief/bereavement'...setelah dekat 2 bulan lebih tak join, barulah aku ada masa nak pergi jenguk-jenguk kjap..haha

Macam biasalah, kalau aku join support group ini, memang ramai muka-muka baru...(yg jambu-jambu and ensem-ensem pun ada..kikiki)...dan macam biasa...aku cuma datang, dengar talk secara diam seribu bahasa...aku kan pendiam :p

Banyak benda yang dikongsi oleh speaker..dan yang paling menarik perhatian aku adalah suatu kajian ahli psikologi Kubler-Ross tentang tahap-tahap penerimaan (acceptance) yang biasanya dilalui oleh seseorang bila mendapat suatu musibah..

secara kesimpulannya, tahap-tahap acceptance tu adlh:-

a) Denial: People's first reaction to news of a terminal diagnosis is disbelief
b) Anger: Once the diagnosis is accepted as real, individuals become angry
c) Bargaining: Anger and stress are managed by thinking of the situation in terms of exchanges (e.g. If I take my medicine, I will live longer; if I pray hard enough, God will heal me)
d) Depression: Feeling of despair follow when the disease advances despite the individual's compliance with medical and other advice
e) Acceptance: Grieving for the losses associated with one's death results in acceptance

Ramai yang datang masa itu pun sempat share pengalaman dorang masa mula-mula diagnose dulu..dan most of them memang melalui stage-stage ini (termasuk aku)...cuma tempoh masa setiap individu untuk berada dalam satu-satu stage itu berbeza..mungkin ada yang masih di tahap denial walaupun dah bertahun didiagnose penyakit...atau mungkin baru beberapa jam je dah boleh accept diri sendiri...atau mungkin sebahagian orang akan berubah-ubah perasaannya...(hari ni deny..esok accept...lusa depress)

Untuk kes aku (and most of us), memang perasaan-perasaan itu silih berganti...dan selalunya tengok pada keadaan emosi ak...sama ada happy ke..risau ke..sedih ke..down ke...etc..hmm..mugkin aku sendiri pernah berada dalam stage depression...manalah tau kan..hmm..depress being a plu...depress being a plhiv..dan mungkin aku kerap dalam situasi bargaining...in a way bagi aku, konsepnya sama macam REDHA atas takdir Tuhan...dan dalam bargaining stage tu, mungkin kita lebih cenderung untuk menyatakan: Mungkin ada hikmahnya...huhu...ntah la

But the best part is, aku tau la yang perasaan-perasaan itu adalah lumrah manusia...it's normal to have those feelings..cuma kadang terfikir, bilalah agaknya aku betul-betul boleh terima kondisi ini..mungkin aku boleh terima 100% kalau fmili aku dah tau dan boleh terima ak jugak..tapi untuk sampai ke pengetahuan dorang tu, hmm,memang ada cabarannya...so,aku memilih untuk beridiam diri dulu..sampai bila? aku pun tak tau..huhu

Oh ye, selain info kat atas itu, speaker pun ada kongsikan hasil kajian yang menunjukkan bahawa; kalau someone itu makin depress, makin menurun lah T-Cell (cd4/cd8) dalam badan pesakit hiv/aids...sama jugak kalau someone itu menerima suatu ketentuan dalam keadaan kaku terdiam (stoic) tanpa menunjukkan apa-apa reaksi..sebabnya, orang yang stoic ni memendamkan segala maslah dia dalam jiwa..sampaikan air mata pun tak kuar dah kott...hmm..na'uzubillah...

p/s: aku sempat jumpa dengan speaker tu at the end of session and mintak nota dia sikit..too bad, speaker tu perepmpuan..kikiki...kalau laki-laki,aku dah mintak no hp dah..ehh :p ...gurau je kak ye...haha..thanks for the notes...:)

2) Menerima Keadaan Seseorang

One thing to ponder: apa yang korang terfikir tentang menerima keadaan seseorang? contohnya: apa agaknya reaksi korang kalau nampak budak autism or OKU berdekatan dengan korang? agk-agakya korang avoid tak bdk tu? ada rasa cuak..rimas..takut?

hmm...dan apa agaknya reaksi korang kalau dapat tau yang kawan baik or bf or partner korang ada hiv? haha..entah-entah ramai yang nak lari tingglkan partner korang tu kan?hehe....aku tak judge siapa-siapa...cuma biasanya itulah 1st reaction manusia iaitu: to avoid..huhu...tapi setakat ni, alhamdulillah, kawan-kawan alam maya (blogger/fb) semua ok je berkawan dengn aku..in fact, ak lebih selesa kalau korang tau aku ni plhiv...tak ada lah aku nak sorok-sorok..dan tak ada lah apa-apa perasaan suka/cintan-cintun/crush tu timbul pulak nanti..huhu...

