"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Tuesday, 27 December 2016

Kesungguhan yang Pudar (Fading Passion)

Sedar tak sedar, dah nak habis dah 2016 ni. Tinggal few days maka tahun baru akan muncul...makin tua la aku ni haa...haha...

Lama jugak aku tak update blog ni ya. As I said dulu, mungkin sebab faktor usia and tak ada idea...kikiki... OR maybe sebab I've lost my passion nak menulis lagi kot...in other words, 'my passion is fading'....huhu...mesti korang ada certain minat yang dah start rasa tak best nk follow dah...baik ngaku cepatttt.... :p

Some times back, aku ada join talk pasal 'depression' (around 2 months past kot) anjuran NGO HIV kat KL ni. Menurut spekar talk tu, one of the initial depression symptoms is 'starting to lost passion on our interest'....cuak pulak aku dengar speaker tu cakap macam tu...haha...tapi, insyaAllah depress aku ni boleh dikawal lagi kot....or maybe ak tak tergolong dalam depress person pun..hehe....

Kalau dulu, ada la jugak few kesungguhan yang aku rasa seronok nak spend my time on...antaranya:-

Kesungguhan untuk join program-program NGO

Actually, since student lagi aku memang minat aktiviti ko-kurikulum....in fact since sekolah menengah...aku rasa a bit relieve and feel appreciated with those friends yang sama-sama settlekan event...

Dekat Uni pulak aku join program kelab kefasilitatoran and persatuan pelajar...tapi above all, aku cuba divide masa antara study and aktiviti-aktiviti luar kelas tuu...kalau tak, susah aku nanti..kikiki..

Kalau korang perasan, banyk plu-plu yang suka join event macam ini...tak tahu lah kenapa...mungkin sebab jiwa-jiwa plu ni a bit sensitif dengan isu semasa and isu masyarakat kot....but additionally, aku suka join aktiviti-aktiviti macam ni sebab aku boleh kenal ramai orang yang macam-macam perangai...sambil-sambil tu boleh cuci mata...hahahahhaahha....niat dah lari pulak ek.. :p

Habis Uni, aku still engage dengan aktiviti-aktiviti Uni aku (selagi junior-junior masih invite aku join la..)...plus, aku mula kenal dunia NGO kecik...antaranya, aku mula join program 'street feeding' anjuran sebuah NGO kat tengah bandar KL. Main activity is to feed the homeless around KL. Aku join because I feel it's a good opportunity to gain some experience and tak ada la buang masa hujung minggu sangat. For info, orang yang bawak aku join program tu pun plu...but he already gone from the NGO for what ever reason la...haha...aku yang masih lekat dengan aktiviti tu for almost 5 years weiiii.....walaupun volunteers bersilih ganti, aku masih cuba untuk stick dengan program..

Then, sejak aku disahkan poz, aku mula kenal NGO-NGO HIV yang jadi platform untuk orang macam aku ni berkumpul and buat program..tapi, kadang tak dapat nak ikut semua programnya sebab time constrain..

Cuma baru-baru ini, aku dah mula rasa hilang kesungguhan untuk join NGO-NGO lagi...especially NGO yang bagi makan homeless tu....maybe sebab dah agak lama aku join, jadi penat...but actually the main reason adalah salah seorang volunteer (baru join setahun jagung) a bit biadap dengan aku...umur dia muda, tapi mulut duk mengejek and membahan aku tak ingat dunia.....contoh paling mudah: most of the time this new volunteer with his group suka lepak sampai pagi buta (kat mamak ke..karoake ke...) after program 'street feeding' ni habis...and aku memang susah sikit nak ikut dorang melepak lama sebab dah start penat kerja siang hari..plus, pening makan ubat haart tu...dan bila aku refuse, mula dorang mengata; aku ni bosan la...anti sosial la....etc...that makes me down and feel a bit useless..sebab aku tak dapat join melepak sampai pagi buta...dan dorang takkan faham kondisi aku :(

