"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Monday, 23 March 2015

Reveal

Assalamualaikum..
pekabar sume?lme gak rsenya ak x post pape entry..
few weeks lps ak sakit mata..pning2..so xleh ngadap lptop sgt..haha...
sblm updet blog ni,ak sempat bce few blogs laen yg ak follow..bnyk nyer ak dh miss..haha..
ad gak yg citer psl plu love.haha....yg dah lme m'duda/m'janda..yg br nk cr psgn..sume ade citer..kikiki..

ok..entry kli ni ak dpt ilham dr mak ak...ble 1 day recently dia ckp: kte x kaya pon xpelah...asalkn sume org sehat...hmm..

mse tu a bit t'sentak la ble dia ckp cmtu..nak jer ak ckp.."along x sesehat org laen..ad virus dlm diri ni!!!!"..arghhh......sebak dada time tu wei..huhu....

sbnrny,ak xtau cmne nk bg tau mak n fmili ak psl ak ni..huhu...dan adkh perlu ak reveal kn?ntah la..skrg ni,ak tgh kumpul kekuatan dan prepare in case dorg dpt tau tetibe..hmm..who knows,dorg akn terima ak or x...arhhhhhh...

1) Reveal to famili

dlu mse mula2 kne..mse tgh duk meroyan2...ad la gak t'pikir nk reveal...but ak xsanggup nk hancurkn ati sume org...so,ak xbg tau..dan bit by bit ak cuba la gak utk terima hakikat ni dlu...

then,ak join support grup coz ak nk mula idup bru kononny...plus tmbahkn ilmu ttg hiv ni..alhamdulillah,bnyk gak ilmu ak dpt...lgpun,mne la ad org nk fhm plhiv klo tdak plhiv jugak kn...i bet,korg sume pon xkn fhm..haha...

so,among doz members in d grup, ad yg kate,better jgn reveal kt fmili klo lum ready...coz nti klo ad pape jd,tkot ak xmmpu nk handle..ad gak di klgn dorg yg dh reveal..tp end up dorg rse mcm xperlu pon bg tau...dan setiap kli klo dat member kuar mlm2 ke,fmili dia akn sound dia..reaction fmili dia lbh kurg: "haa,ingt tu bala dh kne pon xsdar2 lg...blk mlm2..etc.."...pd hal mamat tu kuar minum2 ajer..haha..ntah la..no komen...

hmm...smpai skrg,ak xreveal pon...just b'ati2 klo sakit.cpt g jmpe doc..amik ubat bgai...pd hal dmam biasa je pon..haha...

oh yer,bru2 ni ak sign up dgn amik takaful coverage...ad 2 jenis ak amik: medical n investment link...penama/beneficiary, ak ltk under nme mak ak..sume tu bkn ny utk ak sgt..tp utk preparation klo pape nti,at least ak ad s/ting utk diberi..mklum la,ktorg pon bknny berada sgt..haha..

plus,bnyk gak kebaikan takaful ni..try la sign up mne2...tp pastikn takaful k...insyaAllah halal,xde riba..:) ..cewah,pomot takaful pulak...haha

2) Reveal to some persons

ok,yg ni pulak adlh misi ak utk cr few plu members yg dh lme x contact ak or few of my skul frens (yg blh dipercayai) dan reveal kn status ak..tujuanny adlh utk ak jujur pd diri s'diri n jujur pd dorg...klo pape jd pon,at least ad la jugak kwn2 yg blh tlg time tu...eg. infomkn fmili ak ke...etc..ntah la..huhu..

so,ak belek2 la no hp dorg ni..tetibe ak t'nmpk satu no...nme dia nick (bkn nme sbnr)..i remembered pnah few times kuar mkn dgn dia..dan last meeting was in Feb 2014..mse tu 1 month b4 ak di diagnosed with hiv..

pnah la jugak ak t'pikir nk knal2 dia n mgkin truskn hbgn as prtner ke...but it was dlu la sblm ak di diagnosed..huhu..

so,ak pon try text dia..say hi n tny kabar....few days later dia bls...but dia mmg x save no ak pon..(as usual la..sape yg nk save no ak ni ha..hahaha..)..so,ak introduce blk diri ak..then dia pon ingt...he was shocked coz ak tetibe msj dia..

