"being myself is a weakness,looking to myself is a shame,knowing myself is a failure.."

Followers

Saturday, 3 January 2015

Dunia Berbeza

Assalamualaikum..salam awal tahun aku ucapkan kt sume pembaca blog aku..(kalo ada yg bce la..haha)..

Mcm2 yg b'laku dlm tahun 2014..lebih sedih,bila diimbas balik keseluruhan peristiwa2 utama tahun 2014 ini,banyak peristiwa malang yang berlaku kt Malaysia..Ya Allah,sungguh ujian ini untuk menguji keimanan kami seluruh warganya..:(

Dalam masa yg same ak pun t'kenang apa yg b'laku kat aku spjg tahun 2014 dan t'nyata (macam aku terkena tempias ujian Tuhan),aku pun diduga dengan ujian yg bagi aku sgt berat..rasanya tak payahlah aku cerita balik apa yang berlaku..sebab ramai pembaca blog ni yang dah tau keadaan dan situasi aku...hmm..

bagi aku,kte sume ad kehidupan masing2..ad p'alamn t'sendiri dlm m'hadapi idup..cthny, ad yg msh bljr n ad yg dh kje..ad yg plu n ad yg str8..haha..ad yg sehat n ad yg sakit mcm ak nii..hmm...
oleh sbb kte sume ad life msg2,kte sume akn hadapi mslh yg b'beza..

dan sbb tu jugak la ak ad dunia ak s'diri yg prlu ak hadapi..ad mslh s'diri yg ak kne setelkn..in fact,cerita idup ak mgkin x menarik dan mgkin x seindah org laen...yg pnuh warna-warni...epi n smooth ajer..haha...

dulu,ak pnah m'hrp yg idup ak ni akn smooth dan ak t'ingin nk rse p'ahiran yg epi masuk syurga..sehinggakn ak jge diri ak dr wat kjhtn2 yg dilarang..tp, sape sangka..ak diuji me'punyai naluri plu yg ak mula2 deny..huhu..but at d end ak ak t'pksa terima hakikat tuu..aptah lg ak pon t'pksa terima hakikat yg ak ni ad pnyakit..hmm..

xpela,nk wat cmne kn...cume kdg2 emosi ak agk t'ganggu scr tiba2..dan time tu la ak mula meroyan kt mne2..hahha..plg mudah,meroyan kt blog or fb ak...hmm,sememangnya klo time cmtu,ak t'ingin sgt nk luahkn pape perasaan kt s/one..s/one yg btul2 amik peduli ttg ap yg ak luahkn...ttg ap yg ak lalui tiap2 hr..ttg kehdpn ak yg tgl sisa2 je ni...hmm..tp..fortunate or unfortunate ly, dat s/one x wujud pon..as i said bnyk kli, yg ak ad member2 virtual dan ak mgkin ad few frens yg bkn plu,tp ble saat getir yg ak hadapi,dorg xde dpn mata pon..

In fact,ble ak b'tegur dlm alam maya tu pon,kdg xde respon..atau respon ny agak lmbt..bkn nk slhkn dorg ke ap..coz ak pon kdg2 cmtu..but it makes me strongly realise that i dun have sepesel fren or s/one pon...coz all frens (virtual+real) sume ad life msg2..and maybe they are in the middle of some things...

mgkin mse ak tgh msj or inbox or call dorg utk chat or ajk lpk, dorg tgh prepare utk kawen..atau mgkin tgh b'cuti kt mne2 dgn insan t'syg..atau tengah bz m'cari nafkah..dsbgny..so,mgkin agak ssh utk dorg b'tany kabar ak..atau m'bls msj,inbox n call ak...hmm...

on the other hand,rmai lg org len yg lbh memerlukan p'atian..especially time2 negara ditimpa musibah cmni..mgkin sbhgn dorg pon ad perasaan yg sme mcm ak..terasa yg xde sape nk hulurkn bantuan..atau xde sape nk amik peduli ttg dorg...

One day,ak t'tgk satu vid banjir yg sgt meruntun jiwa ak..ttg s/one yg sdg b'gelut utk kt tepian..tp tbe2 dia t'diam kaku x bergerak..rupe2 ny dia dh lemas time tu..sunnguh menyayat ati...time tu jugak ak kontek beberapa org yg wat kje NGO2 htr bntua..dan alhamdulillah, i was part of dem utk punggah2 brg..tu je la yg ak mmpu..hrp2 sume mangsa dimudahkn urusan..amin..

so,sungguh ak sedar yg idup ak sekadar melukut di tepi gantang..yg klo time ak suke or duka,xde sape pon yg akn perasan atau amik peduli...atau sekurg2 ny m'bls chat ak dgn b'kata: "sabar la..." sdgkn kdg terasa berat or muak utk terima nasehat tuuu..huhu....tp,walau ap pun,ak kne sedar yg rmai lg yg memerlukan p'atian dan bantuan..sekurg2ny ak msh mmpu utk setelkn probs ak dgn ap cara sekalipun,t'masuklah mengorbankn beberapa perkara dlm idup aku...

cume bezanya,mugkin tak ad sape yg akn perasan dan amik peduli s/ada ak msh wujud kt dunia ni lg ke x....coz mse idup ni pun,ak xde REAL and SPESEL fren or s/one or fmili member yg btul2 tau kondisi ak skrg; yg akn tanya kabar ak tiap2 hr...hmm

tidak spt org laen yg dilanda probs..yg mgkin sudah ad s/one real n spesel or ad fmili member yg tau d real probs and kondisi mereka tuu supaya dpt diberi sokongan dan secebis p'hrgaan kpd mereka pd saat ahir idup mereka..

p/s: dedicated to doz yg sama perasaan dgn ak..huhu..