Makin lama, aku makin terasa kalau dia duk bergurau-gurau dengan aku...sebab aku dah mula menyampah dengan dia...one day, it exploded...aku sound dia kat dalam group whatsapp (after he started it first)....to my surprise, ramai pulak yang back up dia...as always, aku jela jadi culprit..fuhh...i hate dat kind of moment because it triggers my past dark memories..huh!!!..lepas kejadian itu, aku still join program but memang sekadar join program then balik...tak bertegur pun dengan that guy...malas dah aku nak join..aku pun terasa dengan orang-orang yang back up dia as if he is the saint...sejak tu, aku realise yang my relationship and my repo with other members in past 5 years tu is not good enough to make me fit well as part of them..my passion in this is started to fade...

Kesungguhan untuk membantu/menghargai

Kalau korang perasan, aku pernah cerita pengalaman-pengalaman aku jumpa plu and plhiv....ada yang dalam bad condition, ada yang ok etc.

Niat aku jumpa plhiv-plhiv ni adalah nak bantu dorang dari segi bagi semangat..bagi basihat (ada jugak niat cari jodoh..eh...gurau2... haha :p )...tapi yang aku perasan, few of them, lepas aku bagi tips and share ilmu sikit, dorang terus lost contact...bila ada problem, baru cari aku...meroyan la..mengadu la..hmm
OR paling tak best adalah dorang masih continue dengan bad lifestyle dorang...hmm...i know, plu feeling tak boleh hilang..but at least, pakailah protection...kesian kat orang lain jugak..huhu...dan kesianlah kat diri sendiri....huhu...

Makin lama makin pudar semangat nak tolong orang lain...makin tak semangat nak jumpa and bagi tips2...huhu..

Tu baru plu/plhiv...kawan u aku pun lebih kurang jer; bila susah baru nak mesej aku...tanya khabar...tu pun aku tak jujur nak describe my condition; aku akan cakap "Alhamdulillah"...

Kalau dalam famili pulak, aku rasa benda yang sama; rasa tak dihargai bila aku tetap disalahkan..tetap bergaduh...despite of sacrifices yang aku dah buat..rasa macam kuli pun ada...haha...macam-macam haihh..

Oh ya, baru-baru ni aku pos kan kad hari jadi kat sorang kawan yang aku tak pernah jumpa..kenal dah hampir 3 tahun, tapi tak pernah jumpa...aku pernah cerita pasal dia kat korang..klo korang ingat lagi la...kikiki...dulu, dia rajin call aku..borak tak berhenti 2-3 jam straight...nowdays, dah lost contact...aku mesej pun tak reply...aku call, call tak masuk...the only thing I have is his friend's home address...tiap kali raya and hari jadi dia, aku akan hantar kad ucapan kat rumah kawan dia tu..then kawan dia akan pass kan kat dia...kad tu tanda aku hargai dia as friend...mugnkin dia dah ada anak sekarang..who knows right?...hmm, kalau la dia terbaca entry ni, I just want him to know that: aku masih ingat kat dia dan akan send those cards sebagai tanda terima kasih aku kat dia..tapi, kalau one day kad-kad tu dah tak sampai...harap dia fahamlah..hmm

Kesungguhan untuk menulis/berkarya/bermedia sosial

Dulu aku suka berkarya buat sajak..cerpen..lagu untuk release tension...ada la few karya aku pernah post kt blog aku ni...tapi, kurang dapat sambutan sebab ala-ala jiwang tak bertujuan...haha..

Same goes to this blog...kadang berjam-jam aku spend masa nak tulis satu entry..tapi tengok macam hidup segan mati tak mahu jer...haha....i know, blog aku tak hebat mana pun...and i am really bad in promoting my own blog..one day, blog ni pun akan 'secara tak lansung deactivate'...hahaha..because who knows whether I'm still here to update the entries..kan?...hehe

Cuma aku harap kalau ada entry-entry yang berguna kat blog ni, share-share kan lah..untuk jadi rujukan kat plhiv yang baru diagnosed tuu...

