"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Tuesday, 20 January 2015

...teringat...

Salam hi semua...pekabar?hrp sehat2 belaka..amin...

ak mcm biasalah..alhamdulillah msh sehat..but hr tu ak batuk2..amik ubat batuk Prospan (yg xbpe kuat) coz ingtkn cume batuk biaasa..tp xelok2 jugak..so ak pegi klinik laen..cek temperature..doc ckp dmam..hahahha..ak pon xpasan..xde pening pale..cume batuk n selesema smpai xleh tdo..huhu..

so, batuk tu dkt 2 minggu..ubat batuk je 2 botol hbs...hmm..alhamdulillah,now dh ok..cume now ak dh pasan yg ambik mse agk lme utk sembuh once ak kne flu..batuk or pening pale..hmm...xpela..dan sjk ak +ve,ak mmg jage sgt klo stat pening pale or ble bdn rse xsehat...mklum la,ak insan lemah...xmcm korg yg sehat2 n strong...hehe...  

oh yer..since kte pon br msk thn 2015,ad la sedikit perasaan nostalgia yg timbul dr ati..ad suatu perasaan dan ingatan dlm 2014 yg xmgkin ak lupe..cewah..mcm kenangan dgn kapel plak kan..haha...but in fact,ingatan dan perasaan tu adlh kenangan2 yg lahir spjg p'alamn ak dlm 2014 hmm..

1) Teringat kt s/one

spt yg ak bnyk kli citer,ak xpnah ad kapel..xpnah ad a real s/one spesel...takat jmpe..knal utk certain period tu ade la...but mostly,kwn tenet jer...hmm..

dan one of dem yg ak xkn lupe adlh Abg Wan...kenapa ak blh t'ingt kt dia?hmm..sbb dia lah last person yg ak kerap jmpe..before ak disahkn positif..huhu...

ak knal dia dlm satu aktiviti (yg tidak sehat)..dan tiba2 mcm ad sedikit tarikan kt dia..haha...dia xla perfect mcm hot2 setaf yg ad kt dunia nii..xde la ensem t'amat sgt...dan fizikal dia xla setegap mne2 gymmer.(ak lg ensem n fit kot..kikiki)..but ak selesa borak dgn dia..selesa ble dia sentuh ak..haha..

but during the occasion,ak xamik pon no hp dia...then after a while,ak dptkn no dia dr member len..haha..my feeling was like 'yes!!'..hehe...excited gler...dan spt kebiasaan,dia xbpe ingt pon kt ak ble ak introduce kn diri..(mne la ad org nk ingt kt ak..haha)..cume ble dh lme explain br dia t'ingt..hehhe...to me,dia comel la..haha..

then,ktorg jmpe bnyk kli (dun ask wat was d mtg for k..haha)..ad la gak lpk2..knal2 n tany psl life dia sume...hmm..frm my observation,antara gelagat/sifat dia adlh:-

a) dia x bape well-organise....tiap kli dtg umah dia,dia msti akn suh ak msk umah dia n mntk tgu dia kjap b4 kuar or borak2..coz dia akn kmaskn umah tu smpai selesa..haha...umah dia mmg pnuh buku n bju2 dia...siyesly x t'urus..pnah gak la t'pikir nk tlg dia kmas umah..hahha

b) oleh sbb dia ni suke ltk brg merata,duet pon dia campak2 ajer..klo takat duit syiling tu xpela...but blh nmpk duit RM 50 n 100 merata ats lntai..dlm beg pack..dlm keta..haha..mmg kaya sgt Abg Wan ni..haha..

c) klu time tdo,dia suke memeluk...xkre la ap situasinya,dia akn memeluk smpai pagi..(dun ask peluk ape or sape..kikiki)...dan ble dia t'jaga skjp2..dia akn belai2 rmbut ak yg xbpe elok ni..huhu..kdg kelakar gak ble tiba2 t'dgr dia bisik s/ting..ntah ap yg dia bisik..or ntah2 ngigau..haha..

