"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Wednesday, 15 June 2016

....demi sebuah kenyataan...

Assalamualaikum...salam Ramadan Al-Mubarak kepada semua reader...semoga Ramadan kali ini lebih baik dari sebelumnya...

For info, kali ini adalah Ramadan pertama since aku makan ubat HIV (HAART)...alhamdulillah, so far sooo good... :) ...tak ada apa yang berbeza sangat because aku masih boleh berpuasa...inilah yang aku targetkan sejak mula-mula aku diagnosed dulu...

Tapi weekend baru-baru ini, ada sedikit peristiwa mengejutkan yang berlaku kat aku...hmm...susah aku nak ceritakan detailed..cuma yang pasti mak and ayah aku dah tahu aku seorang plu..huhu...

...dan ia bermula bila mak aku curi-curi tengok hp and curi-curi tengok barang-barang dalam almari aku...tengah hari sabtu tu (11/6/2016) lepas, mak aku panggil senyap-senyap ajak bincang something...serius jugak tengok muka mak aku time tuu...dalam kepala aku, biasanya kalau dia panggil macam tu, dia nak mengadu sikit-sikit or worse, aku dah kantoi dengan dia..so, ak bingung kejap sampailah dia bukak mulut bertanya....

Aku dapat baca first impression dia kat aku daripada soalan-soalan yang keluar dari mulut dia: yang aku buat maksiat dengan lelaki...dan macam-macam nasihatlah keluar dari mulut dia suruh taubat..suruh stop buat maksiat ..etc....siap salahkan kawan-kawan NGO yang aku kenal tu, kononnya dorang pengaruh tak elok kat aku..huhu....YA, memang itulah persepsi seorang muslim...pantang dengar orang buat perkara-perkara tak elok terus melatah tanpa bertanya betul-betul apa hal yang sebenar...

Aku memang dah agak dah yang perkara macam itu akan berlaku...tapi sikit-sikit aku terangkan time tu...semua cerita aku bongkar...tentang plu feeling yang terlalu lama aku pendamkan dari orang lain and tentang status aku yang tak clean ini... :( ....barulah dia start faham sikit-sikit...

Perasaan aku bertukar dari cuak ke pissed off..marah..geram pun ada...huhu..."kenapalah duk tengok hp aku at the first place?"..."kenapalah kacau privacy aku?"...hakikatnya, aku belum ready nak disclose apa-apa tentang ini...biarlah jadi secret sampai bila-bila....huhu....tapi nak buat macam mana...inilah takdirNya..mungkin ada hikmah....which again I don't know what it is...hmm

One thing for sure, time ini lah aku nampak mak aku nangis sebab aku.."Mak bangga dengan kau...kau dari kecik jarang susahkan mak...belajar pandai...sekarang pun kerja ok...suruh solat pun senang jer...tak pernah tinggalkan solat..mak bangga..."...sedih aku dengar dia cakap macam tu...dia kecewa wei...aku tahu... :(

Sedikit pengalaman aku dalam dunia plu ini aku ceritakan...antaranya cerita yang pernah aku share kat entry dulu-dulu: i wish i cud say d special word (entry yang aku tak sanggup nak continue..huhu).. dan end up dia cakap: "kenapa tak bagi tahu mak dulu? Mak ingat kau ok je semua..tapi rupanya kau menderita lama....KUATnya kau hadapi sorang-sorang..." tersenyum sinis aku dengar..."huh"...baru lah mak aku tahu apa hal sebenar...

Selama ini, aku tak bagi tahu hal-hal aku yang ini sebab banyak benda lagi mak aku nak fikir...aku sekadar tolong apa yang mampu je lah...takkan aku nak bagi tahu benca-benda macam ini?..huhu...dan sedikit terkilan bila aku rasa macam dah terlambat dia cakap macam itu..mungkin kalau awal-awal dulu aku boleh juigak 'cair' dengar...tapi kali ini tak ada apa-apa perasaan pun....sebab aku dah penat nak meraih apa-apa rasa dihargai..didengari...apa tah lagi nak rasa bahagia macam orang lain tu..entah lahh..susah nak explain.. :(

hmm..above all, dia cuba nak terima berita ini...dan masih cuba untuk meredhainya...cuma, aku tak berapa suka bila dia nangis (time solat, time mengaji) disebabkan aku....susah payah aku berusaha menerima dua kondisi aku (iaitu sebagai plu dan sebagai HIV poz) untuk tempoh yang lama dulu, tapi sekarang macam aku terpaksa hadapi semula kesusahan dan perasaan itu...haihh...semoga Allah mudahkan urusan kami...amin...