dia tny gak..npe ak tak msj lme sgt....he waited for me to text him..dia ckp cmtu la..kdg auta je abg2 ni...ssh nk fhm..huhu...then ak cume ckp yg ak snyap for 1 yr plus tu utk fokus pd kerja n stay away frm plu life..haha..bulshit gler alasan.. pd hal sbnry,time tu ak tgh duk meroyan2 n nk mulakn s/ting new kononnya...huhu..dan mse tu ak xnk kontek sume kwn2 plu ak yg pnah ak knal coz ak xmo misrep kt dorg...haih..as if mcm nk ilangkn diri la..huhu..

ak pon trus tny dia blh ke nk ajk lpk2 lg klo free?..then dia ok jer...whenever dia free..hmm...btw,dia pon s/one yg bz sgt...(sume plu yg ak knal mmg sume nyer super duper bz...mcm ak xbz,tp xpnah bg alasan cmtu..huh..)...

tetibe dia ckp,u nk date dgn i ke??mak aih soklan cepumas tul...haha....sbnrny, as i said ak nk jmpe dia coz nk lpk2..tny kabar n share bout my status...dan klo dia dh xnk n tkot nk kwn dgn ak,so ak bla la...delete trus no dia ker..kikiki..tetiba dia tny cmtu..haha..

ak pon bls yg ak mmg pnah ad dat feeling..but tgk la nti cmne..dlm ati rse srba slh pon ade..huhu..wat if klo dia xnk kwn pon dgn ak klo dia dpt tau my status?huhu..

dijadikn citer,ktorg pon plan nk jmpe..1st,ak ajk dinner..tp disbbkn mse dia yg sgt bz..dia tuka hr n mse...but,ak kne pick up dia kt lrt stesen coz dia br blk dr o/station...dia infom la kul bpe dia landed kt klia...

tp,a night b4,ak msj lg tny jd x nk jmpe..dia x reply...nmpk watsapps online..but no reply....ak stick to d plan dan tgu dia early...tp xmuncul2 jugak dia..ak try call..msj.."mgkin dlm flight kot.." ak pikir..

dkt 2 jam ak tgu br la dia bls : "i dun think i can make it today. my sis n family will be at my mum..really sorry.."

wow...hebat sungguh....xsian kt ak langsung ke?huhu...klo btul pon dia nk cancel,bg tau la awal2 on d nite b4..huhu...haih..guys,dia ni bknny bdk2 dan bknny br nk jmpe 1st time..ktorg dh knal lme..few times dh kuar lpk2..tp xsangka lak blh jugak ak t'kne lg..huhuhu...

sdeh ak rse...ap truk sgt ke ak ni?hina sgt ke ak ni?ap xde value langsung ke ak ni?huhuhu....sedaya upaya ak appreciate org...sopan dgn org...(especially abg2..kikiki)..tp,cmni lah yg salu jd..ak muak..pnat...agkny klo dia tau status ak,konfom la trus x kontek dh kn?..mmg ak xkn dpt pape pon dlm dunia plu kot..ntah la.....arghhh...

korg sume (especially abg2) jgn la wat org len cmtu...klo xnk,xsuke,ckp awal2....dan hrgai org len mcm mne kte nk org len hrgai kte..huhuhu....idup ni mcm roda...ble2 mse kte pon akn berada di bwh...


"Tak guna lagi aku berduka
Cinta yang mati takkan hidup semula
Tak guna lagi aku merintih
Jadikan titisan ini linangan terakhir
Yang paling terakhir
Jadikan titisan ini linangan terakhir"


15 comments:

  1. Salam sayang, Dh lme tnggu akhirnye update jugak, hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. +jazzlee..wow,mne aci ko je stalk..ko xde blog ke?kikiki

      Delete
  2. maksudnya takde lagi yang tahu pasal status ko?

    BTW...memang ada spesis manusia yang tak tahu menghargai orang lain macam abang tu..abaikan saja dia.

    aku abang-abang jugak tapi aku tak macam abang tu..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..xde sape tau lg.....ala..ssh nk ckp abg2 ni...hahahhaha..no komen

      Delete
  3. Abang2 memang camtue .. takde pendirian ..kehkeh
    Lets hunt for adik2 pula ... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik2 pulak..hahha...ak cop zaf dlu k..:p

      Delete
  4. Maap yerrr, meme xdak blog, apatah lagi fbook, org cam abg maen serbu jee, haks2,
    insyaalah jika diizinkan tuhan kita jumpa nanti, syang awak, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah..xde syg2 nyer...haha..:p

      Delete
  5. Pass kat aku jelah abang2 tu, meh aku ajar dia sikit. Baru dia tahu "fifty shades of Nov" nanti. Hehe

    Buat masa sekarang jangan serabut kan kepala sgt. Kumpul kekuatan, bila dah betul2 sedia baru reveal. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...ble dh ready...haih..btw,amik jelah abg tu...mencik I..kikiki...