hmm..tu adlh antara gelagat dia yg ak spot...ak x b'peluang knal dia lbh lme pon..coz slps beberapa ketika,dia saaangat bz...kdg msj ak pon x dibls..ak t'ingt yg pnah satu hr,ak g lpk area umah dia...dgn hrpn dpt jmpe dia at nite..tp,dia skdr ckp yg dia xde kt umah....mse tu,mmg ak a bit terasa la..ckit pon dia x suh ak tgu dia blk..hmm..citer psl Abg Wan ni ak pnah post dlu..leh klik kt sini...klu nk bce la..huhu

slps beberapa bulan p'kenalan dan xjmpe lgi dia,ak sakit dkt 2 minggu n msk wad...time ni,ak call dia citer psl demam ak..(lum disahkn positive lg)...dan dia wish for my health gak la time tuu..i did ask him during d conversation to do d med cek-up..but dia bg alasan yg dia bz..n dia akn wat klo ad mse....hmm..Tuhan jela tau betapa ak tkot n rse b's'dirian sgt time tu...

ditakdirkn ak disahkn poz mse ak sakit tu..ak trus m'asingkn diri dr Abg Wan..coz ak xnk sshkn dia...end up,hbgn ktorg t'putus cmtu jer...lps beberapa ketika, ad la jugak ak msj dia..tany kabar dia..dan nasehatkn dia utk wat med test..but no reply...huhu...ak wish raya thn lps pon,dia xbls...xtau la wei..agkny dia pon m'asingkn diri ke??hrp xde apela jd kt dia..huhu...

baru2 ni pon ak asyik t'ingt kt dia je guys...i miss him kot..ntah la..dan few weeks back (mse ahir 2014 - after 1 yr of our meeting), ak send msj pjg kt dia..tny kabar dia..mntk maaf slh silap..advise him to do d test and how i miss him soo much..huhu........but no reply... :(
 
2) My previous wish for 2014

mse awal thn 2014 dlu,ak pnah post s/ting yg m'zahirkn rse t'ingin nk ad s/one spesel..and deeply inside my heart mse tu, i wish for dat s/one in 2014..hmm..leh bce post tu kt sini ...dan skrg ni,ak msh t'ingt dat wish..rse mcm br smlm jer ak nukilkn entry tuu..huhu..rupe2ny dh setahun b'lalu..arghhh...

dgn umor yg makin tua ni..ak msh s'diri..dan jujur ak ckp,ak pon makin cuak..ap la agkny skrip p'jlnn idup ak nti..huhu...and definitely,ak dh cuba buangkn my previous wish yg x kesampaian tu..but klo ad rezeki/jodoh..jgn ditolak..hahaha...(jodoh la sgt)..

3) Kenalan poz HIV

oh yer,ak jrg b'cerita ttg kwn2 bru yg ak knal sjk poz ni...sjk sakit mse 2014 tu,ak cuba utk lbh tau ttg sakit ak n cari member2 yg senaseb..coz ak xnk misrep plu2 sehat yg laen dan menyebabkn dorg rse tkot lak nti..dlm mse yg same sume apps plu ak dh x aktif...grup plu kt fb pon ak dh xusha..huhu...

so,ak knal n jmpe dgn member2 bru ni..mula2 segan la..lme2 blh je sekepala dgn sbhgnny..hahha..t'ingt mse 1st time jmpe dgn dorg,mcm2 p'alamn dorg citer...ttg 1st time diagnosed..hmm..at least,alhamdulillah,ak xde la sakit truk sgt mse mula2 diagnosed dlu..hmm..

mse bln 12 hr tu,kbtulan ak puny appointment kt hospital same dgn few member bru ni..ktorg lpk lme dan kbtulan ktorg dpt tau yg ad new patient yg dh dkt seminggu msk wad coz keadaan dia agk berat la..jd,ktorg 3-4 org visit d patient..mse tu,t'kjut gak la tgk kondisi dia..astagfirullah..na'uzubillah..mcm2 ak ngucap kt dlm ati...huhu..cume zahirnya,ak cover2 je dpn sume org..xnk menyinggung perasaan patient tu gak sbnrny..

pstu,ak nmpk seorg mak cik msk jenguk patient n bwk brg ckit for him...rupeny d lady tu adlh mak dia...hmm..time tu,tiba2 ad deringan hp yg ntah dr mne bunyi ny..lme sgt b'bunyi..tp,xde org agkt..rupe2ny mak cik tu puny...mmg bunyi tu a bit annoying la..lawak pon ade hhahah....then d patient tu tegur mak dia..suh tukar ring tone..huhu..nada ny agk kasar la bg ak....