"Demi sebuah kenyataan yang amat menyakitkan...
Aku yang tidak berdaya hanya berserah padaNya..."


 



19 comments:

  1. tabahkan hati..parents da tau ni rse ok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq...insyaAllah tbhkn ati..hmm...rse kekok..kdg2 my mum tny mcm2 klo sy nk kuar mne2...xsuke...huhu

      Delete
  2. Semoga tabah k, biasalah tu perasaan seorang ibu, nanti ok lah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...hrp cmtu la..ntah ble dia nk ok..huhu

      Delete
  3. :'(
    Coming out to our parents are totally the last thing that I'm gonna do. Lagi-lagi kalau kantoi macam ni. Be Strong WK ! Aku baca pun cuak. Yela hati ibu ni lain macam sikit. Lagi-lagi kalau dia dok pikir pulak. So sekarang dia senyap je ke pasal ni ? or ada bgtahu kat family members lain ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb tu ak xnk bg tau...ak jd pissed of sbb dia duk tgk my personal things...adoi..dia bg tau my dad.. :(

      Delete
  4. Btw, lagu tu nyanyi time nangis ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu..bnyk kli delete recording..sbb rse sebak.. :(

      Delete
  5. sedihnyaaaaa baca cerita kau.. hari tu kakak aku pun ada nak tanya something kat aku. dia suruh aku jujur . tapi aku terus lari. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...lari la klo blh..tp klo ak ad kakak or abg..mgkin ak ok ckit kot.huhu...but not parents..huhu

      Delete
  6. Lagu wk kli nih wat abg rasa sedeh jerrr,
    Semoga semuanya baik2 sahaja,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm...mmg lagu tu sdeh bang...nk wat cne...kne hadapi jugak..huhu...tq bang.. slmt berpose :)

      Delete
    2. Hmm...mmg lagu tu sdeh bang...nk wat cne...kne hadapi jugak..huhu...tq bang.. slmt berpose :)

      Delete
  7. huhu..hope wk teruskan kuatkan smngat...so far family aku pun still tak tau status aku camner..hope smpai bila2 la diorg x kan tau..hahaha...tapi smpai bila kan...mybe one day diorg akan tau...hope bila time tu tiba..aku x de kt dunia nih..dan aku x yah la tgk air mata ibu aku waktu tu.... dan puasa thun nih..puasa pertama as plhiv juge...=)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm...kne pndai sorok klo cmtu..ak pon plan xnk bg tau lngsung .tp perancgn Allah lbh mndahului..huhu..

      Btw..ak dh 2 thn diagnosed...ni thn prtama pose after amik HAART...dh start HAART ke?

      Delete
  8. just got the chance to read this. Im so so sorry for the news, parents dah tau ni susah sikit. Hope ur getting ol the moral support instead of the same teary days dr dorg. Its a hard-to-wall kinda fact utk dorg cause ure their son, and to whatever reason dorg nk marah, percayalah, dorg lebih takut kehilangan WK sebenarnya. They love u unconditionally, and u shud know that too. The judging phase is the preliminary round, utk dorg get used to the idea of their son is a HIV+, give em some time ok. Ull do good In Sha Allah, pasal prayers tu, let them. Itu je modal yg dorang ada buat masa sekarang, cause they just got the news, shock tu still x boleh padam. Praying for u to haf ol the strength to wake up everyday with the new issue that ur parents now knew ur condition. Salam Aidilfitri WK. Maaf lambat baca ur post. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slmt hr raya juga Anas..tq sbb stopping by here..ni skdr citer plu n hiv yg mgkin xde kaitan dgn Anas..haha..insyaAllah...hrp dimudahkn urusan kte semua...amin..nti ad mse sy drop komen kt ur blog pulak... :)

      Delete
  9. Replies
    1. InsyaAllah..tq sis...mne dpt blog ni?

      Delete