Pernah jugak aku borak-borak dengan kawna-kawan internet...dan macam biasalah, banyak benda diborakkn...gaya borak macam dah nak ajak couple..nak ajak fun..haha...tapi bila aku cakap, ak hiv+, terus dia cakap: "takpe, kita still kawan..."..hmm ada jugak yang dah tak chat dah...
so, dari situ, aku taulah apa maksudnya...'the moment a person utter the acceptance towards one side of me, that's the moment the rejection towards my other side'..huhu..aku sedar diri..takkan nak mengendeng-ngendeng suka kat orang yang anggap aku sebagai 'kawan' kan...hehe...in one part, dia accept aku sebagai kawan...in one part yang lain, dia reject aku untuk kenal lebih lanjut lagi...haha...takpelah..aku pun fhm...

Tapi,tak dinafikn jugak ada yang boleh terima aku seadanya..cuma mungkin aku tak berapa yakin yang dia boleh terima kondisi aku; yang kadang-kadang meroyan..yang kadang-kadang down...hmm last-last belum apa-apa lagi orang tu pun hilang..haha..

Kalau di kalangan plu pun dah kene reject macam tu, apa tah lagi la dengan fmili sendiri nanti..apa tah lagi la dengan mana-mana perempuan nanti...haha...itulah scary moment yang aku tak berapa kuat nak hadap...entah..aku memang tak kuat pun.. :(


Maka, mungkin betul jugak; in order to embrace and accept myself, I have done a lot of rejection and sacrifice...aku mungkin cuba accept kondisi aku seadanya...tapi dalam masa yang sama, aku terpaksa me reject other part of me...me reject other things dalam hidup aku...

p/s: cuba dengar lagu ni, best gilerrr....hmm...banyak maksud tersirat and daouble meaning:-

Lakaran lukisan tak berwajah
Meromta ku di dalam kesunyian
Tak rela ku mengejar cinta yang hampir kelam
Sendiri ku di sini pilu....

....Jangan diucap sesalmu berkali
Tiada erti hidup ini
Ku terima suratan takdir
Biarkan aku sendiri, HIDUP DALAM MATI....





24 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Amir tetap accept Mr WK walau bagaimana pun keadaan Mr WK...I'm still here...always here...my friends..;-)

    Taknak tension2...happy selalu...be positif...sebab Amir selalu dengar Prof Muhaya ckp...orang yg positif nie...Allah akan bagi kemudahan dalam hidup dia...

    PS : Boleh Amir cdgkan satu benda kat Mr WK tak...? Boleh tak try ambil minyak habatussauda...coz itu penyembuh yg dianjurkan nabi...just give it a try...Tapi Amir tak paksa tau..huhuhu...;-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnx amir..really appreciate dat...wish to meet u one day kn..hehe..

      trying to be positive..tp along d way tu...mcm2 yg ak kne pikirkn....dan ak x share kt org len..aptah lg mntk tlg org len..hmm..tu yg jd down blk..haha..

      psl habbatus sauda'..hadis2 cmtu kbnyknny dhaif...in fact, ad sebahagian herba2 yg blh mnybbkn ubat HAART akn fail...lgpun kne minum air bnyk klo amik herba2 ni...blh je nk amik,tp sbb xsuke..hehe..thnx sbb nasehat...hrp amir pon sehat2 salu...