trus ak t'pikir yg dat patient msti sgt sdeh time kondisi dia cmtu...mne tak nya..sengsara ak tgk..tp dia sembunyikn perasaan dia..smpai sume bnda jd x kne..mak s'diri pon ditegur a bit kasar...dan dlm ati ak pon t'detik yg ak kdg lyn mak n famili ak cmtu; kasar..asyik nk mrh ajer....huhu..seolah2 ak nmpk diri ak dlm dat patient..sebak dada ak time tu....tkot dituduh derhaka dan tak b'syukur..sdgkn itu hanyalah cara utk menyembunyikn derita dlm ati yg xde sape tau pon..huhu..ntah la..

plus,ak pon t'byg yg mak cik tu adlh mak ak..huhu..ap la agkny perasaan mak ak nti ble dia dpt tau ak sakit..atau t'lntar cmtu..huhuu...maafkan along mak!!... :( ak pnah tulis satu entry khas utk mak ak...blh tgk kt sini

apa kabar agkny patient tu ek?..hmm..nti ak try tany member2 len..hrp dia ok la..insyaAllah..amin..

4) Komen pembaca

spjg ak tulis blog ni,xde la rmai sgt peminat yg bce entry2 ak...xde la smpai jd blog hot smpai beratus2 komen..haha..tp,ak tau,ad yg bce sume post2 ak...terima kasih sgt for your effort utk bce kesah2 pelik dan looser ni..huhu..

among doz yg komen,ak t'ingt satu komen..b'tany ttg procedure rawatan kt hospital...dia b'tany:
"Salam, saya nak tanya, bagaimana prosedur ke Hospital Sungai Buloh? Harap dapat info tentang rawatan di sana emel saya : _____@gmail.com"

ak bls emel dia dan b'tny sedikit info dia...tujuanny adlh utk tau kedudukn hospital/klinik yg plg dkt dgn dia...but no reply until today..sian plak ak kt dia..msti dia pon bingung xtau mne nk gi..huhuhu..but ak xleh wat ape selagi dia x bls emel ak..huhu.....

5) Hafaz Quran

blk kje td,ak sempat ngaji skjp sblm maghrib...tiba2 ak t'perasan yg surah ak bce td adlh slh satu surah (selain juz 'Amma) yg ak pnah hafal dlu..tp skrg,ak dh lupe surah tuu..huhu..

ak t'ingt mse ak kecik2 dlu...parents htr skolah agama bgai..hafal seberapa bnyk surah dlm Quran..bljr agama..dgn hrpn nk ak jd s/one yg hebat..but end up,ak jd hopeless (or maybe useless) mcm skrg nii..huhuhu...

Ya Allah..ampunilah aku............... i dun have a/thing to offer but really hoping for blessings n mercy from You.... amin.. :(

8 comments:

  1. Masih belum terlambat untuk kau start all over again :) Kalau kau sedih or fed-up, baca lah kalam tuhan. Comfirm kau akn tenang. Bagus jugak ada member senasib. Papepun stay positive.

    Anyway aku pun interested gak nak tahu procedure check darah. Sbb aku penah trbaca check darah time demam dgn check darah untuk Hiv lain kan? Semua hospital kerajaan boleh buat ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..rseny tiap hr rse mcm start all over again.tp ntah la..haha...dan btul bce Quran..

      cek darah tu leh cek kt Klinik Kesihatan...atau klinik swasta yg ad wat hiv test...dlm RM30++ klo xlsh..atau pon blh g ke PT foundation..bnyk cara nk cek..cume mslhny ble doc b'tany bnyk....so,kne pndai2 la jwb..:p

      tq for reading my blog..much appreciate it

      Delete
    2. Thnks for the info. Ohh kalau bab nak menjawab tu xde hal. Aku just curious je nak tahu procedure and tempat yang boleh buat..Till now aku masih teruna lagi. Hahaha.

      Delete
    3. wow...teruna..kikiki..blh msk minang ni..muahahha

      Delete
  2. :( sabar banyak2 yer semoga anda kuat

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah...smoga ak kuat..amin.. tq bro..:)

      Delete
  3. harap semua dipermudahkan... aminnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah..amin..tq bro..ssh nk follow blog ko..xjmpe button 'follow' nyer..:p

      Delete