Kesungguhan untuk mencapai impian

Kita semua ada impian kan? So do I...kalau nak diikutkan antara impian utama aku adalah:-
a) Dimurahkan dan diberkati rezeki
b) Memberi inspirasi kepada orang lain
c) Menjadi someone yang bahagia dan berjaya dunia & akhirat

Alhamdulillah, rezeki aku dimurahkan dan aku rasa sangat diberkati..perjalanan aku dalam bidang kerjaya sangat mudah...Allah yang bagi..tapi di saat aku mula merasai nikmat rezeki yang luas tu, aku mula perasan yang mesti ada something yang akan ditarik sebagai ganti...meaning: being human, we will always have to bear some flaws and imperfection....kalau rezeki kita murah, mesti ada another part of life yang akan ditarik..and it's true....aku ditakdirkan seperti sekarang ni...memikul status sebagai plu and plhiv...berattttt ujian ni...I know, some of you pun struggle nak buang the plu feeling kan?hmm...dari segi survival sekarang, aku bekerja sekadar nak teruskan hidup je..tak tahu sampai bila company akan keep aku dengan dorang...kalau nak tukar company yang sama bidang, a bit challenging sebab takut-takut ada companies yang akan buat hiv test untuk pre-emplyment medical check up..huhu...takpelah, lagipun aku kerja sekarang sebab nak bayar hutang aku and hutang famili...tak fikir sangat nak allocate somne money untuk aku bercuti ke, makan mahal ke...tengoklah keadaan...
Ada jugak buat Uber..meniaga kerepek untuk cari duit lebih..penat jugak sebenarnya..tapi better buat something yang elok daripada buang masa kan?...hmm...

My other dream adalah untuk memberi inspirasi kat orang..cumanya, aku rasa useless sebab I'm not born with charismatic and big heart/soul...kadang cepat putus asa sebab penat...kadang hangat-hangat tahi ayam je...above all, aku try fokus kat progran-program NGO aku tu...entahlahh...aku rasa, better follow the folow je kot..huhu..

Selain tu, aku pun teringin jugak nak happy macam kawan-kawan aku yang lain; ada someone yang sayang aku unconditionally because to me, kalau someone said: "kau ni baik, TAPI"..."kau ni handsome, TAPI"....."kau ni ada dah shape badan, TAPI"...that means, that person doesn't really care for and love you..hmm...in other words, it is an insult to me...tak boleh ke someone just accept me the way I am? :( ..so please, janganlah assume aku ni perfect...sebab aku tak pernah mengaku sempurna...dan aku belum jumpa that unconditional love lagi..apatah lagi dengan status aku ni..lagilah rasa rendah diri and tak laku..hmm

Semalam (26/12/2016), aku mimpi pelik...latar masa mimpi tu adalah time sekolah menengah form 4-5..aku ada sekumpulan kawan..dan masa tu aku tengah membebel (pasal apa pun aku tak tahu..haha)..tiba-tiba salah sorang kawan aku tu tenangkan aku..kononnya dalam mimpi tu dia bf aku...rasa seronok pulak...tiba-tiba, at the end of the dream, aku tengah makan kat meja pengantin...yeah..aku kahwin dengan someone..tapi tak sure siapa pengantinnya; laki ke perempuan ke...sebab tak nampak muka...

hmm...banyak kali dah aku mimpi benda macam ni tapi tu sekadar mimpi la...haha..aku tak sebertuah korang yang kenal bf accidentally..yang tiba-tiba bump into kat jalan then exchange hp number...yang selalu stalk korang secretly...yang parking motor/kereta sebelah-sebelah...yang terlanggar time kat selekoh...yang tiba-tiba bayarkan bil makan kat restoran...dan macam-macam 'kebetulan' lah..hahaha...

Apa yang aku tahu, dunia plu ni perit..sakit..racun...tapi malangnya aku tak pernah tahu how to get out of it.. :( ....