      Delete
  3. for me alhamdullillah aku membesar sekeliling dengan orang yg macam macam jenis...dari down sindrome ke oku so aku cepat terima tu takdir orang tu dan jangan lah kita judge dia or aviod dia...sebab tu sampai sekarang aku senang rapat dengan semua orang...aku tak peduli kau siapa yang penting kau selesa dengan aku je...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnx acap..(dh biasa ak pgl asyraf as acap..blh kn?haha)..alhamdulillah..rmai yg blh terima sbg 'kwn'...tp xsume blh terima utk jd psgn idup...hehe..ad beza tu..but in my condition ni,dpt kwn pon dh cukup bgus..aptah lg kwn di alam maya ni..btul x..:)

      Delete
  4. Aku baru jer mula ambik HAART 1 februari lepas... 16 hb ni akan berjumpa doktor balik untuk melihat kesannya. Setakat ni, hanya doktor, jururawat2 di ID clinic dan partner aku tahu yg aku ni hiv+... Mula2 tu, dia terkejut jugak, selepas tu dia hantar mesej minta maaf dan mengatakan dia sepatutnya support aku...aku pun belum bagitau keluarga lagi...akan tiba waktunya nanti..semoga kau terus tabah dan sentiasa berfikiran positif. Cuma ingat, masih ada insan2 yang lain senasib ngan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh...welkum to d club..hehe...cmne so far?hrp2 ok la...hrp2 xde major efek...dh pnah bce entry ak mse mula2 amik HAART dlu? ni link ny: http://warkah-kembara.blogspot.my/2015/09/malam-pertama_9.html ..entry2 pstu pon ad lg psl efek ubat ni...hrp ko kuat la..(untong ad prtner nk support..kikiki)...
      dan mmg btul,rmai senasib...rmai yg lbh teruk kondisi ny...rmai yg better kondisiny..alhamdulillah 'ala kulli hal (nabi ajr ckp tu klo ditimpa musibah)...:)

      Delete
  5. Assalam..

    Yg jambu2 tu jambu air ke jambu batu? Haha..
    Bg aku apa2 masalah pon, we need to be bigger than our problem... Then insyaAllah, kita yg control masalah tu.. Its not really about how big or small dat prob is.. But how we take the prob..
    True, ckp sgt senang compared dgn org yg menanggung masalah tu sendiri.,

    Mcm aku, aku rasa masalah aku yg plg besar aku pernah jatuh bankrap, sampai semua customer aku nk sama aku., dah sampai tahap masuk mahkamah la.. Masa 1st nk terima masalah tu, aku mmg 'lost'.. Nk bunuh diri pon ada.. Tp mcm org ckp, jahat mane pon kite, asas agama tu kene ade.. Dipendekkan cerita, aku dpt kekuatan setelah aku 'mengadap DIA'.. Sbb aku cerita prob aku kat sorang ustaz ni, ustaz tu ckp, Allah rindu kat awak tu, rindu semua ibadah awak kat DIA.. Tu la die bg 'love test' kat awak.. So pikir punye pikir, aku dpt kedamaian tu dlm solat.. Mungkin sounds 'cliche',, tp percayalah, DIA nk warkah kembara 'menangis, merayu, n memuji DIA.. N mcm DIA dah janji, DIA xkan uji seaeorang tu lebih dr kemampuan dia., jd hang mmg org yg kuat, sbb tu DIA pilih hang..( tu dia, keluaq dah loghat utagha).. Bg hang senyum sikit baca sbb komen ataih tu mcm terlalau serious..

    And by all mean, kalau warkah kembara rasa cm nk 'shoulder to cry on'.. Aku leh jd good listener.. Not bcoz im better than anyone, but ive been in that situation..

    I know ni adalah 1st komen aku, tp aku mmg rasa terpanggil nk share apa yg aku tao,,

    P/s... Lepas ni buat entry yg x 'heavy' leh x? ( demanding x?) bkn ape, I know, ko dah terlebih2 'kuota' sedih/ kecewa/ marah.. U name it.. So skrg ko kene penuhkam kuota 'hepi/ best/ seronok ko tu.. N guess what.. D gud news is, kuota hepi ko tu 'unlimited'.. So gunelah sebanyak mungkin..

    Ok.. Alu rasa aku dah terlari tajuk mungkin dah sampai ke planet marikh.. Jap nk turun ke bumi balik..

    Jeng jeng jeng..