      Delete
  6. kali ni nak komen panjang2 skit. dikecewakan mcm tu biasa jerk. normal friend pon byk mcm tu. maybe pada mereka, kita yg memerlukan mereka. so, hadaplah... diorang nak, diorang akan ok... bl xnak, wat senyap seolah2 kite boleh dengar ape yg ada dlm otak diorang. ni sume normal dlm kehidupan seharian.

    next, kena tao.. benda ni penting. kalo agak2 orang tu mcm hot... jgn berharap sgt. jgn sedikit pon... sbb nanti diri sendiri yg sakit. org mcm ni akan lyn kite bl ada masa terluang (xda hal ngan skandal2 die yg laen), so bl ada ape2 hal... anytime priority tu akan beralih. hakikat, kite x masuk list die pon... so nape die nak kesah sgt pasal kite.

    pasal reveal tu... x pyh la. aku x rasa sume orang boleh berlapang dada... duduk relax.. bersandar..boleh mkn biskot kering celop teh bila tao pasal benda ni. bio lah jadi rahsia sampai bl2... mcm korang rahsiakan "bl first time korang melancap" drpd family korang.

    untuk orang yg bersedih... dekatlah ngan orang yg ceria. at least yg positif... sbb nanti kite mudah terpengaruh ngan kondisi yg sehat tu. xyah karoks lagu2 sedih lg... pasni nyanyi lagu ais kacang... jit2 semut.. jong inai... lagu2 zaman kanak2 yg korang gelak2 nyanyi time tu...

    kurangkan jumpa mn2 plu. ni penting. jgn terpengaruh sgt ngan manis2 yg plu2 ckp... ingat... hakikat x mcm tu pon. plu, byk drama. hakikat~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow...pjg nye yot comel ni komen..kikiki...ok..satu2:-
      1) yg plan nk jmpe on d day tu adlh dat guy..ak plan jmpe hr laen..mkn2..lpk2..dia yg postpone..last2 dia gak yg cancel..ap daa..haha..plus,dia la jugak yg mula tny: "u nk date dgn I ke?"..wat d heck..klo kwn,ak xkesah sgt...tp sbb dia yg konon ny nk build some r/ship..huhu

      2) dia x hot pon..klo ikutkn fizikal,bkn taste ak pon (pnah ke ak dpt yg memenuhi kriteria fizikal ak?mmg xlah..haha)...tp,ak ok jer dgn dia coz mse mula2 knal dlu,mmg dia ni matured la...x ngade2..biasa2 jer...huhu

      3) mmg stkt ni x bg tau,but one day s/one kne tlg bg tau fmili dow..coz,utk kes2 mcm ak,mgkin better bg pihak hospital yg uruskn klo 'pape jd'..huhu..or else,biar la dorg 'pergi' dlu b4 me..or ntah la...ak pon xsure..huhu...tu je tujuan ak...at least ad s/one yg tau..haih..:(

      4) ak ad kwn2 yg epi...tp str8 la..ble dorg epi,ak pon gelak same2..epi2..enjoy..but s/how,akn ad few parts yg x connect dgn dorg..haha..(ok,ak mengarut)..yela...sbb dorg str8..mne fhm...dorg sehat..sempurna..ad wife,fmili...ak jer xde lg fmili..kikiki..mmpu ke ak?ntah..;p

      5) btul..ak dh setahun xjmpe plu (ats katil) since ak didiagnosed..tp klo hal2 mcm ni jd kt ak,ak kn cenderung wat bnda bodoh...t'msklah jmpe plu laen..dan ak xsuke....arghhh...hate me...:( coz ak xkuat..huhuhu

      Delete
  7. Hey !
    Lama tak update.
    Ingatkan dah tak nak update.

    in my opinion, better rahsiakan dulu. sebab tak tahu kan reaction dorang. Kalau positif ok la. But if negatif ? lagi susah. Semoga kau tabah hadapi ujian ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi..haah..lme xupdet....kikiki...mmg skrg x plan nk bg tau..plus,ad few probs yg ak kne setelkn dlm fmili ak..since ak kn anak sulong..hmm...tq for komen.:)

      Delete