P/S: Oklah guys, aku tak nak lama-lama update entry ni...cuma nak ucapkan terima kasih kat korang yang sudi baca blog aku...akhir kata, sedikit pesanan untuk korang kalau-kalau ia nya bermanfaat..haha:-
*kalau rasa hidup korang miserable, ada lagi yang worse..dont worry, u guys are luckier...kita sama-sama belajar bersyukur...
*tak perlu sorok kesusahan/kesengsaraan kita daripada orang lain..kerana mungkin akan ada yang berdoa untuk kita tanpa pengetahuan kita..
*LIFE is not only about yourself but it's about how you care for and fit in with others too...
*hagailah orang yang sudi hargai kita sebelum kita pulak yang menagih simpati/penghargaan...

Video bawah tu khas untuk korang..muahahaha...pandai-pandailah korang sumbat kan telinga tu bagi tak pecah gegendang telinga..kikiki...
Selamat tinggal 2016...semoga masa depan lebih baik untuk kita semua..amin.. :)












 
"Segala apa yang telah ku berikan, masih lagi tak memadai.."

15 comments:

  1. Selamat Tahun Baru Abang Warkah!..abaikan je lah orang yang kutuk kita dan sebagainya usah dilayan. Yup, jadi Plu ni bukan sesuatu yang mudah, masa muda tidak terasa sangat tapi bila umur semakin meningkat akan rasa terbeban sikit. Apa-apa pun kehidupan harus diteruskan dan sentiasa bersemangat!..take care!.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq carl dani..mmg mcm2 trpikir..insyaAllah kne kuatkn smngt..hmm..fb dani: carl dani kn?

      Delete
  2. selamat menyambut tahun baru 2017 cik abam.. s3moga sehat sehat selalu ek.. sentiasa di kelilingi dengan org yak baek baek ek

    ReplyDelete
  3. selamat menyambut tahun baru 2017 cik abam.. s3moga sehat sehat selalu ek.. sentiasa di kelilingi dengan org yak baek baek ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat thn br jugak shin yg hot.encem...haha...tq2

      Delete
  4. Happy new year abng warkah!! Moga abng sihat sentiasa and kuat kan semangat ye bang :) kata2 orang jgn dengar sangatla, abng dah mmg terbaik da bg saya.. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slmt thn br..terima ksh...sy bkn terbaek pon..klo baek,xjd plu ni.haha..tq sbb bce n komen ye

      Delete
  5. Maybe wk boleh try join igg(ikon gigi)?sebahagian drpd team promosi dental.try g klinik gigi kerajaan n tny,mcm mn nk join igg?try la.best jgk join2 event promosi kesihatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...jd icon gigi kne tunjuk gigi la ek?segan la pulak...kikiki..ad join jgk ke?

      Delete
  6. nk kata join NGO... mmg ak join even skrg pon..... dlm reality mmg ad org mcm ni... nama pon kerja amal.... kene faham.... xd gaji pon.... so xd paksaan pon dlm aktiviti ni.... dieorg pon sepatutnye kene faham yg kite xbleh dtg.... bg ak... ak akn anggp dieorg ni mcm lalang..... wat xtau je.... pe yang dieorg nk ckp tu hak masing2.... jgn amek hati... dieorg xrse kot lg kene mcm tu.... Allah maha adil... yang penting kene ikhlas.... xikhlas... sia2 je buat amal....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la psl..kdg tgk dorg devote btul dgn xtvt dorg..terpikir gak: dorg xde komitmen laen ke?haha...untill now,sy cuba lg utk iklas kn diri..klo rse x iklas,i will disappear la...bkn ny dorg amik tau pon..huhu

      Delete
  7. "*tak perlu sorok kesusahan/kesengsaraan kita daripada orang lain..kerana mungkin akan ada yang berdoa untuk kita tanpa pengetahuan kita.."

    Suka ayat ni. Thanks for the inspiration and advice! (^_^)

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Klik kat 'about me' tu...ad emel... :)

      Delete