    Da sampai bumi.. Jd.. Ape no phone? Haha..( mungkin punch line xjd). K bai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pjg nyer..huhu...ptt la jd blogger yg berjaya plus bisnes man berjaya..kikiki..alhamdulillah..asas agama mmg kne kuat...in fact ak dia ajr utk x tglkn solat ..pose sume..ak amik ubat pon,mntk dokter bg yg skali sehari jer...sbb nti ssh nk pose (ubat HAART wajib mkn..xblh skip...)...ak br ak br blk dr utagha ni..br je smpai kl..pnat drive..haha...mmg duk sane ke ap?cmne nk bg no hp kt cni...malu ler kitew..kikiki...blh email (klik button 'email' kt profile ak tu,akn direct private emel ke ak...)...

      mne dpt adres blog ak ni?neway,tq so much sbb komen pjg berjela nih..hahaha..nti nk kje dgn mamat gak la...huhu..blh?

      Delete
    2. yeay dah Berjaya email...selamat ber email...hihi

      Delete
  6. pjg eh? kan lg panjang lg bagus ( dasar manusia dabel meaning si mamat durjana ni).

    blogger Berjaya? baru 3 hari buat blog la..tp aku aminkan je jd blogger Berjaya tu..lehla lawan dgn action kamen tu..( berani mampus lawan tok guru sifu)
    .aah Warkah Kembara..aku pon oghang utagha ( pecah 1 lobang)..kampong kat sana la..tp gheja dinegara org..sbb tu la aku selalu online awai2 tp, sbb masa beza 3 jam dgn Malaysia...kira merantau la ni ( mungkin nickname aku leh tukar jadi warkah perantau..gituh...haha..aku nak jd member hang..xmao hang sedih2...cm aku ckp, kuota sedih dah abes dah..xleh guna dah...yes true, aku mmg xpernah kenai hang..tp somehow I feel that we are connected..in some way...haha

    so, nantikan private emailku ( kalau aku Berjaya la cari email hang...aku ni nama ja company IT, tp kdg2 tu lems jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa...xmo komen pjg2 cni...sume komen dh dibls kn??kikiki

      Delete
  7. hai,warkah kembara.. "accept=reject"..again aq suka tajuk saudara..
    sometimes, ia bukn tntng yg sakit n istimewa saja..
    mereka2 yg sihat juga brhdpn dgn accept n reject.. cuma dgn reason yg brbeza..
    btw,mcm mne dgn kesihtn saudara skrng??
    semoga saudara kekal sihat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala...tjuk je ke yg ko suke?sdeh...kikiki..

      alhamdulillah...msh diberi pnjam usia..ko sehat?

      Delete
    2. aq sihat ketika menaip ayt ini.. n InsyaAllah,sihat untuk waktu2 seterusnya.. hehehe..
      alo..jgn sedih.. tulisan dan luahan saudara pn aq suka.. eh, k saudara mksudkn bnda laen?? :p

      Delete
    3. insyaAllah amin..npe xrply emel? :( huhu..bz ek?...

      Delete
  8. Replies
    1. insyaAllah..amin..hope d same to u too..:)

      Delete
  9. you're a tough guy. selut!! just ignore people yg takda kaitan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnx bro...xde la taff pon...slim ajer..kikiki...sori lmbt...mne dpt blog ni?

      Delete
  10. Mcm mana kalau saya nk joint group tu... dimana mahu tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro plhiv ke?maaf bertanya..u can emel me if u feel not confortable to respond here...tq

      Delete
  11. As salam...seronok baca journey awk...
    Semoga awk tabah..
    Btw bf sy pun plhiv..kami dh 7 tahun kapel..masa mula2 kapel dia rahsiakan pasal dia tp bila tgk sy ikhlas sygkan dia...dia terus terang...masa tu dia redha sama ada sy terima dia atau tidak...
    Seminggu sy dlm d lema...tp hati n perasaan sy tidak boleh ditipu...sy mmg sygkan dia...sy terima dia seadanya...n sy la yg byk support dia pasal sakit dia...sy selalu berdoa utk kesihatan dia...kalau boleh biarla sy yg pergi dulu sb sy x sanggup kehilangan dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam...wah...untong bf tu..mmg bnyk support dia..sbb perasaan down n hopeless tu dtg n pergi....i wish i cud have a supportive bf too...ngeh ngeh ngeh...tq ye sbb bce..huhu..

      Delete